Instituut voor Natuurwetenschappen
Het Instituut voor Natuurwetenschappen telt meer dan 250 wetenschappers en wetenschappelijk medewerkers. Ze doen aan onderzoek in een waaier aan disciplines: onder meer geologie, paleontologie, archeologie, biologie, taxonomie en oceanografie. De rijke collecties van het Instituut, 38 miljoen 'specimens', vormen een belangrijke bron voor dat onderzoekswerk. De onderzoekers verlenen ook wetenschappelijke expertise aan beleidsmakers, op nationaal en internationaal vlak. De missie van het Instituut voor Natuurwetenschappen is 'natuur in ieders leven brengen'. Dat doet het onder meer via zijn populaire museum, dat jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers ontvangt.
www.naturalsciences.be
Meest behandelde onderwerpen:
Veel vogels op het menu 14.000 jaar geleden in Belgische grot Trou de Chaleux
De jager-verzamelaars die tijdens de laatste ijstijd aan de Lesse leefden, hadden veel verschillende soorten vogels op het menu. Enkele vogelresten suggereren dat de mens er een symbolische waarde aan toekende.
Verstedelijking verarmt fauna
Verstedelijking doet de soortenrijkdom sterk dalen en decimeert de populaties. Dat concludeert een team van biologen nadat ze een waaier aan diersoorten vergeleek tussen verstedelijkte en landelijke gebieden.
Zeeleven in Lage Landen overleefde catastrofale meteorietinslag 66 miljoen jaar geleden
Belgische en Nederlandse paleontologen hebben ontdekt dat het zeeleven in onze contreien zich uitzonderlijk snel herstelde na de meteorietinslag die het einde van de dinosauriërs inluidde.
Belgische geologen maken gesteentescanner voor NASA
Wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen hebben voor NASA een robuuste laserscanner ontwikkeld waarmee je de samenstelling van gesteenten kunt nagaan.
Vierpotige walvissen bereikten Zuid-Amerika meer dan 42,6 miljoen jaar geleden in otterachtige zwemstijl
Het fossiele skelet van een vierpotige walvis uit Peru geeft aan dat vroege walvissen vóór 42,6 miljoen jaar geleden de zuidelijke Atlantische Oceaan zijn overgestoken en zich daarbij voortstuwden zoals otters: met een stevig staarteinde en met vliezen aan de voeten.
Middeleeuwse haven onder voormalige Brusselse ‘Parking 58’
Archeologen van het KBIN en Urban.Brussels zijn op de site van de voormalige Brusselse ‘Parking 58’ op overblijfselen gestoten van de haven die er in de 15de eeuw lag.
Getest en goedgekeurd: betaalbare toepassing van nieuwe technologie om DNA te sequencen
Wetenschappers van het KBIN en het KMMA hebben met succes een techniek toegepast die het mogelijk maakt om tegen een relatief lage kostprijs DNA van grote aantallen specimens te verzamelen.
Nieuwe soort pterosauriër ontdekt in Zuid-Frankrijk
Belgische en Franse paleontologen hebben een nieuwe pterosauriërsoort ontdekt in Zuid-Frankrijk. Het vliegend reptiel had een spanwijdte van zo’n 4,5 meter en behoort tot dezelfde familie als de iconische Quetzalcoatlus.