Govert Schilling
Govert Schilling is een Nederlandse wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van sterrenkunde. Hij is al vele jaren vaste medewerker van Eos-magazine en schreef tot nu toe meer dan dertig boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen. Hij wordt geregeld uitgenodigd om ontwikkelingen binnen de sterrenkunde te komen toelichten in radio- en televisieprogramma's. Govert onderhoudt ook de website Allesoversterrenkunde.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Herkomst van meeste meteorieten achterhaald
Ruim een op de drie meteorieten die op aarde zijn gevonden, is afkomstig van de planetoïde Massalia. Dit rotsachtige hemellichaam, met een diameter van circa 150 kilometer, moet een paar honderd miljoen jaar geleden in botsing zijn gekomen met een soortgenoot.
Zo heb je de maan nog nooit gezien
Een kleurrijke wereld, met extreem hoge bergen en peilloos diepe kraters? Het ziet er vreemd uit, toch is deze bijzondere ‘foto’ gebaseerd op echte wetenschappelijke metingen.
James Webb fotografeert oude, koude super-Jupiter
Een van de dichtstbijzijnde sterren wordt vergezeld door een kolossale reuzenplaneet, minstens zes keer zo zwaar als Jupiter. De ster, Epsilon Indi geheten, is zelf een flinke slag kleiner, koeler en lichtzwakker dan de zon.
Dit sterrenstelsel blaast ‘kolossale fonteinen’ de ruimte in
Als dat zo doorgaat, blijft er geen gas meer over voor de geboorte van nieuwe sterren.
Oorsprong van 'trage' zonnewind mogelijk ontrafeld
Dankzij metingen van de Europese ruimtesonde Solar Orbiter hebben astronomen de oorsprong van de zogeheten trage zonnewind weten te achterhalen.
Ruimtetelescoop Euclid werpt intieme blik op verre heelal
Oogstrelende sterrenstelsels, een kleurrijke gasnevel en een diepe blik op het verre heelal - de Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft nieuwe beelden vrijgegeven van ruimtetelescoop Euclid, die afgelopen zomer is gelanceerd.
Reusachtige vulkaan ontdekt op Mars
Na vijftig jaar onderzoek door ruimtesondes en robotwagentjes zou je denken dat we het oppervlak van buurplaneet Mars wel zo’n beetje kennen. Toch is onlangs een tot dusver onbekende vulkaan ontdekt op de Rode Planeet, met indrukwekkende afmetingen.
Dit is de jongste neutronenster ooit
Bij de explosie van een zware ster 37 jaar geleden bleef een klein, supercompact en snel rondtollend sterretje achter. De neutronenster is wellicht de jongste die astronomen ooit waarnamen.
Een collage van kosmisch leven
De James Webb Space Telescope fotografeerde spiraalstelsels waarin sterren worden geboren en sterven. Nooit eerder zijn sterrenstelsels op deze afstanden zo gedetailleerd in beeld gebracht.