Gezondheid
Big data zijn een big deal in de geneeskunde. Worden die beloften ingelost?
Een stortvloed aan informatie over onze genen, de staat van ons lichaam en ons gedrag moet toelaten ons langer gezond te houden en op maat te behandelen. Maar de uitdagingen voor artsen blijven groot.
Opvallend: Genetici onderzoeken altijd maar dezelfde genen
In het overgrote deel van de wetenschappelijke studies wordt steeds hetzelfde palletje genen onderzocht. Moleculair biologen moeten dringend hun oogkleppen afzetten.
Vlaamse universiteiten slordig met klinische studies
De resultaten van klinische studies moeten binnen het jaar publiek worden gemaakt. Vooral universiteiten zondigen vaak tegen die regel, ook in Vlaanderen.
Is er een verband tussen rood vlees, charcuterie en borstkanker?
Volgens een nieuwe studie hebben vrouwen die minder rood vlees en/of charcuterie gebruiken, ook minder kans op borstkanker. Klopt dat?
Hoorimplantaat behoedt ouderen voor dementie
Het denkvermogen van oudere slechthorenden met een hoorapparaat gaat minder snel achteruit dan dat van ouderen zonder.
"Superbloedklonter" heelt alle wonden
Klonters gemaakt van het bloed van de patiënt laten moeilijke wonden sneller genezen.
Alzheimer, MS en hart- en vaatziekten straks op te sporen via oogscan?
Een oogscan kan chronische ziektes sneller, eenvoudiger en op een minder belastende manier opsporen.
Computerkracht in de strijd tegen kanker
Wist je dat kankeronderzoekers inspiratie putten uit toepassingen als Amazon, Facebook en zelfs Tinder? Celine Everaert (UGent) legt uit hoe dat precies zit.
Bijengif helpt tegen eczeem
Bij atopisch eczeem kunnen op lastige plekken jeuk, roodheid, blaasjes en andere ongemakken ontstaan. De belangrijkste component van bijen- en wespengif helpt de huid zichzelf te herstellen.
"Ooreiwit" zet geluidsgolven om in signaal voor de hersenen
Eindelijk is het gevonden: het proteïne dat in ons binnenoor geluidsgolven omzet in een elektrisch signaal dat onze hersenen kunnen interpreteren.
Glaucoom eerder op te merken in het donker
Glaucoompatiënten zien slechter in het donker dan mensen zonder oogziekte. Die bevinding helpt de aandoening mogelijk sneller opsporen en zo eerder te behandelen.
Zal de nutri-score de Belg gezonder doen eten?
Het idee om voedingsmiddelen van een gekleurd label te voorzien dat de voedingswaarde aangeeft, werd al uitgetest in Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. In Nederland werd het project al begraven. Zal de nutri-score bij ons iets uithalen?
Slapende bacteriën zorgen ervoor dat antibiotica niet werken
Slaap is heel erg belangrijk. Voor de mens is slapen een zaak van leven en dood, en dat is het ook voor bacteriën.
Ons geslacht laat zich niet in hokjes duwen
"Het is echt een vrouwtje", stelde Koning Filip -toen nog prins- in 2001 bij de geboorte van zijn eerste dochter, prinses Elisabeth. Niet elke baby komt echter met een duidelijk geslacht op de wereld.
Hoe krijg je iets complex als immunotherapie uitgelegd aan patiënten?
Professor Tessa Kerre, hematologe aan het Universitair Ziekenhuis Gent, ontwikkelde Immuno-T om uit te leggen aan haar patiënten, hun familie en vrienden hoe we het immuunsysteem kunnen inzetten in de strijd tegen kanker door middel van immunotherapie.
Ontwikkeling immuunsysteem volgt een strak plan
Het immuunsysteem van baby’s ontwikkelt zich razendsnel en volgens exact hetzelfde patroon.
Borstvoeding beschermt moeders tegen beroertes
Postmenopauzale vrouwen die ooit minstens een kind de borst gaven, lopen een lager risico op een beroerte dan leeftijdsgenoten die dat niet deden.
Leef je minder lang als je weinig koolhydraten eet?
Fans van koolhydraatarme diëten zullen het niet graag horen, maar volgens nieuw onderzoek zijn te weinig koolhydraten nefast voor je gezondheid.