Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Het leven door een roze bril
Pinguïns, en andere vogels, zien anders dan wij. Door speciale lampen te installeren, zien de geslachtsrijpe dieren in ZOO Antwerpen voortaan paarsachtige vlakken op de snavel. Het effect moet koppels beter matchen en het kweeksucces stimuleren. Het experiment is uniek in Europa.
Herbebossen tegen de opwarming
Er is op aarde plaats voor ruim anderhalf miljard hectare extra bos. Die extra bomen kunnen twee derde van onze CO2-uitstoot uit de lucht halen.
De wierookboom verdwijnt, zelfs in beschermde gebieden
De productie van wierook zal de komende twintig jaar halveren.
Een plant genaamd Pete neemt selfies en voorziet de camera zelf van stroom
Een plant een selfie laten maken, wat is daar wetenschappelijk belangrijk aan? Heel veel, stelt de Zoological Society of Londen (ZSL) die werkt aan een revolutionair flora-observatiesysteem.
De aardbeving te veel?
Zondagavond vond in Mol opnieuw een aardbeving plaats met een kracht van 2.1 op de schaal van Richter. Ze werd veroorzaakt door activiteit van een geothermiecentrale van het Vlaamse onderzoekinstituut VITO. Deze keer werd ze gevoeld door inwoners van het nabijgelegen Dessel. Is dit de schok te veel voor de geothermiecentrale?
Plastic maken uit hout
Wat als we plastic zouden kunnen maken uit houtafval? Onderzoekers slagen er vandaag al in om zulke bioplastics te maken, maar de techniek staat nog niet helemaal op punt om op grote schaal toe te passen. Daar wil Tim Croes (KU Leuven) verandering in brengen.
Oproep: betrek ook de allerkleinste organismen in klimaatonderzoek
Terwijl micro-organismen een grote rol spelen in ecosystemen, worden ze nog te weinig betrokken in onderzoek naar klimaatverandering. Daar moet verandering in komen, schrijven meer dan dertig microbiologen in Nature Reviews Microbiology.
Mei was een wake-upcall
Vorige maand kregen we uitzonderlijk veel slecht nieuws over de staat van de planeet. Misschien hebben we net dat nodig, denkt oceanoloog Jan Stel.
Eten we elke week een bankkaart?
Volgens het Wereldnatuurfonds krijgen we zo’n vijf gram microplastics per week binnen, ongeveer het gewicht van een bankkaart. Klopt dat?
Wat als bedreigde diersoorten elkaar uitroeien?
Wat doe je als natuurbeschermer als de grote witte haai het voortbestaan van de zeeotter bedreigt? Dat soort dilemma's komt steeds vaker voor in ons verstoorde milieu.
DDT laat vijftig jaar na het verbod nog steeds sporen na
Voor de ban DDT in de jaren ‘70, vergiftigde het pesticide naast schadelijke pestsoorten ook nuttige insecten en vogels. Dat gebeurde zowel in Europa als in de VS en Canada. Toch zijn we nog niet van DDT af. Het pesticide breekt immers zo langzaam af, dat het tot op vandaag in het water en de bodem zit.
Meer dan helft van plastic afval komt uit onze wasmachines
Onderzoekers identificeren de plasticvervuiling op een Spaans strand. 57 procent bleek afkomstig van kledij.
In ecologie en onbaatzuchtige mieren, dat is waar wetenschapsicoon Edward Wilson toekomst in ziet
Al meer dan zestig jaar legt de vooraanstaande bioloog Edward O. Wilson verbanden tussen evolutie, ecologie en gedrag, waarbij hij vaak controverse veroorzaakte zowel binnen als buiten de wetenschappelijke wereld.
De celcyclus wiskundig bekeken
"Everything in the universe is made of math, including you", stelt de bekende kosmoloog Max Tegmark. Jan Rombouts (KU Leuven) treedt hem daar graag in bij: hij bekijkt de celcyclus van levende wezens niet vanuit de biologie, maar hij giet die in wiskundige vergelijkingen. Zo wil hij de wondere werking van de cel beter doorgronden.
Plastic vergiftigt oceaanbacteriën die goed zijn voor 10% van alle zuurstof op aarde
Nieuw onderzoek suggereert dat de chemicaliën die vrijkomen uit de plastic zakken en flesjes piepkleine mariene organismen aantasten die van cruciaal belang zijn voor het voortbestaan van de mens.
Antibiotica vervuilen wereldwijd rivieren
Hoeveel antibiotica zit er in het water van stromen en rivieren? Alarmerend veel, wijst de eerste wereldwijde studie uit.
Er is nog hoop voor de Europese wildernis
In tijden waarin men spreekt over een zesde massa-extinctiegolf kan het soms moeilijk zijn om de moed niet te laten zakken. Toch benadrukken onderzoekers dat er ook positieve trends zichtbaar zijn.
Zes wolken waarmee je het weer kan voorspellen
Je hebt geen buienradar nodig om te voorspellen of er regen op komst is. Door de lucht boven je in de gaten te houden en met een beetje kennis over wolkenvorming lukt het ook.