Gezondheid
Moet veganisme bij kinderen verboden worden?
Prins Harry en Meghan Markle willen hun koninklijke baby veganistisch opvoeden. Maar volgens de Franstalige Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België is dat ronduit gevaarlijk. Klopt dit?
Deep learning op zoek naar tumoren
Artificiële intelligentie kan longkanker op CT-scans accurater opsporen dan radiologen.
Zijn tatoeages, nagellak en granola gevaarlijk?
De levensverwachting is de voorbije jaren gestegen, maar we worden vaker dan vroeger geconfronteerd met beschavingsziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Volgens Belgische experten zijn hormoonverstorende en kankerverwekkende stoffen hier mee verantwoordelijk voor.
Beter slapen zonder pillen
België heeft de twijfelachtige eer om wereldwijd de koploper te zijn in het gebruik van slaap- en kalmeermedicatie. Kristien Coteur (KU Leuven) onderzoekt hoe ze patiënten en hun huisartsen kan ondersteunen bij het afbouwen van die slaapmedicatie.
Is een marathon lopen gezond?
Marathons worden steeds populairder. Wereldwijd finishten 1.298.725 lopers tijdens marathons in 2018. Vergeleken met 2008 is dit een stijging van bijna 50 procent. In België waagden 11.240 lopers zich vorig jaar aan een marathon, dat zijn er 1300 meer dan in 2017. Maar is 42,195 kilometer lopen wel gezond?
Nieuwe behandeling voor artritis?
Wetenschappers ontdekten wat reumatoïde artritis kan veroorzaken en hoe ze dat kunnen voorkomen.
Psoriasis gaat gepaard met psychische stoornissen
Wie kampt met psoriasis heeft vaker last van psychische problemen. Welke van de twee de oorzaak is en welke het gevolg, is nog niet duidelijk.
Location, Location, Location…...
Immunologe Charlotte Scott is als Schotse de vreemde eend onder de Eos Pipet laureaten. In deze blog legt ze uit waarom ze naar Gent kwam voor haar onderzoek. En ja, ze raadt elke jonge wetenschapper aan om naar het buitenland te trekken. (blog in het Engels)
Harttransplantatie meteen na hartstilstand van donor kan aanbod flink vergroten
Om het tekort aan donorharten te verkleinen, zou men ook gebruik kunnen maken van het hart van patiënten bij wie de bloedsomloop net is gestopt. Maar dan moet de transplantatie wel snel gebeuren.
Presteren atleten beter met ketonen?
Een voedingsmiddel dat de prestaties (legaal) bevordert en het recuperatievermogen verhoogt, waardoor duursporters gemiddeld 15 procent beter kunnen presteren: het bestaat, en het wordt in de topsport al enkele jaren gebruikt. Het gaat om ketonen.
Hoe zebravissen epilepsiepatiënten kunnen helpen
Wereldwijd zijn er zo'n 80 miljoen epilepsiepatiënten. Dankzij genetisch gemodificeerde zebravissen hoopt Annelii Ny (KU Leuven) nieuwe geneesmiddelen te vinden om deze patiënten te behandelen.
Zijn je ideeën over chronische lage rugpijn wel correct?
Ongeveer 1 op de 5 Belgen ouder dan 15 jaar kampt met chronische lage rugpijn. Over hoe de pijn te verlichten bestaan heel wat misverstanden. Pijnexpert Anneleen Malfliet (VUB) overloopt de meest voorkomende.
Hoe groot is jouw risico op hartfalen?
Radiopresentator Christophe Lambrecht van Studio Brussel overleed onverwacht aan hartfalen. Wij stelden er cardioloog Jan De Pooter van het UZ in Gent enkele vragen over.
'Bibliotheken mogen geen leugens helpen verspreiden’
In verschillende openbare bibliotheken verschijnen anti-vaccinatieboeken bovenaan de lijst zoekresultaten. Vaccin-experts roepen op de collecties kritisch te evalueren.
Waarom muggen niet van DEET houden
DEET is het meest efficiënte insectenwerende middel. En dat ligt aan hun pootjes.
Genoomanalyse wordt dagelijkse praktijk in ziekenhuis
Onder leiding van het Leuvense onderzoeksinstituut Imec werd een platform ontwikkeld dat genoomdata snel en kostenefficiënt omzet in nuttige informatie voor artsen.
Een persoonlijke toptijd op de marathon? Deze tips kunnen helpen
Komende zondag nemen veertigduizend lopers deel aan de Antwerp 10 Miles, waarvan er zich drieduizend wagen aan de marathon. Ben jij één van hen? Inspanningsfysioloog Peter Hespel (KU Leuven en Bakala Academy) geeft enkele tips om je kans op een toptijd te verhogen.
Pacemaker haalt energie uit hartslag
Wetenschappers ontwikkelden een apparaat dat energie haalt uit hartslagen om zo een pacemaker van voldoende stroom te voorzien. Deze pacemaker werd succesvol getest bij varkens en kon onregelmatigheden in het hartritme corrigeren.