Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Noordkapers worden almaar kleiner
Je hoort vaak dat het tegenwoordig beter gaat met de walvispopulatie, maar ‘minder slecht’ is een accuratere omschrijving. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat een tot nog toe onbekend alarmsignaal detecteerde: de dieren worden almaar kleiner geboren.
Corona-afval eist groeiend aantal slachtoffers bij dieren
Sinds de coronapandemie zijn mondkapjes op korte tijd gemeengoed geworden. Een deel belandt na gebruik in de natuur, waar dieren erin verstrengeld raken. Auke-Florian Hiemstra speurt stad en land af naar dieren met corona-afval en ander plastic. Dat levert opmerkelijke taferelen op.
Grote rampen, grote hersenen
Biologen beschouwen de verhouding tussen de omvang van de hersenen en die van het lichaam als een sterke indicatie voor de intelligentie van een soort. Nieuw onderzoek laat zien dat het toch wat ingewikkelder ligt.
Morgen zijn we er weer, met meer brandweer
Zijn er echt meer bosbranden dan vroeger? In Europa alvast wel.
Zo krijgen we de broeikasgasuitstoot naar nul tegen 2050
Een nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap toont hoe we tegen 2050 een netto-nuluitstoot kunnen realiseren, om zo de opwarming tot anderhalve graad te beperken. Dat kan onder meer door een ongeziene uitrol van hernieuwbare energie, geen nieuwe ontginning van fossiele brandstoffen meer, en sterk aangezwengelde technologische innovatie.
‘Zombiebranden’ opsporen vanuit de ruimte spaart het klimaat en de portemonnee
Bosbranden kunnen overwinteren onder de sneeuw, om in de lente bij warmer en droger weer op te flakkeren. Die zombiebranden hangen samen met hete zomers en namen de laatste jaren dus toe. Maar hun relatie met het weer en het landschap maakt ze gemakkelijker te vinden op satellietbeelden en goedkoper te bestrijden.
Natuur kan stukje van opwarming schaven
Door natuur te beschermen en te herstellen kunnen we nog in de loop van deze eeuw 0,1 à 0,3 graden opwarming vermijden.
‘Meer bio in Europa kan leiden tot meer milieu-impact elders’
De Europese doelstelling om meer in te zetten op biolandbouw stuit op verzet. Experts vragen dat de EU haar regels rond moderne veredelingstechnieken herziet.
Heeft een onderwatergolf een menselijk drama veroorzaakt?
Tijdens een oefening op 21 april is de Indonesische onderzeeër KRI Nanggala plotseling verdwenen. Het schip en haar bemanning is zeer waarschijnlijk het slachtoffer geworden van een interne golf, schrijft oceanograaf Jan Stel.
Tromgeroffel in de tropen
Berggorilla’s kloppen wellicht op hun borst om informatie over zichzelf door te geven.
Covidonderzoek bij zoogdieren
De coronapandemie treft niet alleen mensen, maar ook dieren. In samenwerking met Universiteit Antwerpen gingen we op zoek naar de aanwezigheid van het COVID-19-virus in 1.116 meststalen van de zoogdieren van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael.
In mei legt ook de fint haar ei
Sinds een aantal jaar kan je in mei terug paaiende finten waarnemen in de Schelde. Hou de komende weken je ogen dus open voor deze zeldzame vis die profiteert van de verbeterde waterkwaliteit.
Zo reizen microplastics de wereld over
In nauwelijks zeventig jaar hebben we zoveel plastic geproduceerd en gebruikt dat microplastics in ieder ecosysteem op aarde terug te vinden zijn. De mobiliteit van die deeltjes begint stilaan te lijken op die van andere globale cyclussen zoals water of koolstof.
Microalgen: van de mythe tot de kip of het ei.
Microalgen, de mythische organismen die de wereldhonger en het probleem van vervuilende fossiele brandstoffen gingen oplossen.
Gaat corona ondergronds?
Nieuwe varianten van het coronavirus SARS-CoV-2 zijn in staat ratten en muizen te infecteren. Kunnen die een reservoir vormen vanwaaruit het virus nu en dan opnieuw overspringt naar de mens? Antwerpse virologen houden de vinger aan de rattenpols.
De broze beloftes van herstellende boeren
Kunnen we de klimaatopwarming temperen door koolstof op te slaan in landbouwgrond? Herstellende of ‘regeneratieve’ landbouw doet veel goeds, maar voor het klimaat is het een druppel op een hete plaat.
Exoten komen via de stadspoort
Planten uit warmere streken voelen zich prima thuis in onze steden. Van daaruit kunnen ze het buitengebied koloniseren.
‘Voor de wetenschap is het experiment geslaagd’
De Belgische robot Patania II, die het potentieel van diepzeemijnbouw onderzoekt, is vastgelopen op de zeebodem. Intussen lopen de eerste resultaten van het wetenschappelijk onderzoek naar de impact van diepzeemijnbouw binnen.