Gezondheid
Niet getest op kinderen
Drie op de vier medicijnen zijn niet of amper onderzocht bij kinderen. Enkele Vlaamse universiteiten trekken aan de alarmbel.
Tumor de baas met nieuwe beeldvormingstechniek
Kleine magneetjes in het lichaam helpen bij de diagnose en behandeling van tumoren. De medische zorg op maat heeft minder neveneffecten.
Ongrijpbare drugs te slim af
Nieuwe drugtests sporen gevaarlijke, niet-detecteerbare designerdrugs op.
Kan de Spaanse griep 100 jaar na de beruchte pandemie opnieuw toeslaan?
In oktober 1918 sloeg de Spaanse griep het hardst om zich heen. De virusstorm zou miljoenen slachtoffers maken. Is zo’n wereldwijde pandemie vandaag nog mogelijk?
Twee muizenvrouwtjes krijgen kleintjes, zonder vader
De wetenschap van het “kindje kopen” is een nieuwe drempel over, toch bij knaagdieren. Chinese wetenschappers zijn erin geslaagd om gezonde muizenbaby’s te genereren bij ouders van hetzelfde geslacht, twee vaders of twee moeders.
ADHD door rokende vader
Roken verandert het sperma van mannen en dat veroorzaakt cognitieve problemen bij hun kinderen en kleinkinderen.
Kanker opvolgen in bloed
Wachten op resultaten na een medisch onderzoek zorgt, zeker bij kankerpatiënten, vaak voor stress en onzekerheid. Daarom richten Elien De Thaye en haar collega's hun pijlen op een biomerker in het bloed om sneller het effect van een chemobehandeling te kunnen bepalen.
Vaccin tegen pest en antrax in de maak
Lugubere ziekten zoals builenpest en miltvuur mogen dan quasi verdwenen zijn, de bacteriën die ze voortbrengen bestaan natuurlijk nog wel. Met een vaccin willen de Verenigde Staten zich alvast wapenen tegen mogelijke biologische terreur.
Is er genoeg vis voor iedereen?
De Voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt aan om één visportie per week te eten. Overbevissing van de wereldzeeën kan echter een milieuprobleem worden. Is er voldoende vis voor iedereen om deze raad op te volgen?
Nobelprijs Geneeskunde beloont grondleggers van immunotherapie tegen kanker
Amerikaans onderzoeker James P. Allison van de universiteit van Texas en Japans wetenschapper Tasuku Honjo van de universiteit van Kyoto kregen de Nobelprijs Geneeskunde. Ze slaagden erin het inherente vermogen van ons immuunsysteem om tumorcellen aan te vallen te stimuleren.
Zorgt overdreven gewichtstoename in de zwangerschap voor diabetes bij de kinderen?
De aloude mythe ‘eten voor twee’ tijdens de zwangerschap wordt gelukkig reeds lang in vraag gesteld. Nieuw onderzoek waarschuwt dat een te grote gewichtstoename bij de moeder mogelijk leidt tot een hoger risico op diabetes bij de kinderen.
Vloeibare biopsieën bij kankerdiagnose
Wist je dat 1 op de 100 mensen die kanker krijgen jonger is dan 18 jaar? Om de diagnose van kanker te stellen is vaak nog een chirurgische biopsie nodig. Maar daar willen Ruben Van Paemel en zijn collega's verandering in brengen.
Jarig zijn is levensgevaarlijk
Statistisch gezien loop je in de zeven dagen na je verjaardag meer risico om in het ziekenhuis te belanden dan in eender welke andere week.
Waarom het niet donker wordt als je met je ogen knippert
Onze hersenen kalibreren voortdurend wat we zien, op basis van wat we eerder hebben gezien.
Nabijheid van een zieke verandert lichaamsgeur
De lichaamsgeur van gezonde muizen verandert als ze in de buurt zijn van zieke muizen, mogelijk om uitbraak van de ziekte te voorkomen.
Vaste bedtijd gelinkt aan gezond hart
Wie op onregelmatige tijden naar bed gaat en opstaat, is zwaarder, heeft een hogere bloedsuikerspiegel en een hogere bloeddruk.
Peter Carmeliet bekroond voor baanbrekend kankeronderzoek. '500 miljoen patiënten komen in aanmerking voor onze behandeling'
De prestigieuze Heinekenprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar Peter Carmeliet voor zijn baanbrekend onderzoek naar de stofwisseling van endotheelcellen, de bouwstenen van onze bloedvaten.
'Kies voor wintertijd'
Een keuze voor een permanente zomertijd zou volgens experts onverstandig zijn. Het zou vooral in de winter voor meer vermoeidheid, slaap- en stemmingsproblemen zorgen.