Govert Schilling
Govert Schilling is een Nederlandse wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van sterrenkunde. Hij is al vele jaren vaste medewerker van Eos-magazine en schreef tot nu toe meer dan dertig boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen. Hij wordt geregeld uitgenodigd om ontwikkelingen binnen de sterrenkunde te komen toelichten in radio- en televisieprogramma's. Govert onderhoudt ook de website Allesoversterrenkunde.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Aardse exoplaneten hebben ook aardse inwendige structuur
Rotsachtige exoplaneten met andere massa's en afmetingen dan de aarde hebben een kern van ijzer en nikkel die ongeveer 30 procent van de totale planeetmassa bevat; de resterende massa is verdeeld over een dikke rotsachtige mantel en een relatief dunne korst.
NASA presenteert scherpste Pluto-foto's ooit
Op de nieuwste foto's van de verre, koude dwergplaneet Pluto zijn details van minder dan honderd meter groot te zien. De foto's werden op 14 juli gemaakt door de LORRI-camera van de ruimtesonde New Horizons, toen die op kleine afstand langs Pluto scheerde.
Aarde heeft misschien 'haren' van donkere materie
Onze thuisplaneet zou wel eens dunne 'haren' van donkere materie kunnen hebben, die miljoenen kilometers lang zijn.
Aarde 1.000 jaar geleden getroffen door extreme zonnestormen
De aarde werd in de achtste en in de tiende eeuw van onze jaartelling getroffen door extreem krachtige uitbarstingen op de zon.
Stromend water op Mars lijkt bevestigd
Er is stromend water op Mars. De donkere strepen op berg- en kraterhellingen op Mars zijn gevormd door kort durende stroompjes van extreem zout water.
Ons zonnestelsel is toch vrij gemiddeld
Ons zonnestelsel blijkt minder uitzonderlijk te zijn dan soms wordt beweerd. Dat schrijven twee Amerikaanse astronomen in een artikel in The Astrophysical Journal.
Hubble 'ziet' groot aantal zeer jonge sterrenstelsels
De Hubble Space Telescope heeft statistische aanwijzingen gevonden voor het bestaan van enorme aantallen sterrenstelsels in het pasgeboren heelal.
Comet Hitchhiker kan van de ene komeet naar de andere 'hoppen'
Technici van NASA hebben een manier bedacht om met één ruimtesonde verschillende kleine hemellichamen in het zonnestelsel (zoals kometen en planetoïden) te bezoeken.
Komeetinslagen mogelijk cruciaal voor ontstaan leven
Het ontstaan van leven op aarde is mogelijk op gang geholpen door inslagen van ijzige kometen.