Gezondheid
Stop het gewichtsstigma in de gezondheidszorg
Gewichtsstigma in de gezondheidszorg is schadelijk voor de gezondheid en moet worden uitgebannen, schrijft hoogleraar Rachel Batterham.
De zon weren is beter dan zonnecrème smeren
Met de warme dagen flakkert ook de discussie over het nut van zonnecrème op. Volgens sommigen zijn deze crèmes, zelfs met hoge beschermingsfactor, zinloos om huidkanker te voorkomen. Ondertussen prijst de overheidscampagne ‘smeerweer.be’ ze wel aan. Toch blijft de zon weren de beste keuze.
Is het covid of zijn het allergieën?
Voor het derde jaar op rij bestaan seizoensgebonden allergieën en covid-19 naast elkaar. Volgens artsen is het steeds moeilijker om die twee uit elkaar te houden. De context en enkele symptomen kunnen daarbij helpen.
Waarom worden vermoeide ogen rood en droog?
Te weinig slaap verstoort de samenstelling van het traanvocht. Dit irriteert en beschadigt het hoornvlies.
Beschermt een hond tegen astma en allergieën?
Een beetje hondenhaar en vuil zouden goed zijn voor kinderen: zo wordt hun immuunsysteem blootgesteld aan nieuwe allergenen en ziekteverwekkers. Klopt dat?
Draadloos implantaat tegen chronische pijn
Een klein, draadloos implantaatje in bloedvaten – ongeveer zo groot als een rijstkorrel – kan chronische pijn tegengaan en een alternatief worden voor pijnstillers.
Hoe oud kan een mens worden?
We worden steeds ouder: elk jaar winnen we een paar maanden. Volgens sommigen zouden de baby's die vandaag geboren worden zelfs 130 jaar oud kunnen worden. Is er een maximumleeftijd die de mens kan bereiken?
In welke mate is kanker het gevolg van toeval?
Een nieuwe studie biedt een mogelijk antwoord op de vraag ‘Waarom ik?’.
Zeven vragen en antwoorden over teken
Jaarlijks worden in Nederland en België meer dan anderhalf miljoen mensen gebeten door een teek. Dit kan onschuldig zijn, maar je kunt er ook erg ziek van worden. Waarom bijt een teek? En wat moet je doen als je gebeten bent?
Wat doet de natuur voor je gezondheid?
Wat als de dokter je geen medicijn, maar een portie natuur zou voorschrijven? In de natuur zijn doet wat met je, zegt politicoloog en milieuwetenschapper Hans Keune. Wat dat groen dan precies voor je gezondheid betekent, hoor je in de podcast Vraag Het Aan.
De e-sigaret: opstap naar tabak of hulpmiddel om te stoppen?
Biedt de e-sigaret een unieke kans om miljoenen rokers te helpen stoppen? Experts zijn verdeeld, Big Tobacco bemoeilijkt het debat. ‘Dat de industrie vapen promoot om meer tabaksvrije producten te verkopen, is geen argument om schadebeperking als gezondheidsstrategie af te wijzen.’
De vijfsecondenregel is een mythe
Volgens de vijfsecondenregel mag je voedsel dat op de grond valt, toch nog opeten wanneer je het binnen de vijf seconden opraapt. In die korte tijdsspanne zouden bacteriën de kans niet krijgen de voedingswaar te besmetten.
‘Malaria is niet iets dat we even snel kunnen oplossen’
Op zondag 17 april vertrok Wim Van Bortel van het Instituut voor Tropische Geneeskunde samen met Artsen Zonder Grenzen naar Burundi voor een malariapreventieproject. We spraken hem net voor hij vertrok, samen met zijn collega Eline Kattenberg.
Kleuren zien is complexer dan je zou denken
Het brein registreert en verwerkt niet louter de kleuren die via het oog binnenkomen, maar maakt permanent voorspellingen van hoe de omgeving eruit zou moeten zien.
Wie is de meest beloftevolle onderzoeker van 2022?
De Eos Pipet bekroont een jonge, beloftevolle onderzoeker die in Vlaanderen actief is. Maak kennis met de vijf laureaten en stem op je favoriete Pipetter voor de publieksprijs.
Hoop op vaccin tegen gonorroe
Een vaccin dat ingezet wordt tegen meningokokken voorkomt ook een aantal gevallen van gonorroe.
Detoxen is zinloos en soms gevaarlijk
Op 27 maart overleed een 35-jarige Vlaamse vrouw in Nederland nadat ze een detoxkuur onderging. Na de behandeling werd ze onwel, waarna ze in een bed werd gelegd, waar ze enkele uren later overleed. Over welke detoxbehandeling het hier gaat en of het overlijden ermee verband houdt, is nog niet bekend en wordt momenteel onderzocht.
Vasten met ramadan blijkt positief voor het lichaam
Een tijdje vasten is zo slecht nog niet voor het lichaam. En nu is ook bekend waarom.