Gezondheid
Enzybiotica in druppels, een killer combinatie
Bij de ontdekking van penicilline zo'n 100 jaar geleden waarschuwde Alexander Fleming al dat bacteriën op een dag resistentie zouden ontwikkelen. Die dag komt steeds dichterbij. Behoedt de 'killer combinatie' van enzybiotica en waterdruppeltjes ons straks voor bacteriële infecties?
Antigif uit het lab
Een in het lab gekweekt mini-orgaan moet de productie van antigif gevoelig versnellen.
Beschermen mondmaskers tegen corona- en andere virussen?
De Aziatische inwoners in ons land slaan massaal mondmaskers in. Kunnen die maskers de verdere verspreiding van het virus echt tegenhouden?
Een stap dichter bij de behandeling van Parkinson
Een gemuteerd gen dat zenuwcellen doet afsterven is medeveroorzaker van de ziekte van Parkinson.
‘De eerste mengvormen tussen mens en dier komen eraan’
Het belang van de genbewerkingstechniek CRISPR valt nauwelijks te overschatten. Van verbeterde gewassen tot behandelingen voor kanker en een rist genetische ziektes: de mogelijkheden zijn eindeloos. Moleculair bioloog en kankeronderzoeker Hetty Helsmoortel schreef er een boek over.
Kan een wekelijkse vrijpartij de menopauze uitstellen?
Vrouwen die wekelijks seksueel actief zijn, hebben volgens een nieuwe studie van de University College of London een kleinere kans om vroeg in de menopauze te komen dan vrouwen die minder frequent seks hebben.
Grijs van de stress
Stress activeert zenuwen die betrokken zijn bij de vecht-of-vluchtreactie. Dat veroorzaakt op zijn beurt permanente schade aan pigmentvernieuwende stamcellen in de haarzakjes.
Daalt het risico op borstkanker door te vermageren?
Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van borstkanker. Volgens een nieuwe studie zouden vrouwen ouder dan 50 jaar dat risico kunnen verkleinen door te vermageren.
Urinetest spoort uitzaaiingen op
Uitzaaiingen in de lever scheiden specifieke eiwitten uit in de urine. Een eenvoudige urinetest kan die uitzaaiingen in de nabije toekomst opsporen. Met dezelfde zekerheid als een CT-scan.
10 foute overtuigingen over rugpijn
Rusten? Je zithouding veranderen? Pijnstillers slikken? Wie last heeft van rugpijn krijgt allerlei adviezen. Australische kinesitherapeuten evalueerden tien populaire, maar vaak ook ongelukkige, adviezen over rugpijn.
Kunnen slimme computerprogramma's borstkanker opsporen?
Google zegt dat het erin geslaagd is de opsporing van borstkanker te verbeteren met behulp van kunstmatige intelligentie. Na twee jaar onderzoek heeft de techgigant zijn bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Een eerste marathon draait de klok terug
Voor het eerst trainen voor een marathon maakt je slagaders vier jaar jonger. Zeker als je een traaglopende oudere man bent.
Waarom krijgen baby's zoveel vaccins tegelijk?
Ongeruste ouders vragen zich soms af waarom zo veel vaccins gemixt worden in één injectie en waarom baby’tjes dit al op zulke jonge leeftijd moeten doormaken.
Ook afbraakproducten medicijnen niet zonder gevaar
Dagelijks belanden er massa's medicijnen via het toilet, het afvoerputje of de vuilbak in het water, met negatieve gevolgen voor de gezondheid van aquatische ecosystemen. Nu blijkt dat ook wanneer de medicijnen afbreken, de restproducten nog steeds potentieel toxisch zijn.
Hoe je schoonfamilie je darmen overhoop gooit
Schoonfamilie bezorgt ons stress, mogelijk via onze darmen.
Welke middeltjes helpen (niet) tegen verkoudheid?
Op het internet circuleren tal van middeltjes die zouden helpen tegen een verkoudheid. Welke adviezen doen wat ze beloven, en welke niet? We vroegen het aan viroloog Johan Neyts van de KU Leuven.
Beschermt een mondmasker tegen luchtvervuiling?
Mondmaskers tegen luchtvervuiling zijn populair in Azië, maar je ziet ze af en toe ook hier opduiken. Beschermt zo’n mondmasker je effectief tegen vuile lucht? Verkeerskundige en milieubioloog Evi Dons van UHasselt geeft antwoord in onze podcast.
Hebben we extra vitamine D nodig in de winter?
Ongeveer 90 procent van de Belgische bevolking heeft een gebrek aan vitamine D. Dit gebeurt vooral in de winter en het voorjaar. Hoe kunnen we zo'n tekort vermijden?