Govert Schilling
Govert Schilling is een Nederlandse wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van sterrenkunde. Hij is al vele jaren vaste medewerker van Eos-magazine en schreef tot nu toe meer dan dertig boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen. Hij wordt geregeld uitgenodigd om ontwikkelingen binnen de sterrenkunde te komen toelichten in radio- en televisieprogramma's. Govert onderhoudt ook de website Allesoversterrenkunde.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Waterstofverbranding geeft witte dwergen jonger uiterlijk
Witte dwergsterren kunnen er jonger uitzien dan ze in werkelijkheid zijn. Dat is ontdekt tijdens onderzoek met de Hubble Space Telescope naar witte dwergen in de bolvormige sterrenhoop M13, in het sterrenbeeld Hercules.
Vlammende gasreus
Nee, Jupiter staat niet in brand. Toch lijkt dat zo op deze infraroodfoto. Govert Schilling legt uit hoe dat komt.
Een Google Maps voor de kosmos
Een complete, driedimensionale kaart van het heelal: het is de droom van veel astronomen, en ze zijn druk bezig om hem te verwezenlijken.
Astronoom Kees De Jager (100) overleden
Op 27 mei overleed prof. dr. Cornelis de Jager, vier weken nadat hij zijn 100ste verjaardag vierde. De Jager was lid van de Raad van Advies van Eos Magazine. Hij zal herinnerd worden als een groot astronoom en ruimteonderzoeker, een enthousiaste popularisator van de sterrenkunde, en een beminnelijk mens.
Diepte zien
Pas in de loop van de 16de eeuw drong het besef door dat de kosmos een derde dimensie kent: diepte. Deze Hubble-foto toont die diepte op intrigerende wijze.
Deze sterexplosie was 1700 jaar geleden zichtbaar aan de hemel
Aan het begin van de vijfde eeuw, in de nadagen van het Romeinse Rijk, was er een sterontploffing zichtbaar aan de hemel, een zogeheten supernova.
Perseverance zal vele kilometers afleggen in een geologisch paradijs
Donderdagavond landde de Amerikaanse Marswagen Perseverance op Mars om daar bodemmonsters te verzamelen en op zoek te gaan naar mogelijke sporen van leven in het verre verleden.
Is er echt leven op onze buurplaneet Venus?
Gaat maandag 14 september 2020 de geschiedenisboeken in als de datum waarop de ontdekking van buitenaards leven werd aangekondigd?
Bestemming Mars: drie ruimtevluchten in één zomer
Deze zomer gaan drie nieuwe ruimtesondes op pad naar Mars. Brengen zij eindelijk antwoord op de vraag of er ooit leven was op de rode planeet?