Gezondheid
DNA-test om ziektes op te sporen: geruststelling of onzekerheid?
Onze genen bevatten waardevolle informatie over erfelijke ziektes, maar een DNA-onderzoek biedt niet altijd garantie op een zorgeloos bestaan.
Is er een vaccin op komst tegen chlamydia?
Er is een vaccin in de maak dat moet beschermen tegen de veelvoorkomende seksuele overdraagbare aandoening chlamydia. Dat schrijft het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet, op basis van een recente studie.
Immuunsysteem verhoogt risico op hersenaandoening door zika
Niet alle baby’s van moeders met zika lijden aan de hersenaandoening microcefalie. Immuuncellen van de moeder bepalen deels het risico.
Nieuwe stap in de strijd tegen mucoviscidose
In minidarmpjes in een laboratoriumschaaltje wisten onderzoekers twee mutaties die taaislijmziekte, of mucoviscidose veroorzaken permanent te herstellen.
Leest een dokter straks in mijn DNA of en wanneer ik kanker krijg of dement word?
Hoe lezen wetenschappers DNA? Hoe leggen ze verbanden tussen genen en aandoeningen? Welke verbanden zijn al bekend? En kunnen we straks kwalijke genen corrigeren? Ik vraag het aan bio-informaticus Stein Aerts van het VIB en de KU Leuven.
Hoog tijd dat onderzoekers afstappen van de man als ‘standaardmens’
'Het slaat nergens op om mannen te gebruiken voor onderzoek naar medicijnen voor vrouwen', schrijft hoogleraar psychologie Liisa Galea op de website van Vice. 'En het is ook nogal gevaarlijk'.
Celinjecties voorkomen afstoting donororgaan
Een orgaantransplantatie hoeft in de toekomst wellicht niet meer gepaard te gaan met het levenslang slikken van anti-afstotingsmedicijnen.
Computer voorspelt nierfalen
Artificiële intelligentie kan tot 48 uur op voorhand voorspellen wanneer je nieren het zullen begeven, en maakt zo tijdige behandeling mogelijk.
'Als vaccinbedrijven wat meer durfden, dan was ons universeel griepvaccin allang op de markt'
Walter Fiers (88), pionier van de Vlaamse biotechnologie, is zondag overleden. De hoogleraar moleculaire biologie wijdde zijn carrière grotendeels aan het ontwikkelen van een universeel griepvaccin. Onze redactie sprak hem in 2018 over het vaccin.
Leef je langer als je je zoutinname beperkt?
Of een beperking van zoutconsumptie gepaard gaat met een sterftedaling door hart- en vaatziekten, is onderwerp van discussie. Sommige artikels betwijfelen zelfs of een zoutbeperking een invloed heeft op onze gezondheid.
Slapende bacteriën als sleutel tegen infecties
Soms steekt een bacteriële infectie ook na een antibioticumkuur terug de kop op. Hoe komt dat, en valt er iets aan te doen?
Anorexia is ook een lichamelijke aandoening
Grote studie onder anorexiapatiënten vindt nieuwe genen betrokken bij zowel mentale als metabole processen.
Antibioticumbehandelingen hebben dringend nood aan een make-over
Als we antibiotica nemen, gaan we er van uit dat dit pilletje alle slechte bacteriën in ons lichaam uitroeit. Maar is dit wel zo?
De fietshelm: stimuleren, verplichten of afvoeren?
De fietshelm, voorwerp van hevige discussies tussen fervente voor- en tegenstanders. Dit artikel vat de meest recente wetenschappelijke inzichten samen. Die duiden vooral op grote voordelen van helmdracht én -plicht, tegenover weinig bewezen nadelen of neveneffecten.
Zijn kleine hoeveelheden alcohol tijdens de zwangerschap schadelijk voor de foetus?
Dat overmatig alcoholgebruik door zwangere vrouwen schadelijk kan zijn voor hun ongeboren baby, is duidelijk aangetoond. Over de negatieve effecten van ‘licht drinken’ (gemiddeld 1 glas per dag) bestaat minder zekerheid.
Hiv werd succesvol uitgeschakeld bij muizen
Wetenschappers verwijderden het DNA van het aidsvirus uit cellen van levende muizen. Proeven op primaten en mensen volgen mogelijk al binnen het jaar.
Wat bezitten topatleten dat bankhangers niet hebben? Sportieve darmbacteriën, zo blijkt
Die unieke darmbacteriën zetten het melkzuur dat de spieren vormen tijdens een inspanning om tot een stof die de prestatie verbetert.
Twijfelt een op vijf Belgen aan de veiligheid van vaccins?
21 procent van de Belgen denkt dat vaccins niet veilig zijn. België is daarmee een van de landen die de veiligheid van vaccinaties het meest in vraag stelt. Vooral in rijkere landen en bij hoogopgeleiden groeit het wantrouwen, zo blijkt uit een wereldwijde studie.