Gezondheid
Zijn dierproeven nodig voor biomedisch onderzoek?
Kunnen we zonder proefdieren? Liesbeth Aerts van het Infopunt Proefdieronderzoek is overtuigd van niet. 'Dierproeven redden levens'.
Moet 8 op 10 Vlamingen vitamine D-supplementen slikken?
Volgens reclame voor vitamine D-supplementen heeft acht op tien Belgen een vitamine D-tekort. Klopt dat? En moeten we daarom allemaal ons vitamine D-gehalte laten testen en aanvullen?
‘Je rug sparen is niet de beste manier om met pijn om te gaan'
Anneleen Malfliet heeft een nieuwe therapie tegen chronische nek- en rugpijn getest. Die blijkt veel beter te helpen dan de standaardbehandeling.
Hannelore Bové bestudeert het effect van roetdeeltjes op ons lichaam
In de longen kunnen roetdeeltjes zitten die zo klein zijn dat je ze zelfs met een microscoop niet kan zien. Dankzij een methode die Hannelore Bové ontwikkelde, kan dat nu wel.
Charlotte Scott is een alternatieve behandeling voor leververvetting op het spoor
Wereldwijd onderzoeken wetenschappers hoe ze leveraandoeningen kunnen behandelen zonder dat ze de zieke lever moeten vervangen door een gezond donororgaan. De nood is hoog, want leveraandoeningen zijn schering en inslag.
Sander Wuyts speurt in gefermenteerd voedsel naar gezonde bacteriën
Dat doet hij niet in het lab, maar in grote hoeveelheden genetische data op zijn computer.
Wie is dé beloftevolle jonge onderzoeker van Vlaanderen?
Maak kennis met de vijf laureaten die strijden om de Eos Pipet i.s.m. Jonge Academie.
Bacteriën gebruiken virussen als wapen
De darmen vormen een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Maar omdat ze met zoveel zijn, is het vechten voor elke nutriënt. E. colibacteriën gooien virussen in de strijd.
Kan lichttherapie brandwonden voorkomen?
Een behandeling met radiotherapie zorgt vaak voor pijnlijke brandwonden bij kankerpatiënten. Met behulp van infraroodlaserlicht probeert Jolien Robijns (Uhasselt) de aanmaak van nieuwe huidcellen te stimuleren om zo brandwonden te voorkomen.
Medicijnen op basis van hout
Nieuw productieproces maakt de aanmaak van geneesmiddelen efficiënter en duurzamer.
Strategieën om vaccinweigeraars te overtuigen
Het verzet tegen vaccins baart artsen zorgen. Discussies met zogenoemde 'antivaxxers' lijken vaak hopeloos. Hoe overtuig je achterdochtige ouders?
Hoe longkanker bruikbare sporen in het bloed nalaat
Elk lichaam reageert anders op longkanker en die verschillen kun je zien in het bloed. Elien Derveaux (Uhasselt) gaat na of je op basis van die verschillende bloedwaarden ook kunt voorspellen met welke behandeling een individuele patiënt het meest gebaat is.
Levensbedreigende schimmelinfecties rukken op
Candida auris en andere pathogene schimmels eisen samen meer slachtoffers dan malaria, en medicijnen kunnen niet meer op tegen hun toenemende resistentie. Toch lijkt niemand er wakker van te liggen.
Salmonella lift mee met immuuncellen
Salmonellabacteriën laten macrofagen tot in de darmen komen, om vervolgens met hen mee te liften en zo de bloedbaan te veroveren.
Slecht slapen kan genetisch bepaald zijn
Britse onderzoekers vonden 47 verbanden tussen onze genetische code en de kwaliteit, kwantiteit en timing van hoe we slapen. Er zijn tien nieuwe genetische verbanden met slaapduur en 26 met slaapkwaliteit.
Is kurkuma na borstkanker gevaarlijk?
Het voedingssupplement kurkuma verzwakt soms de werking van hormoontherapie tegen borstkanker. Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit Rotterdam.
Lopen theedrinkers meer risico op slokdarmkanker?
Wie veel en zeer hete thee drinkt, loopt bijna twee keer zoveel risico op slokdarmkanker dan wie de drank in kleinere hoeveelheden nuttigt en langer laat afkoelen. Dat concluderen Iraanse onderzoekers.
Is dagelijks glas gesuikerde frisdrank dodelijk?
Het drinken van slechts één gesuikerde frisdrank per dag kan het risico om te overlijden aan een hartaandoening en zelfs aan kanker verhogen, zo besluiten Amerikaanse onderzoekers.