grijze cellen
Tijdens een Grijze Cellen-gespreksavond beantwoorden wetenschappers al je vragen over een thema. De gespreksavonden gaan door in Leuven, Antwerpen en Gent. Hou onze magazines en nieuwsbrieven in de gaten om op de hoogte te blijven van nieuwe data.
Mogen we knutselen met de code van het leven?
Met de genbewerkingstechniek CRISPR kunnen we ons DNA herschrijven. Dat biedt ongeziene mogelijkheden, maar roept ook lastige vragen op. Eos-redacteur Dieter De Cleene ging erover in gesprek met Hetty Helsmoortel, moleculair bioloog en auteur van De geknipte genen, en Heidi Mertes (UGent), bio-ethicus en voorzitter van De Maakbare Mens vzw.
'Kweekvlees wordt te positief voorgesteld'
Lekker vlees, zonder dieren te doden of het milieu te schaden. Dat is wat kweekvlees belooft te zijn. Wanneer ligt het eerste stukje kweekvlees op ons bord? En maakt het de beloftes waar? Wetenschappers Wannes Keulemans (KU Leuven) en Stefaan De Smet (UGent) uiten hun twijfels tijdens ons Grijze Cellen debat over de voetafdruk van ons eten.
Hoe groot is het aandeel van veeteelt in de klimaatverandering?
Veeteelt wordt in klimaatdiscussies vaak als grote schuldige aangeduid. Onterecht, oordelen Wannes Keulemans (KU Leuven) en Stefaan De Smet (UGent) tijdens ons debat over de voetafdruk van ons voedsel. 'Maar dat betekent niet dat de sector geen inspanningen moet leveren'.
Na de burn-out: hoe ga je terug aan het werk?
Drie maand lijkt een kantelpunt waarna het moeilijker wordt om terug te keren naar het werk. Hoe maak je een succesvolle comeback? Of zoek je beter een andere job? Arbeidsgeneesheer Lode Godderis (KU Leuven) en klinisch psycholoog Erik Franck (UAntwerpen) geven hun inzichten.
Beweging helpt burn-out genezen (en voorkomen)
Rusten is volgens arbeidsgeneesheer Lode Godderis (KU Leuven) en klinisch psycholoog Erik Franck (UAntwerpen) geen goede behandeling van burn-out. Net meer bewegen is dat wel.
Burn-out voorkomen: wat kan je doen als werkgever?
Bijna 800.000 Vlamingen vinden dat ze te veel stress hebben op het werk. Een derde van hen vertoont symptomen van een burnout. Wat kan je als werkgever doen om burn-out in je bedrijf te voorkomen? Arbeidsgeneesheer Lode Godderis (KU Leuven) en klinisch psycholoog en gedragstherapeut Erik Franck (UAntwerpen) geven tips.
Burn-out: een gevolg van persoonlijkheid of werkomstandigheden?
Ligt een burn-out aan de persoonlijkheid van een werknemer of aan de werkomstandigheden. Arbeidsgeneesheer Lode Godderis (KU Leuven) geeft antwoord tijdens Eos Grijze Cellen.
Bestaat burn-out eigenlijk?
Klinisch psycholoog en gedragstherapeut Erik Franck (UAntwerpen) over de moeilijke diagnose van burn-out. Hoe stelt een arts de aandoening vast? Wat is het verschil met een depressie en oververmoeidheid? En is een burn-out per definitie werkgerelateerd?
Waarom kunnen we burn-out niet detecteren in het bloed?
Arbeidsgeneesheer Lode Godderis (KU Leuven) geeft een lezing over de biologie van burn-out.