Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Eten na corona
De coronacrisis schudde ons voedselsysteem flink door elkaar. Hét moment om de geglobaliseerde, industriële landbouw aan te pakken, volgens sommigen. Worden ecologisch en lokaal het nieuwe normaal?
Megapredator versteend tot matroesjka-fossiel
Een intact fossiel in de maag van een ander integraal fossiel is op zich al heel bijzonder. Daarnaast werpt de huidige vondst ook een spectaculair nieuw licht op een oerversie van de dolfijn.
De shelfcloud: een onheilspellende wolkenformatie
Je krijgt deze even dreigende als prachtige wolken vaak te zien aan het einde van een warme zomerperiode. Deze zogenaamde ‘shelfclouds’ of ‘plankwolken’ kondigen zwaar onweer aan. Klimaatwetenschapper Samuel Helsen van de KU Leuven legt uit hoe ze ontstaan.
Samenleggen voor bestuivers
Amerikaanse wetenschappers berekenden dat boeren die bijenhabitat voorzien, vooral hun buur daarmee een plezier doen. Gedeelde investeringen kunnen winst opleveren voor iedereen.
Groen herstel kan opwarming remmen
De klimaatimpact van de coronacrisis was beperkt, met 0,01 °C vermeden opwarming. Maar met de juiste economische herstelmaatregelen kunnen we de klimaatverandering aanzienlijk beperken. ‘Het is cruciaal dat we nu de juiste keuzes maken.’
Minder biodiversiteit, meer risico op ziektes
Waar de mens het landschap ingrijpend verandert, profiteren diersoorten die ons ziek kunnen maken.
Wandelen en fietsen met een gps uit de middeleeuwen
Archeoloog Jan Trachet (UGent) fietste de voorbije twee zomers met een 16de-eeuwse kaart door de Zwinstreek. 'Op de plaats van een grote schapenboerderij ligt nu een aardappelveld.'
Een boeketje wildgroei van eigen veld
Biodiverse graslanden zijn het favoriete natuurgebied van An De Schrijver, lector ecologie en natuurbeheer aan de Hogeschool Gent: 'Elk type heeft zijn karakteristieke plantensoorten.'
Nature or not, that's the question
Waar ligt de grens tussen natuur en cultuur? Iedereen heeft daarover zijn eigen bedenkingen. Ecologen van de Universiteit Antwerpen en Luik willen graag weten wat jij wel en niet als natuur beschouwt.
Noordpoolijs bereikt recordlage omvang
Het gaat niet goed met het zee-ijs op de Noordpool. Nog nooit eerder sinds het begin van de satellietmetingen in 1979 was de omvang van het arctische zee-ijs zo klein in deze periode van het jaar. De record-hitte rond Siberië van de afgelopen tijd laat duidelijk z’n sporen na.
Hoe de straalstroom ons weer beïnvloedt
Voor vele Vlamingen zal het begrip ‘straalstroom’ meteen een belletje doen rinkelen. Het weerfenomeen werd voor het eerst geïntroduceerd door voormalig VRT-weerman Armand Pien en is vandaag de dag nog steeds een bekend begrip in de volksmond. Ook binnen de meteorologie is de straalstroom nog steeds een veelgebruikt concept. De ligging van de straalstroom heeft immers een belangrijke invloed op ons weerbeeld.
Al gamend het klimaat redden
Vaker de fiets nemen, altijd een herbruikbare tas meenemen tijdens het shoppen, alleen kopen wat je ook écht gaat gebruiken: goede voornemens maken we allemaal, maar hoe hou je ze vol? Computerwetenschapper Leen van Houdt (KU Leuven) ontwikkelde voor haar masterproef een eigen app: GoGreen, want met een vleugje gamification gaat alles net iets eenvoudiger.
'Het is jammer dat bodemecosystemen niet de aandacht krijgen die ze verdienen'
Bio-ingenieur Pallieter De Smedt (Labo voor Bos & Natuur, UGent) hoeft niet lang na te denken over zijn favoriete stuk natuur: de bodem.
Zo keerde het kleine groene struikrovertje terug in Maaseik
Peter Engelen, vrijwilliger bij Natuurpunt, volgde de terugkeer van de boomkikker van dichtbij op: 'Op amper veertien jaar tijd groeide de populatie terug aan naar duizend kwakende mannetjes'.
Hoe kunnen wij samen, burgers, politici en bedrijven, de klimaatdoelstellingen halen?
VUB-professoren Willy Baeyens en Hubert Rahier werkten het voorbije jaar aan een krachtige en concrete blogreeks over groene energie. Hier brengen ze de kers op de taart: zes onmisbare pijlers én een boodschap aan bedrijven, burgers en politici.
Zeldzame kevers spot je op de Brugse Heide
Entomoloog Wouter Dekoninck (KBIN) begeleidde de heraanleg van de Brugse Heide: 'We troffen soorten aan die nooit eerder in ons land waren gezien'.
Een romantische nacht begeleid door het gezang van nachtzwaluwen beleef je in de Kempen
Ornitholoog Ruben Evens (UHasselt en het Max Planck Institut) vertelt over zijn favoriete nachtzwaluwgebieden en zijn onderzoek naar de bijzondere vogel.
Glaasje op, laat je vliegen
Rijden onder invloed is gevaarlijk, dat weten we, en dus is vliegen terwijl je teut (en vleermuis) bent dat vermoedelijk ook. Of toch niet?