Govert Schilling
Govert Schilling is een Nederlandse wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van sterrenkunde. Hij is al vele jaren vaste medewerker van Eos-magazine en schreef tot nu toe meer dan dertig boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen. Hij wordt geregeld uitgenodigd om ontwikkelingen binnen de sterrenkunde te komen toelichten in radio- en televisieprogramma's. Govert onderhoudt ook de website Allesoversterrenkunde.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Ruimtesonde Juno aangekomen in baan rond Jupiter
De Amerikaanse planeetverkenner Juno is vanmorgen vroeg met succes in een omloopbaan rond de reuzenplaneet Jupiter gebracht.
Nederlandse radioantenne gaat naar de maan met Chinese missie
Met het instrument willen sterrenkundigen radiostraling meten van de eerste sterren en sterrenstelsels die direct na de oerknal zijn gevormd.
Jonge 'hete Jupiter' werpt nieuw licht op evolutie planetenstelsels
Sterrenkundigen hebben zware, gasvormige planeten ontdekt in omloopbanen rond pasgeboren sterren. De ontdekkingen werpen nieuw licht op de evolutie van planetenstelsels.
Tweede keer zwaartekrachtgolven gedetecteerd
Een zoveelste bevestiging van Einsteins relativiteitstheorie, maar vooral: een nieuw venster op ons universum.
Burgerwetenschappers ontdekken nieuwe cluster van sterrenstelsels
Een voorheen onbekende cluster van sterrenstelsels op grote afstand in het heelal is officieus genoemd naar de ontdekkers, amateurwetenschappers T. Matorny en I.A. Terentev.
Kepler ontdekt grootste en 'wijdste' dubbelsterplaneet ooit
Met de Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler is een bijzondere 'dubbelsterplaneet' ontdekt: een planeet die zijn baan niet beschrijft rond een enkelvoudige ster zoals de zon, maar rond een nauwe dubbelster.
Zwart gat is geen 'doodlopende straat'
Zwarte gaten zijn niet per se dodelijk. Dat concludeert de Portugese theoretisch fysicus Diego Rubiera-Garcia in een recent artikel in Classical and Quantum Gravity.
Ontstond het eerste leven op koolstofplaneten?
Mogelijk ontstond er vroeg in de geschiedenis van het heelal al leven. Niet op planeten zoals de aarde, maar op merkwaardige koolstofplaneten.
Heelal dijt sneller uit dan gedacht
Die opmerkelijke conclusie trekken sterrenkundigen op basis van nauwkeurige afstandsbepalingen van 19 sterrenstelsels.