Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Schimmels sturen koolstofopslag
Extra CO2 in de lucht kan ervoor zorgen dat ecosystemen meer koolstof opslaan. Maar meer koolstofopslag boven de grond, gaat soms ten koste van opslag onder de grond. Ondergrondse schimmels spelen een cruciale rol bij dat proces, dat tot een overschatting van de opslagcapaciteit kan leiden.
Meer eikel, minder marshmallow
De populaire Australische publieksfilosoof Roman Krznaric houdt een meeslepend pleidooi voor plannen en vooruitdenken.
Rem op illegale houtimport
Vorig jaar importeerde Europa 6 miljoen kubieke meter houtskool waarvan het hout mogelijk illegaal werd gekapt. Ook andere ingevoerde houtproducten voldoen niet altijd aan de regels. Houtanalisten willen onwettige praktijken een halt toeroepen.
Geheugen zonder brein
Een eencellige schimmel zonder centraal zenuwstelsel kan toch ‘slimme’ beslissingen nemen.
Rook van Australische bosbranden ging de halve wereld rond
De aerosolen van de bosbranden die ruim een jaar geleden Australië teisterden, bereikten massaal de stratosfeer. Daardoor konden ze maandenlang blijven hangen en het hele zuidelijke halfrond rondreizen.
Antarctica smelt: de kust is niet veilig
De Antarctische ijskap verliest in steeds sneller tempo ijs. Worden op de zuidpool bepaalde kantelpunten overschreden, dan lijkt een metershoge zeespiegelstijging onvermijdelijk. De vraag is: hoe snel zal dat gaan en waar liggen die kritieke drempels?
Draken en bacteriën
In De ontdekking van de natuur traceert Hans Mulder waar en wanneer waarneming en twijfel mythes over onbestaande dieren hebben verdrongen.
Nonnetje wint pleit op vierde Grote Schelpenteldag
1.100 mensen telden afgelopen weekend samen 40.000 schelpen tijdens de Grote Schelpenteldag. Het Nonnetje was goed voor bijna 30 procent van alle gevonden schelpen, gevolgd door Halfgeknotte strandschelp (23%) en Kokkel (19%). Twee derde van alle gevonden Nonnetjes werd als ‘doublet’ aangetroffen. Dat wijst op een recente sterfte, mogelijk onder invloed van de stormcondities de voorbije weken.
Mangroven komen uit het oosten
Mangrovebossen aan de oostkust van Afrika zijn ontstaan uit zaden en vruchten van eilanden voor de kust, meegevoerd door oceaanstromen. Zo blijkt uit genetisch onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel.
Zijn er meer stormen dan vroeger?
Jorge, Alex en Francis. Nee, dit is niet de top 3 populairste jongensnamen van 2020. Dit zijn 3 stormen die dat jaar over ons land trokken. En sinds die namen valt het pas op hoeveel stormen er zijn. Maar zijn het er méér dan vroeger? Professor meteorologie Steven Caluwaerts van de Universiteit Gent haalt zijn wereldbol en weerkaart erbij voor een snelcursus weerkunde.
Kaalslag in Polen
Drie jaar geleden oordeelde het Europees Hof dat de kap van het oerbos van Bialowieza in strijd is met Europese milieuregels. Toch gaf het Poolse ministerie van Klimaat en Milieu deze week toestemming om in twee delen van het bos bomen te rooien. Tegenstanders vrezen dat elke gevelde boom het ecosysteem onherstelbaar wijzigt.
De Cowboy van Samburu: waarom bioloog en ‘giraffenbeschermer’ Julian Fennessy onder vuur ligt
De Australische bioloog Julian Fennessy beweert giraffen te beschermen. Volgens critici is hij een oplichter die de dieren opjaagt en pijnigt. Bovendien zou hij nauwe banden hebben met trofeejagers.
Stille getuigen op het strand
Van het nonnetje tot de Amerikaanse zwaardschede: de schelpen op de Belgische kust vertellen iets over de veranderingen die zich in de Noordzee voltrekken. Tel ze op de vierde Grote Schelpenteldag en help wetenschappers bij hun onderzoek.
Tanker trotseert Arctische winter
Een nieuwe generatie van ijsversterkte LNG-tankers maakt de exploitatie van gigantische gasvelden in het Russische, Arctische gebied mogelijk. Dit heeft grote geopolitieke gevolgen en staat haaks op het Klimaatverdrag van Parijs, betoogt oceanograaf Jan Stel.
Werkbij ruikt gevaarlijke varroamijt en komt in actie
De reukzin van sommige honingbijen biedt kansen om de varroamijt op een natuurlijke manier te bestrijden.
'Biotech is Godzilla'
Met een nieuw rapport serveren de Europese groene partijen plantenveredeling met technieken zoals crispr-cas af als een dure, potentieel gevaarlijke tijdverspilling. Eos-redacteur Dieter De Cleene vindt dat erg jammer.
DNA uit wolvenkeutels onthult geslacht van welpen
Het is een jongen! Of beter gezegd, het zijn er drie. Met DNA uit wolvenkeutels maakten populatiegenetici de genetische paspoorten van drie welpen van August en Noëlla. In elk van de drie paspoorten staat m, voor mannetje.
Rood licht stimuleert voorplanting van motten
Van rode hartjes en rode rozen tot de rode lichtjes in de, jawel, rosse buurt, rood is de kleur bij uitstek van de liefde en seks. Niet alleen bij mensen, zo blijkt uit een opmerkelijk experiment met… insecten.