Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Biobank ZOO Antwerpen als back-up
ZOO Antwerpen is gestart met een bijzonder initiatief binnen de Europese dierentuinwereld, namelijk de ontwikkeling van een gecentraliseerde Biobank. Daarin worden biologische stalen van zoveel mogelijk individuele dieren uit Europese dierentuinen verzameld.
Ter verdediging van de blobvis
De titel van lelijkste dier op aarde behoort toe aan de blobvis. Het absurde uiterlijk van deze diepzeevis doet ons vaak lachen, en af en toe opgelucht in de spiegel kijken. Ook doet het ons piekeren over wat er zich nog allemaal diep onder de golven bevindt.
Op slangensafari in eigen land
De brand in het militair domein en natuurgebied Groot Schietveld heeft de adderpopulatie mogelijk heel hard getroffen. Wij gingen er eerder op expeditie.
Communiceren koralen met geluid?
Koralen maken deel uit van een complex ecosysteem, en tot nog toe was het de vraag hoe ze communiceerden met hun omgeving. Misschien wel met geluiden, stelt een nieuwe studie.
Diepzeemijnbouw, een noodzakelijk kwaad?
Op de bodem van de oceaan liggen voor energietransitie belangrijke metalen zoals kobalt en nikkel voor het rapen. Maar de impact van diepzeemijnbouw op de biodiversiteit is nog onduidelijk. ‘Dit kan misschien helpen om een nog veel groter probleem – de klimaatverandering – af te wenden.’
Schelpen onthullen klimaat op mensenmaat
Door schelpen te analyseren reconstrueert Niels de Winter hoe de temperatuur miljoenen jaren geleden schommelde doorheen het jaar. Dat laat toe om de impact van klimaatverandering op temperatuursextremen beter te voorspellen.
Hoe een genetisch defect een organisme sterker kan maken
Darwin leerde ons dat enkel de fitste individuen overleven. Toch kunnen genetische defecten die een organisme aanvankelijk verzwakken op lange termijn de overlevingskansen net vergroten. Dat ontdekte Jana Helsen op basis van experimenten met gisten.
Een lablek, niet zo gek?
Ruim een jaar na het begin van de coronapandemie is de precieze oorsprong van SARS-CoV-2 nog niet bekend. Kan het virus dan toch uit een lab zijn ontsnapt? Het lijkt sommige experts op zijn minst een grondig onderzoek waard.
Ontdek de wildernis in je huis
In elk huis houden zich honderden fascinerende wezens op. Velen van hen blijven voor het grootste deel van de tijd aan het menselijke oog onttrokken. Tijd om daar verandering in te brengen.
De Groeituin: waar wetenschap weer fun wordt
Jongeren vinden wetenschap soms saai en theoretisch. Daar wil de Groeituin, een partnerschapproject van de Vrije Universiteit Brussel, verandering in brengen. ‘We willen leerlingen warm maken voor STEM, en hen tonen dat je wetenschap niet enkel in boeken terugvindt.’
Een spons om klimaatverandering tegen te gaan
Hoe kunnen we CO2 uit de lucht halen? VITO-onderzoeker Yoran De Vos maakt 3D-geprinte structuren uit poreuze materialen om CO2 uit de lucht te filteren. Dankzij het 3D-design worden de poriën optimaal benut om zoveel mogelijk CO2 te absorberen, met zo min mogelijk energie.
Strooizout vormt een bedreiging voor de zoetwatervoorziening
Een toename van strooizout en andere zouten in het milieu kan schadelijke gevolgen hebben, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Jonge Spaanse monniksgier eerste bewezen slachtoffer van Diclofenac in Europa
Een jonge Monniksgier uit een kweekprogramma in de Catalaanse Pyreneeën is gestorven aan Diclofenacvergiftiging. Dat bewees de autopsie van de vogel. Het dierengeneesmiddel Diclofenac is al in kleine hoeveelheden dodelijk voor aasetende vogels, en bracht twintig jaar geleden grote schade toe aan de gierenpopulaties in Zuid-Azië. Onderzoekers vermoedden al langer dat het ook in Europa slachtoffers maakt.
Meten is weten: hoe Kepler zijn meester overtrof
De mens heeft altijd alles wat aan zijn neus voorbijkwam gemeten om tot een beter begrip te komen van de natuur. In de reeks ‘Meten is weten’ leidt astrofysicus Walter Van Rensbergen je langs fundamentele waarnemingen die de visie van de mens op de natuur hebben gevormd. Deel 2: Kepler en de baan van de aarde rond de zon.
Meer en gezondere aardbeien dankzij larven
Insecten en fruit, het lijkt niet meteen een topcombinatie. Toch bewijst biochemicus Lise Soetemans (VITO) het tegendeel: zij gebruikt larven om betere en gezondere aardbeien te kweken. Uit de larven puurt ze chitosan, een biostimulant die aardbeiplanten beschermt tegen schadelijke schimmels.
Oorsprong pandemie blijft een mysterie
Dat SARS-CoV-2 via een ander dier vanuit vleermuizen in de mens is beland, is volgens een rapport in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie de meeste plausibele piste. Maar hoe dat precies is gegaan, blijft onduidelijk.
Nemo kijkt (ultraviolette) tv
Een display dat naast groen, rood en blauw ook ultraviolet uitzendt, moet wetenschappers een beter inzicht geven in hoe dieren de wereld zien.
Rups snoert plant de mond
Sommige rupsen zijn in staat de ‘hulpkreten’ die planten slaken in de kiem te smoren. Zo richten ze nog meer schade aan.