Julie Camberlin
Julie Camberlin is stagiaire bij Eos Wetenschap
Meest behandelde onderwerpen:
Vijvers stoten broeikasgassen uit
Stadsvijvers in Nederland stoten per jaar evenveel broeikasgassen uit als tweehonderdduizend wagens. Dit komt door methaanbubbels die naar boven borrelen en zo via het oppervlak in de atmosfeer terechtkomen.
Moet 8 op 10 Vlamingen vitamine D-supplementen slikken?
Volgens reclame voor vitamine D-supplementen heeft acht op tien Belgen een vitamine D-tekort. Klopt dat? En moeten we daarom allemaal ons vitamine D-gehalte laten testen en aanvullen?
Zeewier remt mogelijk alzheimer af
Alzheimer wordt veroorzaakt door de afzetting van amyloïde eiwitten in de hersenen. Testen bij muizen met alzheimer laten zien dat het eten van een Aziatisch zeewier (Sargassum fusiforme) die afzetting tot tachtig procent vermindert.
Slecht slapen kan genetisch bepaald zijn
Britse onderzoekers vonden 47 verbanden tussen onze genetische code en de kwaliteit, kwantiteit en timing van hoe we slapen. Er zijn tien nieuwe genetische verbanden met slaapduur en 26 met slaapkwaliteit.
Suiker verslechtert onze gemoedstoestand
Verbetert suiker ons humeur? Nee, integendeel. Suiker heeft geen voordelige effecten op onze gemoedstoestand, maar kan het juist verergeren. Het verhoogt de moeheid en verlaagt onze alertheid binnen het uur na de consumptie.
Vierpotige walvissen leefden op land en in de zee
Zeezoogdieren zoals walvissen en dolfijnen stammen af van dieren met vier poten die zich voortbewogen zoals otters. Dat besluit een internationaal team paleontologen, met daarbij ook Brusselse wetenschappers, uit een goedbewaard skelet dat ze ontdekten in de woestijn van Pisco Bassin in Peru.
Habitatverlies schaadt ook naburige biodiversiteit
Vernieling van een natuurlijke leefomgeving veroorzaakt twee keer schade aan de biodiversiteit. De soorten die in het vernield gebied leven, sterven uit. Maar ook het aantal verschillende soorten in de omgeving neemt af.
Plasticvervuiling en klimaatverandering gaan hand in hand
Koralen die verbleken door de opwarmende oceaan nemen meer plastic microvezels op. Het lijkt er dus op dat de gevolgen van het klimaatverandering en de oceaanvervuiling elkaar versterken.