Gezondheid
Worden antibiotica straks vervangen door… zuurstof?
Door zuurstofgas te splitsen in ongebonden zuurstofatomen – zuurstofradicalen – beschikken wetenschappers over een nieuw wapen tegen multiresistente bacteriën.
Een morning-afterpil is geen abortuspil
Enquête legt misverstanden omtrent morning-afterpil bloot.
Geen remedies voor kleine kwalen
Patiënten met kleine aandoeningen vormen de grootste groep in de huisartsenpraktijk. Toch bestaat voor vele kwaaltjes als wratten, oorsmeer of wintertenen geen goede behandeling. Artsen gaan zelf op zoek naar oplossingen.
Is te weinig zout slecht voor onze gezondheid?
‘Niet alleen te veel, maar ook te weinig zout is slecht voor onze gezondheid’, is de conclusie na nieuw grootschalig onderzoek.
Hoe een cel sterft
Net zoals alle dieren en planten gaan ook biologische cellen dood. Het levenseinde is meestal voorgeprogrammeerd en voltrekt zich op bijzonder grondige wijze.
Werkt Rilatine amper voor volwassenen?
Het medicijn Rilatine, dat gebruikt wordt voor kinderen met ADHD, wordt ook voorgeschreven aan volwassenen. Uit een grote overzichtsstudie blijkt echter dat het voor hen weinig effect heeft.
Zo vindt een zaadcel zijn doel
Vanaf de zaadlozing begint een race tussen alle spermacellen om als eerste de eicel te bereiken en te bevruchten. De juiste weg vindt de zaadcel dankzij een welbepaalde molecule in z’n staart.
Na 3 uur beschermd tegen wespengif
Patiënten met een wespengifallergie kunnen nu ook ultrasnel behandeld worden.
Krijgen jonge vrouwen onvoldoende essentiële voedingsstoffen binnen?
Door het volgen van trendy diëten zouden jonge vrouwen tekorten kunnen opbouwen van essentiële voedingsstoffen, zoals kalium en calcium.
GGO-rijstextract dwarsboomt hiv
Rijst met antivirale eiwitten is veel goedkoper dan productie in celculturen.
Waarom het Europees arrest rond de genetische technologie CRISPR geen overwinning is
Vorige week besliste het Europese hof dat genetische wijzigingen aangebracht met behulp van CRISPR-technologie onder de ggo-wetgeving vallen. Bart Staes (Groen) noemt de beslissing een overwinning voor de consument, de landbouwer en het milieu. Waarom zijn zoveel wetenschappers dan niet tevreden?
Maakt een hittegolf ons dommer?
Het kwik loopt de laatste dagen flink op. Heeft die warmte een effect op ons denkvermogen? Worden we minder productief?
Hebben omega-3-supplementen geen enkel gunstig effect?
De verkoop van visoliecapsules, rijk aan omega 3, wordt geschat op 33 miljard dollar. De supplementen worden gretig geslikt om hartziekten te voorkomen en gezond te blijven. Totaal zinloos, zeggen onderzoekers nu.
De onzichtbare wezens rondom ons
We hebben allemaal zo van die dagen waarop je het liefst even alleen wilt zijn. Ik heb slecht nieuws voor jou, dat is onmogelijk. We zijn niet alleen. We zijn nooit alleen.
Ontstaat een depressie in de darmen?
“We hebben lang gedacht dat een depressie in het brein ontstaat, maar er is steeds meer bewijs dat het in de darmen gebeurt”, beweert dokter Michael Mosley, de auteur van het populaire boek ‘Het slimmedarmendieet’.
Bestanddeel uit plastic verandert rattenbrein
Ratten die gedurende de vroege hersenontwikkeling aan weekmakers uit plastic zijn blootgesteld hebben een kleinere mediale prefrontale cortex en presteren slechter op aandachtstaken als ze volwassen zijn.
Bloedarmoede verhoogt kans op postnatale depressie
Zwangere en net bevallen vrouwen met bloedarmoede hebben vaker last van een depressie dan vrouwen zonder bloedarmoede.
Hebben (top)sporters een andere darmflora?
Dertig beginnende lopers leggen de basis voor een grootschalig onderzoek naar de invloed van sporten op de darmflora.