Gezondheid
Virussen maken chronische darmziekten erger
Darmvirussen zijn goed voor je als je gezond bent. Maar als je darmproblemen hebt, kunnen ze bijdragen aan je ziekte. Dat lijkt in elk geval zo bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Wat we tot nu toe weten over de BA.2-variant van omikron
Bij de opkomst van omikron hadden we overwegend te maken met de subvariant BA.1. Nu is BA.2 dominant. Wat weten we over die subvariant?
Hoe de pandemie ons een masterclass immunologie gaf
De wetenschap van het immuunsysteem is nog nooit zo gewild of noodzakelijk geweest.
Betekent een stof uit appels een doorbraak voor MS?
Een stof aanwezig in appels kan mogelijk het herstel van multiple sclerose (MS) beïnvloeden. Dat blijkt uit een studie van het nieuwe Universitair MS Centrum (UMSC), een samenwerking tussen UHasselt en ziekenhuis Noorderhart in Pelt. Wat leert dit onderzoek ons?
Hoe de oorlog in Oekraïne indirecte doden veroorzaakt
De Russische aanvallen op Oekraïne hebben verwoestende gevolgen voor de burgerbevolking. Maar de consequenties voor de gezondheid reiken veel verder die van de bombardementen en de beschietingen.
Octopusachtige tentakels helpen kankercellen om weefsel binnen te dringen
Nieuw onderzoek laat zien hoe levende cellen hun omgeving verkennen en weefsel binnendringen.
Gerecycleerd PET-plastic lekt meer chemische componenten
Bij het terugdringen van plasticvervuiling speelt recyclage een sleutelrol. PET – het materiaal waaruit plastic flessen gemaakt worden – valt relatief makkelijk te hergebruiken. Maar juist bij gerecycleerd PET bestaat het risico dat chemicaliën uit het plastic lekken.
Nachtelijk tandenknarsen kan de kaakgewrichten beschadigen
Ongeveer 15 procent van de bevolking knarst met de tanden tijdens het slapen. Kan dat leiden tot problemen?
Hebben Belgische wetenschappers een medicijn tegen uitzaaiingen van borstkanker ontdekt?
Met een nieuw geneesmiddel zijn onderzoekers van de universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL) erin geslaagd herval en verspreiding van uitzaaiingen van een menselijke borstkanker te voorkomen bij muizen. Wat betekent dit voor borstkankerpatiënten?
Gefascineerd door fallussen
Mensen zijn al eeuwenlang geobsedeerd door mannelijke geslachtsdelen, en wetenschappers zijn geen uitzondering op die regel. De expo Phallus. Norm en Vorm in het Gents Universiteitsmuseum (GUM) probeert clichés te doorbreken en aan onze idee-fixen te krabben.
Kan een trilplaat sporten vervangen?
Lichaamsvibratietraining verbetert de fysieke functie mogelijk op dezelfde manier als regulier sporten, zeker bij mensen die moeite hebben met bewegen.
‘Rassen bestaan niet. Toch moeten artsen soms ingeven tot welk ‘ras’ hun patiënt behoort’
Mensen met een migratieachtergrond hebben gemiddeld gezien een slechtere gezondheid dan Vlamingen die al generaties lang hier wonen. Daar zijn allerlei redenen voor, zegt Alana Helberg-Proctor. ‘We moeten verder kijken dan huidskleur of herkomst.’ Een gesprek over gemiste diagnoses, corona en de standaard man.
Het gebruik van ‘beperkte’ tactische kernwapens zou catastrofaal zijn
Ruslands invasie in Oekraïne toont de limieten van nucleaire afschrikking, betoogt politicoloog Nina Tannenwald.
Mensen, niet de wetenschap, beslissen wanneer een pandemie voorbij is
Alle pandemieën eindigen uiteindelijk. Maar hoe zullen we precies weten wanneer de covid-19-pandemie echt voorbij is? Het antwoord op die vraag ligt meer in de sociologie dan in de epidemiologie.
Slimme weegschalen blijken toch niet zo slim te zijn
De nieuwe generatie weegschalen kan veel meer dan alleen je lichaamsgewicht bepalen. In enkele seconden meten ze ook je vetgehalte, je spier- en je botmassa. En dat allemaal op basis van je voeten? Hoe betrouwbaar zijn deze metingen?
Nieuwe techniek maakt IVF zonder hormoonbehandeling mogelijk
IVF kan nu ook zonder de belastende stimulatie van de eierstokken met hormonen.
Caloriebeperking heeft positief effect op gezondheid
Na decennia van onderzoek op proefdieren, blijkt caloriebeperking ook een positief effect op het immuunsysteem van de mens te hebben.
‘Alles wat vrouwen kan opwinden noemen we voorspel, alsof dat niet zo belangrijk is’
Er is een nijpend gebrek aan basiskennis over de clitoris. Vrouwen komen daardoor veel minder vaak klaar dan mannen. Nieuwe schoolboeken kunnen het tij mee doen keren.