Gezondheid
Waarom patiënten tijdens een ziekenhuisopname beter zelf de leiding nemen over hun medicatie
Wanneer je wordt opgenomen in het ziekenhuis moet je je medicatie uit handen geven. Eén op twee patiënten voelt zich onvoldoende voorbereid om zelf medicatie te beheren na ontslag uit het ziekenhuis. Moeten patiënten hun medicatie zelf managen tijdens hun ziekenhuisopname?
Gezocht: tweelingbroers en verre achterneven
Wat als er op een crime scene DNA wordt gevonden, maar dat aan meerdere verwante verdachten kan toebehoren? Met het MYcrobe-project gaat Team CSY op zoek naar verschillen in hun DNA en microbioom om de juiste dader te klissen. Wij spraken met projectleidster Heleen Coreelman (KU Leuven Kulak).
Orgaanchip helpt erfelijke hoofdslagaderbreuken te voorkomen
Een verwijding van je aorta kan in je DNA verweven zitten. Dat verhoogt het risico op het plotseling scheuren van die hoofdslagader, waardoor je meteen veel bloed verliest en kan sterven. Een nieuwe orgaanchip helpt de aandoening te bestuderen en te voorkomen.
Hoe je oren ervoor zorgen dat je brein langer fit blijft
Je oren zijn een rechtstreekse toegangspoort tot een sociaal leven. Wanneer je doof wordt, en dit bijgevolg wegvalt, krijgen de hersenen het vaak moeilijk om taken correct uit te voeren.
Pijn na een knieoperatie betekent niet dat de operatie mislukt is
Eén op de vijf mensen ervaart één jaar na het plaatsen van een knieprothese nog steeds chronische pijn, zelfs nadat de gewrichtsschade is weggenomen. Aan de basis ligt een overgevoelig alarmsysteem in het brein.
Evenwichtsproblemen zorgen soms ook voor mentale instabiliteit
Kinderen die kampen met hardnekkige evenwichtsproblemen, hebben meer risico op depressies als ze puber of volwassen zijn. Revalidatiewetenschapper Charlotte Johnson en haar collega's aan UAntwerpen proberen het mysterie van die evenwichtsproblemen te ontrafelen.
Hoe stokoude virussen een rol spelen bij de vorming van een embryo
In ons DNA zijn sporen te vinden van virussen die hun genetisch materiaal miljoenen jaren geleden achterlieten in onze verre, verre voorouders. Lange tijd werd aangenomen dat dit viraal DNA in ons genoom geen rol van betekenis speelde. Een foute opvatting, want hoewel het geen eiwitten codeert, vervult het wel degelijk belangrijke functies, zoals bij de ontwikkeling van het embryo.
Vroegtijdig kanker ontmaskeren via een bloedstaal
Tumoren zenden al van in een vroeg stadium signalen uit die ook in het bloed terechtkomen. Wij proberen deze signalen te onderscheppen, om de ontluikende kanker vroeg op te sporen en de kop in te drukken.
Wat we kunnen leren van dieren die een winterslaap houden
Tijdens de koude en donkere winter zijn sommige mensen jaloers op dieren die een winterslaap houden. Die diepe slaap is een slimme oplossing van Moeder Natuur voor een lange periode waarin weinig voedsel beschikbaar is. Hoe zit dat en wat kunnen wij van die dieren leren?
Moeders kunnen schimmel die tot cariës leidt overdragen aan pasgeboren kinderen
Zwangere vrouwen met veel tandplak lopen acht keer meer risico om Candida albicans, een schimmel die betrokken is bij tandbederf, over te dragen aan hun baby’s dan vrouwen met een goede mondgezondheid.
Waarom Lukaku meer kans heeft op blessures dan Van Aert
Waarom lijken we meer te horen van blessures in het voetbal, in vergelijking met andere populaire sporten zoals wielrennen?
Levertransplantatie hoeft niet meer ‘s nachts
Dankzij een speciale machine zijn donorlevers dubbel zo lang te bewaren. Hierdoor kan een levertransplantatie veilig uitgesteld worden tot de volgende ochtend.
Kan hormoontherapie zwangerschapsmisselijkheid voorkomen?
Zeven op tien vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van zwangerschapsmisselijkheid. Hoewel dat waarschijnlijk altijd al zo geweest is, hebben onderzoekers pas onlangs een mogelijke oorzaak gevonden. Het hormoon GDF15 zou een belangrijke rol spelen.
Hoe wetenschappelijk is dry needling, de ‘acupunctuur van de kinesist’?
Kinesisten en fysiotherapeuten die dry needling toepassen, zoeken zogenoemde triggerpoints manueel op en prikken er met een naald in. Is die behandeling effectief?
Ontsteking in nekspier verklaart hoofdpijn
Ontstekingen in de nekspieren zijn betrokken bij primaire hoofdpijn.
Kan je proper zijn zonder zeep?
5000 jaar geleden begon de mens zeep te gebruiken. Eerst om dierenhuiden schoon te maken, wat later begonnen de Egyptenaren er ook hun eigen lichaam mee te wassen. Zeep is geweldig als je vuil bent, maar helaas is zeep niet zo goed voor de huid. Dus... kan je ook echt proper zijn zonder zeep? Wij zochten een wetenschappelijk antwoord op al onze vragen bij het hoofd van het departement in vitro-toxicologie en dermato-cosmetologie aan de VUB, prof. dr. Vera Rogiers.
Bacterie veroorzaakt jeuk bij eczeem
Mensen met eczeem hebben vaak last van jeuk. Nieuw onderzoek legt voor het eerst het mechanisme achter die jeuk bloot.
Nieuw inzicht in ontstaan onderbelichte bacteriële vaginose
Bij ongeveer drie op tien vrouwen van vruchtbare leeftijd is de natuurlijke balans van de vagina verstoord. Zij hebben bacteriële vaginose en kunnen daar onaangename symptomen door ervaren. Nieuw onderzoek wilde beter begrijpen wat de natuurlijke balans uit evenwicht brengt en hoe we bacteriële vaginose kunnen voorkomen en genezen.