Gezondheid
Nieuw inzicht in ontstaan onderbelichte bacteriële vaginose
Bij ongeveer drie op tien vrouwen van vruchtbare leeftijd is de natuurlijke balans van de vagina verstoord. Zij hebben bacteriële vaginose en kunnen daar onaangename symptomen door ervaren. Nieuw onderzoek wilde beter begrijpen wat de natuurlijke balans uit evenwicht brengt en hoe we bacteriële vaginose kunnen voorkomen en genezen.
Warre Clarys wint de Eos-prijs 2023
Industrieel wetenschapper Warre Clarys wint de Eos-prijs voor zijn masterproef over huidtumoren. Clarys werkte een nieuwe manier uit om die te detecteren. Clarys ontvangt een geldbedrag van 1.500 euro.
Nep-RNA als mogelijke behandeling voor ALS
Over de mechanismen achter de zenuw- en spieraandoening ALS is nog maar weinig bekend. In nieuw onderzoek zijn wetenschappers erin geslaagd de schade die de ziekte aanricht in menselijke cellen en proefdieren te beperken.
Terugblik 2023 - Eindelijk is het volledige Y-chromosoom ontrafeld
Het complexe Y-chromosoom van de man liet zich in 2023 voor het eerst volledig kennen.
Epilepsie en demonen in Rwanda
In Rwanda lijden tien keer zoveel mensen aan epilepsie als in België. Deze ongelijkheid is geen toeval. Ze heeft te maken met een ongelijke toegang tot gezondheidszorg. Omdat gezondheid een fundamenteel recht is van ieder individu, moeten we daar iets aan doen.
Als één tumor de andere kon genezen
Wat als we een tumor zouden kunnen transformeren tot een antikankercentrum dat niet alleen zichzelf maar ook eventuele uitzaaiingen van binnenuit vernielt? Met een nieuw ontwikkelde ‘immuungel’ komt dat idee een stapje dichterbij.
De vlucht en neergang van vitamine D
Vitamine D blijkt dan toch geen panacee tegen alle kwalen, en we hebben er niet met z’n allen te weinig van.
Hoeveel warmte kan een menselijk lichaam aan?
De temperatuurlimiet voor menselijk overleven bij extreme hitte moet naar beneden worden bijgesteld, blijkt uit nieuw onderzoek.
Schaden insecticiden de spermakwaliteit? ‘Zelfs met een verminderd aantal zaadcellen kan een man perfect vruchtbaar zijn’
Er rijzen al langer vragen over de impact van pesticiden op onze gezondheid. Een recente overzichtsstudie vond dat insecticiden een negatief effect hebben op de spermakwaliteit van mannen. Reden tot ongerustheid voor wie kinderen wil, zoals de onderzoekers beweren?
Hoe falende ‘verpleging’ in ons zenuwstelsel een rol speelt in het ontstaan van ALS
Stel je voor dat in een ziekenhuis niet enkel de patiënten, maar ook de verpleging ernstig ziek wordt. Dat is ongeveer wat er in het lichaam van ALS-patiënten gebeurt. Ik onderzoek wat er fout gaat bij de astrocyten, de ‘verplegers’ van ons zenuwstelsel.
Lichtgevende rupsen in de strijd tegen schimmelinfecties
Er is dringend nood aan betere medicatie tegen schimmelinfecties. In die zoektocht worden steeds vaker rupsen ingezet als proefdier. Om dit insectenmodel betrouwbaarder te maken, gaven wij de rupsen een stralende upgrade.
Het moleculenkookboek, de bacteriofaag-editie
Bacteriofagen zijn de natuurlijke vijand van bacteriën. Daarnaast zijn ze ook vriend van synthetische microbiologie. Door een stukje van hun DNA in te bouwen bij bacteriën, kunnen we deze laatsten omtoveren tot minuscule fabriekjes die voor ons interessante moleculen produceren.
‘We vinden altijd wel een manier om jullie nog een keer te verrassen’
Exact veertig jaar na de ontdekking van hiv als oorzaak van aids, lijkt het einde van de hel die de ziekte veroorzaakte in zicht. Viroloog Marc Van Ranst, die in de beginperiode van de epidemie nog geneeskundestudent was, kroop met plezier in de huid van het aidsvirus voor een gesprek over een van de grootste uitdagingen in zijn vakgebied.
Brussels 3D-model van teelbal geeft inzicht in vruchtbaarheidsproblemen
Het miniatuurmodel ontwikkeld aan de VUB moet onderzoekers meer inzicht in de teelbal geven. ‘De effecten van hormoonverstoorders zoals PFAS kunnen we nu beter onderzoeken.’
Erkenning lijkt belangrijke eerste stap in behandeling van chemobrein
Na een borstkankerbehandeling ervaart de helft van de patiënten geheugen- en concentratieproblemen. Ze kampen met een zogenaamd “chemobrein”. Een behandeling is er nog niet, maar erkenning van de klachten lijkt het herstel wel in gang te zetten.
Zijn minimale schoenen beter dan standaard schoenen? ‘We dreigen onze voeten te vervormen’
Hakken, flipflops en zelfs sneakers: ze doen je voet(spieren) meer kwaad dan deugd. Steeds meer wetenschappers zien het nut in van blootsvoets door het leven gaan. Tenminste, als je gezonde voeten hebt.
Tuberculose: sterker dan ooit tevoren
Elke 22 seconden sterft er iemand aan tuberculose en voor het eerst in meer dan een decennium is dit dodental opnieuw aan het stijgen. De Covid-19 pandemie heeft jaren aan vooruitgang in de strijd tegen tuberculose teruggedraaid. Ook in Europa is tuberculose terug in opmars en dan vooral de multiresistente variant die niet meer behandeld kan worden met de standaard antibiotica.
De natuur, onze bescherming tegen medicatiemisbruik
België is Europees kampioen als het aankomt op het slikken van pijnstillers, slaapmedicatie en kalmeringsmiddelen. De natuur kan ons uit deze crisis trekken.