Julie Camberlin
Julie Camberlin is stagiaire bij Eos Wetenschap
Meest behandelde onderwerpen:
10 feiten en fabels over studeren
Is het zinvol om langer dan twee uur na elkaar te studeren? Studeer je beter 's ochtends vroeg of 's avonds laat? En wat is beter: nalezen of jezelf opvragen? Sarah Vermeersch, studentenpsychologe aan de UGent, evalueert tien populaire feiten en fabels over studeren.
Kan fake nieuws ook onze verkiezingen beïnvloeden?
70 procent van de Belgen is bezorgd om fake news en 2 op 3 vreest dat het een impact zal hebben op de verkiezingen. Is die bezorgdheid terecht? We vroegen het aan professor Nieuwe Media Michaël Opgenhaffen (KU Leuven).
Is een marathon lopen gezond?
Marathons worden steeds populairder. Wereldwijd finishten 1.298.725 lopers tijdens marathons in 2018. Vergeleken met 2008 is dit een stijging van bijna 50 procent. In België waagden 11.240 lopers zich vorig jaar aan een marathon, dat zijn er 1300 meer dan in 2017. Maar is 42,195 kilometer lopen wel gezond?
Wespen zijn slimmer dan je denkt
Wespen zijn in staat om logische verbanden te leggen. Ze gebruiken deze vaardigheid om hogerop te komen in de sociale hiërarchie binnen hun kolonie. In tegenstelling tot wespen hebben bijen dat vermogen niet.
Dammen en dijken verstoren stroming van 2 op 3 rivieren
Slechts één op drie van de langste rivieren ter wereld stromen nog helemaal vrij, zonder dammen of aangelegde omleidingen dus. Dat blijkt uit een studie van de McGill Universiteit en WWF gepubliceerd in Nature.
Algen zijn inspiratie voor betere zonnepanelen
Via fotosynthese zetten algen tot 98 procent van het zonlicht om in energie. Ter vergelijking: bij planten is dit gemiddeld 12 procent.
Een persoonlijke toptijd op de marathon? Deze tips kunnen helpen
Komende zondag nemen veertigduizend lopers deel aan de Antwerp 10 Miles, waarvan er zich drieduizend wagen aan de marathon. Ben jij één van hen? Inspanningsfysioloog Peter Hespel (KU Leuven en Bakala Academy) geeft enkele tips om je kans op een toptijd te verhogen.
Pacemaker haalt energie uit hartslag
Wetenschappers ontwikkelden een apparaat dat energie haalt uit hartslagen om zo een pacemaker van voldoende stroom te voorzien. Deze pacemaker werd succesvol getest bij varkens en kon onregelmatigheden in het hartritme corrigeren.
Ouderen staan positief tegenover virtual reality in de zorg
Virtual reality opent de deur naar innovatieve gezondheidstoepassingen, maar staan oudere patiënten er wel voor open? Dat onderzocht de KU Leuven bij 76 personen tussen 57 en 94 jaar oud.