Gezondheid
Verhoogt luchtvervuiling het risico op borstkanker?
Bij blootstelling aan verkeersgerelateerde luchtvervuiling hebben vrouwen een hoger risico op borstkanker.
Is er een behandeling tegen zika op komst?
Een belangrijke proteïne die de immuniteit tegen het zikavirus stimuleert, kan bijdragen aan de ontwikkeling van een efficiënte behandeling.
Verbrand je meer vet als je sport voor je ontbijt?
Wil je meer vet verbranden, dan sport je best voor het ontbijt. Dat is althans de conclusie van nieuw onderzoek.
Heeft een baby de vaginale bacteriën van zijn moeder nodig?
In grootschalige onderzoeken gaan artsen baby’s die geboren zijn via een keizersnede, insmeren met de vaginale bacteriën van hun moeders. Mogelijk komt dat hun gezondheid ten goede.
Mogelijke doorbraak in alzheimeronderzoek
Vonden wetenschappers het eerste geneesmiddel dat de ziekte van Alzheimer terugdringt?
Voorspellen of immuuntherapie werkt
Steeds vaker wordt immuuntherapie aangewend om kanker te bestrijden. Toch reageert niet elke patiënt hier even goed op. Kunnen we voorspellen in welke patiënten het goed zal werken? Marlies Vanden Bempt van het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie zoekt het uit.
Waarom is de genetische techniek CRISPR zo revolutionair?
CRISPR is een recent techniek waarmee op een veilige, gerichte manier genen kunnen worden aangepast. Hoever staat de techniek in microben, en wat zijn de mogelijke toepassingen? Aan het woord is Toon Swings van het VIB.
Muziek luisteren verbetert het geheugen na een beroerte
Dagelijks muziek luisteren na een beroerte bevordert het herstel van het geheugen en verscherpt de aandacht.
Zijn tomaten goed voor het sperma?
Aan mannen met vruchtbaarheidsproblemen wordt aangeraden niet te roken, alcohol te mijden en te streven naar een gezond gewicht. Als we nieuw onderzoek mogen geloven, drinken ze best ook elke dag een kom tomatensoep.
Kun je je lichaam herprogrammeren met een eliminatiedieet?
"Voeding is het grootste massavernietigingswapen dat er bestaat. We onderschatten de kracht van voeding”, aldus Dr. Servaas Bingé. In zijn nieuwe boek ‘De Lijst’ vertelt hij hoe je je lichaam kunt herprogrammeren. Zelf verloor hij zo'n twintig kilo.
Capsules als alternatief voor vervelende insuline-injecties
Niet alle medicatie kan oraal toegediend worden, omdat maagzuur de medicijncapsules vroegtijdig afbreekt. Een nieuwe capsule met micronaalden weet dit proces te omzeilen.
Betere diagnose dankzij VisieLab
Al jarenlang doorgronden radiologen onze hersenen aan de hand van MRI-scans. Maar die hebben hun beperkingen. Het VisieLab van UAntwerpen werkt nu mee aan een verbeterde versie.
Test brengt immuniteit in beeld
Wetenschappers van het multidisciplinair onderzoeksconsortium AUDACIS ontwikkelen een technologie die de immuunstatus van een patiënt gedetailleerd in kaart brengt.
UAntwerpen temt prikkelbare darm
Onderzoekers van UAntwerpen en het UZA ontwikkelen een diagnostische test, om zo patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom sneller en efficiënter te kunnen helpen.
Nobelprijs Geneeskunde beloont het mechanisme achter de zuurstoftoevoer naar weefsels en cellen
William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe en Gregg L. Semenza delen de Nobelprijs Geneeskunde van dit jaar. Samen ontdekten ze hoe cellen weten hoeveel zuurstof er beschikbaar is en hoe ze zich daaraan moeten aanpassen.
Kom ontdekken wat biotech allemaal in petto heeft
Hoever staat de genetische CRISPR techniek? Hoe en waarom worden proefdieren gebruikt? En kunnen bacteriën Parkinson en andere aandoeningen genezen? Tijdens Biotech Glashelder op zondag 20 oktober in Leuven vertellen 18 biotechnologen je over hun onderzoek.
Veilig op de operatietafel met allergie
Na twintig jaar onderzoek beschikt prof. Didier Ebo over een pak expertise op het vlak van allergische reacties tijdens een operatie. Hij kan het belang niet voldoende beklemtonen: “Bij een op de vijf patiënten die zo’n ernstige reactie doormaken, komt het tot een reanimatie.”
Is vapen wel zo veilig?
Er is dringend meer onderzoek nodig naar de elektronische sigaret.