Gezondheid
Is er hoop op een hiv-vaccin?
Er lijkt vooruitgang te worden geboekt in de lange zoektocht naar een hiv-vaccin. Het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet publiceerde erover.
Hoe een levensreddende orgaantransplantatie soms dodelijk kan zijn
Hoewel orgaantransplantaties vele levens helpen redden, brengen ze ook een hoger risico op lymfeklierkanker met zich mee.
Halveren walnoten de kans op diabetes type 2?
Drie lepels walnoten per dag halveren de kans op diabetes type 2, zo concluderen Amerikaanse onderzoekers uit een nieuwe studie.
Roet: de onzichtbare boosdoener
Meten is weten. Dat geldt zeker ook voor roet, een quasi onzichtbaar maar schadelijk goedje dat we allen dagelijks inademen.
Onbekende breinreceptor is doelwit voor behandeling drankverslaving
De activatie van een receptor in het brein van een verslaafde rat, zorgt voor een vermindering in alcoholconsumptie.
Vermoeide voetballers willen niet meer, maar kunnen wel nog
Als voetballers tijdens een wedstrijd vermoeid raken, dan lijkt het alsof ze niet verder kunnen. Dat is niet zo, stelt bewegingswetenschapper Jeroen Barte.
Kankervrij dankzij de kameel?
In haar zoektocht naar een betere behandeling tegen borstkanker speelt Yana Dekempeneer leentjebuur bij de kameel.
Bloedspatten verraden leeftijd dader
Ons DNA en onze vingerafdrukken zeggen weinig over onze leeftijd. Maar de moleculaire structuur van ons bloed verandert naarmate we ouder worden.
Overdrijven de media gezondheidsnieuws?
Media worden er vaak van beschuldigd weinig genuanceerd te zijn als het gaat om gezondheidsnieuws. Nieuw onderzoek bevestigt dat, maar, ook vakbladen en wetenschappers hebben boter op het hoofd.
We verbranden vooral in eigen land
Belgen beschermen zich vooral tegen de zon in het buitenland. Ze doen dat bovendien vooral bij het zonnebaden en veel minder bij buitenactiviteiten.
Onderzoekster 150 Dagen Darmflora valt in de prijzen
Begin juni ontving onderzoekster Doris Vandeputte (KU Leuven/VIB) de Ken Heaton Award voor het onderzoek dat ze voerde naar het belang van de consistentie van de stoelgang.
Aanbevolen alcohollimiet teruggeschroefd naar tien consumpties per week
De Hoge Gezondheidsraad formuleert naar aanleiding van recente studies nieuwe aanbevelingen en actiepunten om het alcoholgebruik van de Belg drastisch te verminderen.
De zelfvernietigingsknop van de cel
Een cel kan zichzelf vernietigen, en daarbij exploderen. Zoals (bijna) alles in de natuur heeft ook deze gewelddadige celdood een functie.
150 Dagen Darmflora: dank aan alle huisartsen!
Ik neem deel aan het project 150 Dagen Darmflora, waarbij ik 150 dagen lang stoelgang-, sport- en menstruatiedagboeken moet bijhouden. Ook mijn bloed, gewicht, heup- en buikomtrek, temperatuur en bloeddruk wordt gecontroleerd. Waarom hebben de onderzoekers net die gegevens nodig?
Red levens met… je stoelgang
Hoewel weinigen hun ‘grote boodschap’ willen doneren, kan dit mensenlevens redden.
Het zit in de familie
Bloedverwante partners kunnen nu op voorhand laten uitzoeken of ze een groot risico lopen op kinderen met afwijkingen.
Zijn multivitamines en supplementen geldverspilling?
Vitaminesupplementen zijn weggegooid geld. Ze maken je niet gezonder en beschermen je nog minder tegen chronische ziekten. Dat melden diverse websites en kranten. Wat is daar van waar?
Maken antidepressiva dik?
Veel mensen nemen antidepressiva en zeer veel mensen kampen met overgewicht. Volgens Britse onderzoekers is dat geen toeval: mensen die antidepressiva slikken, hebben 21% meer kans op overgewicht.