Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Hoe redden we de bij?
Het gaat slecht met de bijen, en dat is heel verontrustend. Wat is er precies aan de hand, en hoe redden we de bij? Eos-redacteur Kim Verhaeghe vraagt het in onze podcast aan bioloog en bijenexpert Dirk De Graaf van de Universiteit Gent.
Intelligente plasticvanger op de Schelde
Camera’s op de brug van Temse detecteren drijvend afval, en een zelfvarend bootje leidt het vervolgens naar een trechter.
Tussen mieren en mensen
In De mierenmaatschappij onderzoekt een kennersduo de verschillen – en de parallellen – tussen twee uitzonderlijke organismen.
Met steengruis de opwarming te lijf
Door landbouwgronden massaal te ‘bemesten’ met vermalen gesteente, zouden we grote hoeveelheden koolstof uit de atmosfeer kunnen halen. In theorie.
Nieuw taxonomisch project wil alle organismen in kaart brengen
Een lijst van alle levende wezens op aarde, die bestaat toch al decennia, zoniet eeuwen? Toch niet, zo blijkt. Maar een nieuw initiatief reikt nu een aanzet aan. Op een cruciaal moment, benadrukken de onderzoekers.
In Europese bossen wordt meer gekapt
Zowel de oppervlakte bos waarin wordt gekapt als de geoogste hoeveelheid hout neemt toe. Dat heeft gevolgen voor de koolstofopslag in Europese bossen.
Vissen reizen de wereld rond via eendenpoep
Hoe komen vissen in nieuwe waters terecht? Via de darmen van watervogels, suggereert een nieuw onderzoek.
Ganzen naar de gaskamer
De Canadese gans is het slachtoffer van haar eigen succes. De exoot veroorzaakt schade aan landbouw en natuur. Natuurliefhebbers vangen de dieren om ze te vergassen. Eos ging mee op ganzenjacht.
Hoe een bedreigd akkervogeltje natuurliefhebbers en boeren verenigt
Afgelopen weekend zochten vogelliefhebbers naar de laatste grauwe gors van Vlaanderen. Het anonieme vogeltje is de kanarie in de kolenmijn van onze boerennatuur. Ik ging mee zoeken, en leerde dat er ook hoop is voor de sterk bedreigde akkervogels.
Dolfijnen leren niet alleen van hun moeder, maar ook van andere soortgenoten
Flink wat zogenaamd antropomorfe trekjes van dolfijnen zijn intussen wetenschappelijk ontmaskerd als legende of wishful thinking. Maar nu wijst een nieuwe studie toch op een opmerkelijk gelijkenis: het vermogen te leren van vrienden.
Het mysterie van de spinnende kat
Op een avond lag ik met mijn moeder naar de kat te kijken, die spinnend in de zon lag te soezen. 'Wist je', zei ze, 'dat men er nog steeds niet uit is hoe katten dat geluid maken? Zelfs in een autopsie konden ze er niet achter komen'.
‘Grote kans dat er nog welpen sterven’
Wolvenpaar Noëlla en August heeft minstens vier welpen. Wat weten we over de beestjes, en hoe ziet de wolvenkindertijd eruit?
Wanneer vervang je best een product om je milieu-impact te verkleinen?
Schakel je het best snel over naar een elektrische auto? En hoe zit het met andere producten? Simon en Thomas Schaubroeck onderzochten wanneer je een product het best vervangt om de milieu-impact te verkleinen en schreven er een blog over.
Zijn stadsvossen op weg om zichzelf te domesticeren?
Opportunisten als ze zijn, vinden vossen goed hun draai in onze steden. Het afval dat wij als mens achterlaten vormt een wel erg aanlokkelijke voedselbron. Maar het stadsleven heeft als gevolg dat vossen uiterlijke verschillen vertonen met hun soortgenoten op het platteland.
Moeten we betalen voor kraanwater op restaurant?
Nu we terug op restaurant mogen, is het een goede vraag; moeten we betalen voor kraanwater op restaurant? In zuiderse landen is het een evidentie: op restaurant krijg je een gratis fles fris kraanwater op tafel. Kan en moet dat in België ook gratis? Of is dat niet zo evident?
Waarom moeten muggen mij altijd hebben?
Heb je soms het gevoel dat je een muggenmagneet bent, terwijl je kamergenoot gespaard blijft? Het zit niet in je hoofd. Muggen verkiezen echt sommige mensen boven anderen. Entomoloog en muggenexpert Isra Deblauwe van het Instituut voor Tropische Geneeskunde legt in onze podcast uit hoe dat komt.
Kosten zonnepanelen meer energie dan ze opleveren?
De volledige energieopbrengst van zonnepanelen zou veel hoger zijn dan de energie die komt kijken bij de fabricage en vernietiging van de panelen. Klopt dat wel?
Toekomstige droogtes: hebben we een glazen bol?
Hoe weten we wat voor extreme klimaatgebeurtenissen de toekomst zal brengen? De laatste jaren zijn veel belangrijke stappen gezet om klimaatverandering en klimaatextremen beter te begrijpen.