grijze cellen
Tijdens een Grijze Cellen-gespreksavond beantwoorden wetenschappers al je vragen over een thema. De gespreksavonden gaan door in Leuven, Antwerpen en Gent. Hou onze magazines en nieuwsbrieven in de gaten om op de hoogte te blijven van nieuwe data.
Eos Grijze Cellen presenteert: De toekomst van onze biodiversiteit
Hoe staat het met de biodiversiteit op aarde en welke invloed hebben mensen daarop? En hoe kunnen we de biodiversiteit tegen 2030 weer op het juiste spoor krijgen? Je hoort het tijdens de volgende editie van lezingen- en debatreeks 'Grijze Cellen'.
Zetten nieuwe medische technologieën ons familiebeeld op zijn kop?
Zetten nieuwe medische technologieën ons familiebeeld op zijn kop? En hoe ziet de toekomst eruit?
Artificiële intelligentie in onze gezondheidszorg
Welke impact zal AI hebben op de gezondheidszorg? Hoe zit het met de verantwoordelijkheid van de zorgverleners, patiënten en ontwikkelaars? Vormt AI ook een gevaar voor onze privacy? Je hoort het in dit panelgesprek.
Patiëntenrechten in het licht van geavanceerde medische technologie
Is de huidige wet op de patiëntenrechten nog voldoende? Of moeten er extra initiatieven genomen worden om de rechten van de patiënt te beschermen in het licht van de laatste medische ontwikkelingen?
De maatschappelijke uitdagingen bij prenatale testen
Op het eerste zicht lijken prenatale testen zoals de NIPT- en dragerschapstest interessant, maar het brengt ook een grote verantwoordelijkheid mee voor de (wens-)ouders. Tijd om even stil te staan bij alle morele en maatschappelijke vragen die de testen oproepen.
Herbekijk: Streng maar rechtvaardig?
Hoe schadelijk is 'de pedagogische tik'? Is het wel nodig om te straffen of te belonen? Welke opvoedingsstijl is de beste om je kinderen te laten opgroeien tot gelukkige volwassenen? Op 9 december gaven twee experts een wetenschappelijke kijk op opvoeding. Hier kun je de livestream opnieuw bekijken.
Herbekijk: Thank you for flying SpaceX
Op zondag 28 november discussiëren verschillende experts over de toekomst van commerciële ruimtevaart. Volg het debat vanaf 15.00 uur live op onze website.
Herbekijk: Gender vroeger en nu
LGBTQIA+. Waren al die schakeringen er vroeger ook al? Welke biologische mechanismen leiden tot genderdysforie? Volg hier ons online event en stel je vragen aan historicus Henk De Smaele (Universiteit Antwerpen) en neurowetenschapper Julie Bakker (Universiteit Luik).
Herbekijk ons debat over fake news en complotdenken
Eos-redacteur Dieter De Cleene praat met experts Jon Roozenbeek en Jaron Harambam over nepnieuws en complotdenken.