Gezondheid
Is de pil gevaarlijk voor vrouwen?
Acteur Roel Vanderstukken liet op Instagram weten dat hij een vasectomie liet uitvoeren, een ingreep waarbij de zaadleiders doorgeknipt worden en de man onvruchtbaar wordt. Hij vermeldde daarbij tal van hashtags, waaronder #wegmetdieviezepil. Hij wijst daarbij op ‘hoe slecht het slikken van hormonen wel niet is voor zijn vrouw’. Maar klopt dat wel?
Protonen tegen kanker
Met protonen kunnen artsen tumoren met grote precisie bombarderen. Dat kan binnenkort ook in België.
Is het verstandig om je eigen zonnecrèmes te maken?
Onder het motto 'wat je zelf doet, doe je beter' gaan almaar meer mensen aan de slag met DIY-filmpjes en -recepten. Zeep, parfum maar ook zonnecrème kan je zelf maken. Is dat wel zo'n goed idee?
Te veel vertrouwen op zonnecrème is geen goed idee
Zonnecrème beschermt te weinig tegen schadelijk uv-licht. Minder bruinen is beter voor de gezondheid.
Zeldzame aandoening: allergisch voor zoogdier
De allergie is het gevolg van een tekenbeet en maakt patiënten allergisch voor rood vlees, en soms melk en gelatine.
Moedermelk voorkomt dodelijke darminfectie
Antistoffen in moedermelk beschermen prematuurtjes tegen necrotiserende eterocolitis (NEC), een levensbedreigende bacteriële infectie van de darmwand.
Overheid subsidieert bedenkelijke opleidingen
Experts uiten hun ongenoegen over de wildgroei aan coaches en consulenten, die soms gevaarlijk advies geven. De Vlaamse overheid betaalt hun opleidingen deels terug.
Darmfloratype gelinkt aan depressie en darmontstekingen
Een specifiek darmfloratype is gelinkt aan zowel depressie als ontstekingsziekten van de darmen.
Veilig alternatief voor antidepressiva tijdens de zwangerschap
Het afbouwen van antidepressiva tijdens de zwangerschap is veilig voor zowel moeder als kind als er ook psychologische training wordt aangeboden.
Hoe werkzaam zijn voedingssupplementen en medicijnen nog na een maagverkleining?
Stel je even voor: een patiënt ondergaat een maagverkleining en blijkt een tijdje later, ondanks het nemen van de pil, plots zwanger te zijn. Het zou zomaar kunnen - als de patiënt een vrouw is tenminste. Nele Steenackers (KU Leuven) legt uit hoe dat kan.
Maken onze genen ons dik?
Mag je eten wat je maar wil of kom je snel bij? Dat hangt volgens een nieuw onderzoek aan The University College London af van één bepaald gen, dat door de jaren op verschillende manieren is geëvolueerd.
Klimaatverandering duwt tropische ziektes onze richting uit
Vorige zomer maakte het westnijlvirus vierhonderd Europese slachtoffers. Ook andere tropische ziektes zijn in opmars. De insecten die ze overdragen, profiteren van de warmere temperaturen. ‘Het is perfect mogelijk dat we in Noord-Europa ziektes zien waarmee we nog niet te maken hebben gekregen.’
Leverfibrose opsporen kan nu ook sneller, goedkoper en minder pijnlijk
Leverfibrose is binnenkort vast te stellen via een eenvoudige bloedtest.
Van stress word je sneller oud
Dat jonge artsen hard werken, is zelfs in hun cellen te zien.
Leef je minder lang met proteïneshakes?
Proteïneshakes bevorderen onder andere de spieropbouw, waardoor je op korte tijd veel resultaat kunt boeken in de fitness. Uit onderzoek blijkt echter dat deze drankjes niet zonder gevaar zijn. Als je ze te vaak drinkt, zou je levensduur verkorten. Klopt dit?
Gekweekte stamcelpatches kunnen een alternatief zijn voor een pacemaker
Onder de vleugels van de Britse Hartstichting is een alternatief voorgesteld voor pacemakers en zelfs een harttransplantatie: een patch gemaakt uit stamcellen.
Is de Nutri-score gebuisd?
Is cola light gezonder dan olijfolie? Eet je beter gesuikerde ontbijtgranen dan gerookte zalm? Het Nutri-Scorelabel dat consumenten moet helpen gezonde keuzes te maken, oogst kritiek. ‘Fake news’, reageren de wetenschappers achter het label.
Anneleen Malfliet wint Eos Pipet 2019
Kinesitherapeut Anneleen Malfliet (28) wint de Eos Pipet. Dat werd bekendgemaakt tijdens een publieksevent op het wetenschapsfestival Sound of Science. De vakjury bekroonde Malfliet voor haar radicaal nieuwe therapie voor het behandelen van chronische nek- en rugpijn.