Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
‘1 miljoen soorten met uitsterven bedreigd’
De gezondheid van ecosystemen en het aantal soorten gaan achteruit met een in onze geschiedenis nooit eerder geziene snelheid.
We maken het al sinds 1900 droger
Wetenschappers ontdekken een invloed van de klimaatverandering op droogte sinds het begin van de 20ste eeuw.
Vogels houden wel van koffieplantages
De komst van (open) koffieplantages in tropisch regenwoud heeft geen nefaste invloed op de diversiteit van het vogelbestand. Bovendien doet een klein beetje schaduw wonderen.
De vele levens van een peuk
Sigarettenpeuken prijken al jaren bovenaan in de top tien van het strandafval. Ze breken af tot nanoplasticvezels en belanden zo op ons bord. Oceanoloog Jan Stel pleit voor een opruimbelasting.
Welke kaars is de duurzaamste?
In Nederland en België verbranden we jaarlijks kilo’s kaarsvet. Hoe schoon is dat, voor onszelf en het klimaat?
‘Zandhalo’s’ verraden gezondheid koraal
Koraalriffen worden vaak omgeven door dikke cirkels van lichtgekleurd, onbegroeid zand. Soms zijn ze zichtbaar vanuit de ruimte.
Van biomassa naar hernieuwbare bioproducten
Via pyrolyse, een methode om te 'verbranden' zonder zuurstof, maakt Willem Vercruysse (UHasselt) meststoffen en waterzuiveringsproducten uit o.a. microalgen en klimop.
Vijvers stoten broeikasgassen uit
Stadsvijvers in Nederland stoten per jaar evenveel broeikasgassen uit als tweehonderdduizend wagens. Dit komt door methaanbubbels die naar boven borrelen en zo via het oppervlak in de atmosfeer terechtkomen.
Opwarming in een oogopslag
Deze streepjescode toont de stijging van de jaargemiddelde temperatuur sinds het begin van de metingen.
Bodembacteriën maken korte metten met lachgas
Lachgas (N2O) is als broeikasgas wel driehonderd keer zo krachtig als CO2. Welbepaalde bacteriën kunnen helpen het goedje uit de lucht te halen.
Nevelwouden dreigen op te drogen
Het unieke ecosysteem van de hooggelegen regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika wordt ernstig bedreigd door de klimaatopwarming.
Van rotzooi naar rijkdom: 3 manieren om afval in grondstoffen te veranderen
De troep van de één is de schat van de ander. Onderzoekers ontwikkelden namelijk verschillende methodes om industrieel en landbouwkundig afval in nuttige grondstoffen om te zetten.
De zorgen van de jonge betogers zijn gerechtvaardigd
Wetenschappers van over de hele wereld spreken hun steun voor de klimaatspijbelaars uit in een open brief in het vakblad Science. Onder andere biologen Sara Vicca en Joke Van den Berghe van UAntwerpen en klimaatwetenschapper Jean-Pascal van Ypersele van UCLouvain schreven mee.
Aan de slag met museum-DNA
DNA-stalen nemen in musea in Brussel, Parijs, Londen en Chicago. Het lijkt niet de meest voor de hand liggende plaats. En toch is het wat wetenschappers van ZOO Antwerpen deden voor een studie die het DNA van dierentuinokapi’s met dieren in de natuur vergelijkt.
Neanderthaler en mammoet maakten gelijkaardige evolutie door
De barre ijstijd duwde beide ‘noorderlingen’ in dezelfde evolutionaire richting.
De hoge prijs van gezelligheid
Willen we in Vlaanderen duurzaam verwarmen, dan moeten we niet alleen stoppen met fossiele brandstoffen te verbranden. We moeten ook af van onze houtkachel.
‘Noem deze migranten geen klimaatvluchtelingen’
Door de klimaatverandering worden steeds meer mensen gedwongen hun woonplaats te verlaten. Tegen 2050 zijn ze met naar schatting 150 miljoen. Een gigantische groep, waarvoor een internationaal juridisch kader vooralsnog ontbreekt. ‘Lang niet iedereen komt in aanmerking voor erkenning en bescherming.’
Gorilla’s, de tuiniers van het regenwoud
Gorilla’s blijken als grote fruiteters heel erg cruciaal voor het verspreiden van zaden en dus voor het natuurlijke herstel en de vernieuwing van het regenwoud. Ze mogen gerust ‘de tuiniers van het regenwoud’ genoemd worden. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael.