Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Bron verboden ‘ozonkiller’ eindelijk gevonden
Chloorfluorwaterstoffen zijn al meer dan dertig jaar verboden, maar de laatste tijd zagen wetenschappers een stijging van een welbepaalde cfk. Die blijkt vooral uit China te komen.
Dit visje is cruciaal voor koraal
Minuscule visjes zijn de ‘brandstof’ achter de biodiversiteit in koraalriffen.
Mens versus wolf: elkaar mijden is beste scenario om samen te leven
De wolf is terug van weggeweest. Dat roept veel enthousiaste reacties op, maar niet iedereen is blij met de terugkeer van de wilde viervoeter. Een recente internationale studie onderzocht hoe we een conflict tussen mens en wolf kunnen voorkomen.
Plantenvirus brengt pesticiden ondergronds
Het tabaksmozaïekvirus is schadelijk voor tomaten en aardappelen, maar andere gewassen laat het virus met rust. Sterker, het steekt zelfs een handje toe bij de bescherming van de wortels van de planten.
Podcast: een dialoog tussen natuurbeschermers en landbouwers
Begijn Le Bleu spreekt tijdens een bootcamp georganiseerd door Natuurpunt met natuurbeschermers en landbouwers over manieren om de biodiversiteit in ons landschap te behouden.
De mens was ooit verantwoordelijk voor een klimaatafkoeling
Hoewel die afkoeling een bijzonder luguber kantje had, kunnen we er toch uit leren om de huidige klimaatcrisis aan te pakken.
'Wie vlucht voor het klimaat kan nog niet als vluchteling erkend worden'
Herbekijk de lezing van Lore Van Praag tijdens Eos Grijze Cellen over klimaatmigratie. Prof. dr. Lore Van Praag is woordvoerder Centrum van Migratie en Interculturele studies aan de UAntwerpen. Ze richt haar onderzoek op de relatief nieuw gedefinieerde groep ‘klimaatvluchtelingen’. En legt uit dat er voor klimaatmigranten tot dusver geen internationaal juridisch kader bestaat.
'Het klimaat wordt dé oorzaak van migratie'
Herbekijk de lezing van Johan Wets tijdens ons Grijze Cellen debat over klimaatmigratie. Johan Wets is onderzoeksleider migratie bij de Onderzoeksgroep Sociaal en Economisch Beleid en Maatschappelijke Integratie aan de KU Leuven. Hij focust in zijn verhaal op milieu en migratie en stelt dat milieu en klimaat dé oorzaken van toekomstige migratie zullen vormen.
'Geboortebeperking is niet de oplossing voor overbevolking'
Het was een populaire vraag op onze Grijze Cellen gespreksavond over klimaatmigratie: 'Moeten we ontwikkelingslanden een geboortebeperking opleggen? Want minder geboortes, betekent minder migratie'. Neen, antwoordden experts Lore Van Praag en Johan Wets eensgezind. 'Investeren in de opleiding en rechten van vrouwen is veel effectiever'.
Komt bouwgrond volbouwen overeen met de uitstoot van 374.000 auto’s?
Natuurpunt wil 80.000 hectare bouwgrond omzetten in natuurgebied.
Hoe we onze steden kunnen inrichten om diersoorten te helpen
Onlangs verscheen er een VN-rapport over de snelle afname van de biodiversiteit: ongeveer een miljoen soorten wordt met uitsterven bedreigd. De herinrichting van stedelijke gebieden kan bijdragen aan de oplossing van dat probleem.
Wespen zijn slimmer dan je denkt
Wespen zijn in staat om logische verbanden te leggen. Ze gebruiken deze vaardigheid om hogerop te komen in de sociale hiërarchie binnen hun kolonie. In tegenstelling tot wespen hebben bijen dat vermogen niet.
Dammen en dijken verstoren stroming van 2 op 3 rivieren
Slechts één op drie van de langste rivieren ter wereld stromen nog helemaal vrij, zonder dammen of aangelegde omleidingen dus. Dat blijkt uit een studie van de McGill Universiteit en WWF gepubliceerd in Nature.
Klimaatverandering verhoogt risico op bananenziekte
De Zwarte Sigatokaziekte is een ziekte die bananenplanten aantast en de oogst met wel 80 procent kan reduceren. Uit een Britse studie blijkt dat klimaatverandering het risico op die bananenziekte verhoogt.
Stadsbomen groeien sneller, maar sterven jong
Het vergroenende karakter van stadsbomen gaat deels verloren doordat ze sneller afsterven dan soortgenoten in bossen op het platteland.
Pinguïns bemesten Antarctisch hinterland (en dat is goed voor het ecosysteem)
Tot een kilometer ver zorgen de uitwerpselen van pinguïns en van zeeolifanten voor een vruchtbare grond, voldoende voor een primair ecosysteem.
Leeuwen moet het afleggen tegen … het stekelvarken
Ze jagen het liefst op zebra’s, antilopen en zelfs giraffen. Maar leeuwen weten ook een lekkere stukje stekelvarken te appreciëren. Als ze er er een te pakken kunnen krijgen. En als ze er zelf niet het loodje bij leggen.
Hoeveel soorten zijn er op aarde?
Volgens een nieuw rapport zijn ongeveer een miljoen soorten met uitsterven bedreigd. Waar komt dat cijfer vandaan, en hoeveel soorten zijn er eigenlijk?