Instituut voor Natuurwetenschappen
Het Instituut voor Natuurwetenschappen telt meer dan 250 wetenschappers en wetenschappelijk medewerkers. Ze doen aan onderzoek in een waaier aan disciplines: onder meer geologie, paleontologie, archeologie, biologie, taxonomie en oceanografie. De rijke collecties van het Instituut, 38 miljoen 'specimens', vormen een belangrijke bron voor dat onderzoekswerk. De onderzoekers verlenen ook wetenschappelijke expertise aan beleidsmakers, op nationaal en internationaal vlak. De missie van het Instituut voor Natuurwetenschappen is 'natuur in ieders leven brengen'. Dat doet het onder meer via zijn populaire museum, dat jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers ontvangt.
www.naturalsciences.be
Meest behandelde onderwerpen:
18 miljoen jaar oude potvis met ‘naaldvormige’ snuit joeg op vinnige prooien
Paleontologen hebben een van de oudste fossiele potvissen opgegraven en beschreven. De nieuwe soort uit Peru is zo’n 18 miljoen jaar oud. Rhaphicetus valenciae was ongeveer 5 meter lang en had een extreem lange snuit en smalle, gepunte tanden.
Eeuwige slaper: dino stierf ondergronds en bleef perfect bewaard
Paleontologen hebben een nieuwe soort dinosauriër uit China beschreven die holen groef. Twee prachtig bewaarde fossielen van Changmiania liaoningensis suggereren dat de dieren stierven doordat ze bedolven werden.
(Post)middeleeuwse Brusselaars werden geplaagd door diarree
Onderzoek van middeleeuwse en postmiddeleeuwse beerputten toont aan dat de Brusselse bevolking tussen de 14de en de 17de eeuw te kampen had met infecties door een resem darmparasieten.
Uil ontdekt die 55 miljoen jaar geleden als een havik joeg
Paleontologen hebben een grote uil beschreven die zo’n 55 miljoen jaar geleden middelgrote zoogdieren verschalkte met zijn poten en klauwen.
3 miljoen jaar oud skelet uit Antwerpse haven nieuw puzzelstuk in evolutie walvissen
Paleontologen hebben een nieuwe walvissensoort beschreven, die zo’n 3 miljoen jaar geleden in de Noordzee rondzwom. Antwerpibalaena liberatlas is een uitgestorven neefje van de huidige noordkapers.
Katvisgenen vertellen hoe Afrikaans landschap evolueerde
Onderzoekers zijn erin geslaagd om historische veranderingen in het Afrikaanse landschap te reconstrueren aan de hand van de evolutionaire geschiedenis van de Afrikaanse meerval.
Roofdieren volgen om ecosystemen in Zuidelijke Oceaan te beschermen
Een internationale groep wetenschappers heeft de ‘hotspots’ van biodiversiteit in kaart gebracht in de Zuidelijke Oceaan rond Antarctica. De onderzoekers deden dat door verplaatsingsgegevens van 17 soorten roofdieren – meer dan 4000 individuen die elektronisch waren gemerkt – samen te brengen.
Woestijnvis op het menu in de Sahara 10 000 jaar geleden
Vis was 10.000 jaar geleden de belangrijkste voedselbron voor jager-verzamelaars in de Libische Sahara, die toen nog bezaaid was met meren en rivieren.
Slijtage op tanden geeft aan: hond al tijdens ijstijd gedomesticeerd
Onderzoekers hebben uit slijtagesporen op 28.500 jaar oude tanden afgeleid dat jager-verzamelaars al tijdens de laatste ijstijd honden hielden. De tam gemaakte wolf kreeg vaker harder voedsel, zoals botten, voorgeschoteld, terwijl de wilde wolf zachter vlees bleef eten.