Gezondheid
‘Ik vind alleen de domme fouten’
Al jaren speurt Elisabeth Bik naar dubieuze plaatjes in wetenschappelijke papers, geregeld met succes. Vorige week vond ze onregelmatigheden in het werk van de onderzoeksgroep rond stamcelexpert Catherine Verfaillie. ‘Ik besef dat ik mensen schade berokken, maar ik kan niet de andere kant opkijken.’
Waarom bestaat er geen medicijn tegen verkoudheid?
Een verkoudheid overkomt iedereen wel eens, maar een behandeling of vaccin is er niet. Hoe komt dat? En wat kan je voorlopig doen om je kans op een verkoudheid te verlagen? Viroloog Johan Neyts van de KU Leuven geeft antwoord in onze podcast.
Vragen bij studies van Leuvense stamcelonderzoekster Catherine Verfaillie
Nederlandse experte vindt onregelmatigheden in meerdere papers. ‘Dit vraagt om uitleg.’
Slecht horen doet slecht scoren
Jonge tieners met een licht gehoorverlies halen minder goede scores en hebben vaker gedragsproblemen dan leeftijdsgenoten die wel goed horen.
Dierproeven - een moeilijk verhaal?
Bijna twintig Vlaamse universiteiten en bedrijven kiezen voortaan voor maximale transparantie over het gebruik van proefdieren. Proactieve communicatie daarover is belangrijk, schrijft Liesbeth Aerts, wetenschapsvoorlichter van Infopunt Proefdieronderzoek.
Is biomedisch onderzoek zonder dierproeven mogelijk?
We danken veel van onze medische vooruitgang aan dierproeven. Toch ligt het testen van geneesmiddelen op dieren zeer gevoelig. Zijn er dan geen “diervrije” alternatieven? Neurobioloog Liesbeth Aerts van de KU Leuven en het VIB geeft antwoord in onze podcast.
Factcheck: Is er een doorbraak in de behandeling van multiple sclerose?
Vrijwel alle media schreven deze week over onderzoek naar de zenuwziekte multiple sclerose, uitgevoerd door het Nijmeegse Radboudumc: een belangrijke ontdekking zou genezing van de aandoening mogelijk dichterbij brengen. Klopt dat?
'Maagzuurremmers zijn populair om de verkeerde redenen'
Maagzuurremmers zijn een van de meest geslikte pillen in België. Toch is het slikken van die medicijnen niet altijd een goed idee.
Minimalistische schoenen versterken je voetspieren
Dagelijks gebruik van minimalistische schoenen versterken je voetspieren net zozeer als gerichte krachttraining.
Is de elektronische sigaret gevaarlijk?
Artsen van het Brussels Universitair Ziekenhuis Saint-Luc achten het mogelijk dat een eerste Belgische vape-dode is gevallen. De jongen gebruikte een elektronische sigaret met een cannabisvulling. Legden de artsen die link terecht?
Vaccineren we ons binnenkort tegen kanker?
Immunotherapie is een behandeling die ons eigen afweersysteem stimuleert om zich tegen kanker te wapenen. Kunnen we kanker zo ooit helemaal uitschakelen? Eos-redacteur Kim Verhaeghe vraagt het aan kankeronderzoekster Damya Laoui van de VUB en het VIB.
Bacteriofagen inzetten tegen schadelijke bacteriën
Bacteriën kunnen nuttig zijn, maar vaak ook schadelijk. Toch hebben ook zij inventieve vijanden – bacteriofagen – die zich net zo snel kunnen aanpassen als de bacteriën zelf. Ines Staes van het Centrum voor Levensmiddelen- en Microbiële Technologie, KU Leuven onderzoekt hoe we bacteriofagen kunnen gebruiken om schadelijke bacteriën te bestrijden.
Een snellere diagnose voor leverziekten
Chronische leveraandoeningen zijn verantwoordelijk voor een groot aantal vroegtijdige overlijdens. Vaak komt een diagnose te laat. David Cassiman van het UZ Leuven zoekt naar manieren om die diagnose te vervroegen.
Hoe computers wetenschappers meer inzicht geven in ons microbioom
De duizenden bacteriën die op en in ons lichaam leven vormen een ingewikkelde mini-maatschappij. Sebastian Proost van VIB-KU Leuven gebruikt een computer om meer inzicht te krijgen in deze wereld.
Transplantatie: redding of doodsvonnis?
Orgaantransplantaties redden vele levens en kunnen soelaas bieden bij vele aandoeningen. Soms kan een transplantatie echter ook aanleiding geven tot de ontwikkeling van lymfeklierkanker. Hoe kan dit? Nena Testelmans van VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie geeft antwoord.
Kunnen we darmbacteriën inzetten om Parkinson aan te pakken?
De bacteriën die in onze darmen leven, blijken een rol te spelen bij verschillende ziekten, waaronder mogelijk de ziekte van Parkinson. Arnout Bruggeman van VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek & UZ Gent onderzoekt of we de darmflora kunnen inzetten als medicijn.
Kunnen bacteriën helpen om darmaandoeningen te genezen?
Inflammatoire darmziekten gaan vaak gepaard met een specifieke samenstelling van groepen darmbacteriën. Kan deze kennis ons helpen deze groep aandoeningen aan te pakken? Doris Vandeputte van het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie geeft antwoord.
Vermindert mazelen de natuurlijke weerstand?
Een infectie met het mazelenvirus vermindert de weerstand tegen andere ziekten, en wist het 'geheugen' van het afweersysteem. Dat blijkt uit een Brits-Nederlands onderzoek bij kinderen tijdens een mazelenuitbraak die in 2013 plaatsvond.