Instituut voor Natuurwetenschappen
Het Instituut voor Natuurwetenschappen telt meer dan 250 wetenschappers en wetenschappelijk medewerkers. Ze doen aan onderzoek in een waaier aan disciplines: onder meer geologie, paleontologie, archeologie, biologie, taxonomie en oceanografie. De rijke collecties van het Instituut, 38 miljoen 'specimens', vormen een belangrijke bron voor dat onderzoekswerk. De onderzoekers verlenen ook wetenschappelijke expertise aan beleidsmakers, op nationaal en internationaal vlak. De missie van het Instituut voor Natuurwetenschappen is 'natuur in ieders leven brengen'. Dat doet het onder meer via zijn populaire museum, dat jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers ontvangt.
www.naturalsciences.be
Meest behandelde onderwerpen:
Insectengeuren omgezet naar geluid
Onderzoekers hebben geuren die insecten verspreiden om zich tegen predatoren te verdedigen, omgezet naar geluid.
Belgische mosselen ontwikkelden stevigere schelpen
Belgische mosselen hebben de voorbije honderd jaar stevigere schelpen ontwikkeld. Meer kalk in de schelpen beschermt hen beter tegen de scharen van krabben en de snavels van meeuwen.
Taxonomen ontdekken nieuwe ondersoort van een van de grootste kevers ter wereld
Megasoma actaeon johannae is een nieuwe ondersoort van een van de grootste keversoorten op aarde. Ze werd ontdekt en beschreven aan de hand van een exemplaar uit de collecties van het KBIN.
Populatie oostelijke chimpansees ontdekt in afgelegen Congolese bergwouden
Een Belgisch-Congolees onderzoeksteam heeft een populatie van oostelijke chimpansees ontdekt in Democratische Republiek Congo. De chimpansees overleven er in kleine stukken bergwoud.
Neanderthalers verdwenen duizenden jaren eerder uit België dan gedacht
De Belgische neanderthalerresten, waaronder de wereldberoemde neanderthalers van Spy, blijken duizenden jaren ouder dan tot nu toe werd aangenomen.
Oost-Congolese vissers klagen gebrek aan veiligheid op Tanganyika-meer aan
Vissers op het Tanganyika-meer in DR Congo ervaren een gebrek aan veiligheid en vragen om een eerlijkere handhaving van de regelgeving rond overbevissing en illegaal materiaal.
Honden bij de vleet vlak na laatste ijstijd
Een genetische studie op prehistorische honden laat zien dat er meer dan 11.000 jaar geleden al minstens vijf verschillende hondentypes waren.
Onverwachte ontdekking van twee nieuwe gekkosoorten in Thailand
Een team van onderzoekers uit Thailand en België heeft twee nieuwe gekkosoorten ontdekt, beide op een totaal onverwachte plaats: naast een beroemde boeddhistische tempel in Cha-Am en in het midden van de stad Ranong.
Neanderthalers erfden Y-chromosoom van moderne mens
Vroege moderne mensen en neanderthalers wisselden al meer dan 100 000 jaar geleden genen uit. Die kruising leidde ertoe dat het Y-chromosoom van neanderthalers vervangen werd door dat van vroege moderne mensen.