Govert Schilling
Govert Schilling is een Nederlandse wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van sterrenkunde. Hij is al vele jaren vaste medewerker van Eos-magazine en schreef tot nu toe meer dan dertig boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen. Hij wordt geregeld uitgenodigd om ontwikkelingen binnen de sterrenkunde te komen toelichten in radio- en televisieprogramma's. Govert onderhoudt ook de website Allesoversterrenkunde.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Planetoïde Bennu is rijk aan koolstof en water
De kleine planetoïde Bennu bevat veel koolstof en water. Dat blijkt uit een eerste analyse van bodemmonsters van het kosmische rotsblok, die dit najaar op aarde zijn afgeleverd.
De dag waarop de infraroodsterrenkunde werd geboren
Veertig jaar geleden bracht een revolutionaire satelliet voor het eerst in de geschiedenis de gehele sterrenhemel op infrarode golflengtes in kaart.
Wat deze kleurrijke gasschil zegt over onze eigen toekomst
Een infraroodfoto van deze planetaire nevel gunt astronomen een zeldzame blik op ons eigen zonnestelsel over enkele miljarden jaren.
De dikke en de dunne
Een pas vrijgegeven foto van extreem ver verwijderde sterrenstelsels is een mooie proeve van zwaartekrachtlenswerking.
De heavymetaltrip van Psyche
Op 5 oktober gaat de Amerikaanse ruimtesonde Psyche op pad naar de metaalrijke planetoïde met dezelfde naam. Onderzoek naar dit mysterieuze hemellichaam moet meer licht werpen op de ontstaansgeschiedenis van het zonnestelsel.
Astrofysicus Floor Broekgaarden bestudeert de ‘dinosaurussen van de kosmos’
Zware sterren zijn bijzonder zeldzaam in het heelal, maar ze hebben een enorme invloed op de evolutie van het heelal. Nederlands astrofysicus Floor Broekgaarden tracht ze te bestuderen. ‘De fossiele overblijfselen van deze sterren zien we overal om ons heen.’
Het babyplanetenstelsel PDS 70 baart aarde-achtige planeten met water
PDS 70 bleek al twee grote protoplaneten te bevatten. Maar het planetenstelsel, op 370 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Centaur, blijft sterrenkundigen verrassen.
Is het heelal (veel) ouder dan gedacht?
Een nieuwe, speculatieve theorie stelt dat het heelal niet 13,8 miljard jaar oud is, maar 26,7 miljard jaar – bijna twee keer zo oud dus.
'Spiegelplaneet' weerkaatst tachtig procent van opvallend sterlicht
De planeet kan zoveel licht reflecteren dankzij de aanwezigheid van wolken van metaal.