Gezondheid
Loopt de eerste mens die 150 jaar wordt al rond?
Onze levensverwachting is sinds de 19de eeuw verdubbeld. Waar bevindt zich het plafond, als dat er al zou zijn?
Zo bereiken ingeademde giftige stoffen het brein
Het inademen van vervuilde lucht kan ertoe leiden dat giftige deeltjes via de bloedbaan van de longen naar de hersenen worden getransporteerd. En dat draagt mogelijk bij aan het ontstaan van hersenaandoeningen en neurologische schade.
De tumor micro-omgeving begrijpen en beïnvloeden
Kankeronderzoek beperkte zich lange tijd tot het onderzoeken van de genetische eigenschappen van kankercellen. Maar in de afgelopen decennia werd het geleidelijk aan duidelijk dat de sleutel tot effectievere kankertherapieën zou kunnen liggen in de complexe structuren die deze kankercellen omringen. VIB-wetenschappers hebben jarenlang de micro-omgeving van tumoren onderzocht en daaruit meerdere strategieën ontdekt om tumoren te bestrijden, zoals ze uithongeren, hun suikervoorraad "stelen", en hun vernietiging stimuleren met behulp van immuuntherapie.
Wetenschap is voor iedereen – de lezingenreeks van VIB
Wetenschap gebeurt vaak achter gesloten deuren, maar de impact ervan is voor iedereen voelbaar. Om wetenschap en samenleving dichter bij elkaar te brengen, organiseert VIB een reeks Engelstalige publieke lezingen. Topwetenschappers geven – gratis en voor iedereen – een inkijk in de laatste ontwikkelingen. Schrijf je nu in voor deze publieke lezing op 15 juni in Leuven.
Wat is UV en waarom is het schadelijk?
De weerman of weervrouw waarschuwt af en toe voor een hoge UV-index. Een hoge dosis UV-straling in de zon is schadelijk voor onder andere onze huid en ogen. Weerman Bram Verbruggen legt in deze aflevering uit wat UV is en waarom de straling schadelijk is.
Stamcelbiologen ontrafelen regulatie van placentacellen
De allereerste beslissing in de ontwikkeling van een embryo, of een cel deel gaat uitmaken van de placenta of van het embryo zelf, wordt gereguleerd door een enkel eiwitcomplex.
Vet mogelijk minder gevaarlijk voor de hartgezondheid van vrouwen
Zwaarlijvigheid is niet goed voor je hart. Het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en een acute hartaanval. Amerikaanse onderzoekers zeggen dat dit niet altijd klopt. Vooral bij vrouwen moeten we ook rekening houden met de samenstelling van het lichaam.
Is immuuntherapie echt een wondermiddel tegen kanker? - live op Nerdland
Immuuntherapie is een verzamelnaam voor behandelingen die het afweersysteem aanmoedigen om kanker aan te vallen. De therapie is veelbelovend, maar er zijn ook nog veel hordes te overwinnen. Ewout Landeloos, doctoraatsonderzoeker (VIB) en arts-assistent (UZ Leuven), sprak er uitgebreid over tijdens een live podcast-opname op het Nerdland Festival.
Is bloedgroep O een lekkernij in de muggenwereld?
Sommige mensen worden vaker door muggen gebeten dan anderen. Ligt het misschien aan de bloedgroep?
Met de NIP-test is de zoektocht naar nieuwe aandoeningen geopend
Is mijn baby gezond? Het is een vraag die vrijwel alle toekomstige ouders zich tijdens de zwangerschap stellen. Met de NIPT kunnen artsen op basis van een bloedstaaltje van de zwangere vrouw steeds meer ziektes opsporen. Zelfs bij de moeder.
Zes vragen en antwoorden over het apenpokkenvirus
De apenpokken duiken in steeds meer Europese landen op. In België zijn er inmiddels 14 besmette gevallen geconstateerd en in Nederland zijn dit er al 26. En deze getallen lijken toe te nemen. Waar komt dit virus ineens vandaan? En moeten we ons nu zorgen maken? Experts Isabel Brosius en Eugene Bangwen van het Instituut van Tropische Geneeskunde praten je bij.
Heeft wat je eet een invloed op je slaap?
Dat cafeïne en alcohol niet bevorderlijk zijn voor je slaap, is algemeen bekend. En dat een zware maaltijd laat op de avond geen deugd doet, heeft iedereen al wel eens ondervonden. Maar in welke mate de samenstelling van je voeding een invloed heeft, is minder geweten.
Baarmoeder in beeld
Het peervormige orgaan doet veel meer dan enkel een omgeving vormen voor foetussen, ontdek je in Biografie van de baarmoeder.
Een zoutbeperking lijkt niet zinvol bij hartfalen
Mensen met hartfalen krijgen het advies hun zoutinname te beperken. Nochtans bestaat er in de wetenschappelijke wereld discussie over de zin of onzin van deze maatregel. Een internationaal team van onderzoekers probeert duidelijkheid te scheppen.
Hebben de coronamaatregelen onze immuniteit verzwakt?
Volgens sommigen hebben de lockdown, afstandsregels, mondmaskers en ontsmettende gels onze algemene immuniteit verzwakt. Daardoor zouden we nu makkelijker ziek worden bij een besmetting met een virus of een bacterie. Werd ons immuunsysteem te weinig geprikkeld als gevolg van de doorgedreven hygiënemaatregelen?
Hoe gezond is elektrisch fietsen?
Nooit meer zweten op de fiets, een extra duwtje om vlotjes een heuvel op te fietsen. Elektrisch fietsen is bijzonder comfortabel, maar is het ook een gezonde manier van bewegen?
Europese uitbraak van apenpokken, wat moet je weten?
Verschillende Europese landen melden opvallend veel gevallen van apenpokken. Wat is er aan de hand?
Waarom zaaien borstkankercellen zich uit? Onderzoekers ontdekken het startsignaal
Veranderende niveaus van een specifiek eiwit stellen borstkankercellen in staat om door het lichaam te reizen.