Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Vliegende herten versieren elkaar anders in de stad
Mannetjes van het vliegend hert die in de stad leven zijn vaak kleiner dan hun soortgenoten in het bos. Desondanks kunnen ook kleine mannetjes succesvol zijn. Ik wil graag achterhalen hoe dat komt.
Broeikasgassen in balans? De Zegge als opslagplaats
In het natuurreservaat De Zegge in Geel doet ZOO Antwerpen onderzoek naar de uitstoot van broeikasgassen, zoals koolstofdioxide en methaangas. “De Zegge is een plek waar nog veel levend veen te vinden is in de bodem. Een veengebied is de perfecte opslagplaats voor CO2. Het is dus cruciaal om het te behouden én te weten wat haar impact is op de uitstoot van broeikasgassen”, legt wetenschapper Willem-Jan Emsens uit.
Komt een egel bij het frietkraam
De leefomstandigheden voor de Europese egel worden almaar slechter, daarom trekken de dieren steeds vaker naar steden. Maar zelfs daar hebben ze het lastig.
Oudere pimpelmezen verwekken meer nakomelingen buiten hun eigen nest
Alle pimpelmezen gaan vreemd, maar jonge pimpelmeesmannen zijn er minder succesvol in dan oudere pimpelmeesmannen. Niet vanwege een gebrek aan ervaring, maar omdat oudere mannetjes meer vrouwtjes kunnen overtuigen om te paren.
Alg met eigen mestfabriekje ontdekt
Een team van onderzoekers van onderzoeksinstellingen in California, Japan en Taiwan haalde de cover van het toptijdschrift Science met hun ontdekking van een alg die zelf stikstof kan fixeren. Met co-auteur Bieke Vanslembrouck was er ook een Vlaamse inbreng in deze primeur. Wat maakt dit werk zo opzienbarend?
Sensor waterkwaliteitsdata waar je op kan rekenen? Een hele uitdaging!
Om de kwaliteit van het water in beken en rivieren te monitoren en te onderzoeken, hangen onderzoekers sensoren in het water. Het lijkt eenvoudig, maar dat is het niet, want metingen “in het wild” zijn veel uitdagender dan in een lab. Hoe ga je om met die onzekerheid?
Zo kwam de kip in Europa terecht
In vergelijking met andere landbouwdieren is er maar weinig bekend over de domesticatie en de verspreiding van de kip. Nieuw onderzoek laat twee routes zien waarlangs de kip zich vanuit Zuidoost-Azië over de rest van Azië en Europa verspreidde.
Kleefeiwit doet gesproeide kattenurine harder stinken
Katten hebben de vervelende gewoonte om urine tegen muren en planten te sproeien. Kattenbaasjes hebben mogelijk al gemerkt dat die urine harder stinkt dan de urine in de kattenbak. Japanse onderzoekers hebben daar een mogelijke verklaring voor gevonden.
Dorado-octopus geboren op 3.000 meter diepte
Wetenschappers kwamen bij de bestudering van een broedplaats van octopussen in de Stille Oceaan vier nieuwe inktvissoorten op het spoor.
Vleesetende plant biedt kraamkamer aan slachtoffers
Een vleesetende plant die insecten in een dodelijke val lokt, biedt zijn slachtoffers net voor hun levenseinde nog de kans om nageslacht te produceren. De prooien halen dus ook voordeel uit deze fatale ‘samenwerking’.
Zo complex is dierenvriendschap: ‘De sterkte van sociale verbanden bepaalt wie wat krijgt’
Samenwerking en wederzijdse hulp zijn heel gewoon onder dieren die in groepen leven. Ze vormen de basis voor sociale verbanden. Maar hoe zitten die precies in elkaar? Een nieuw model brengt de complexiteit in kaart.
Bijna een op tien schelpen aan onze kust is exoot, blijkt uit resultaten van Grote Schelptenteldag
Meer dan tweeduizend deelnemers telden afgelopen zaterdag over vierhonderd kilometer kustlijn zo’n 114.000 schelpen. Toppers waren onder meer de halfgeknotte strandschelp, de kokkel en het nonnetje. De resultaten tonen ook hoezeer niet-inheemse soorten hun weg gevonden hebben naar onze kustwateren.
De microbiële meesters van het Belgische bier
Het brouwen van Belgisch bier is een sterk staaltje microbiologische kunst, waarin gisten als Saccharomyces en Brettanomyces, en bacteriën zoals Lactobacillus en Pediococcus de meesters zijn.
Een boomgaard zonder fruit, wat valt daar nu te halen? Maak kennis met de zaadboomgaard!
Als je denkt aan een boomgaard duiken al snel beelden op van prachtige fruitboomgaarden in volle bloei of rijkelijk gevuld met appels of peren. Wist je ook dat er boomgaarden zijn die niet voor menselijke consumptie bestemd zijn?
Waarom zijn sommige panda’s bruin? Nieuw onderzoek lost mysterie op
Wetenschappers hebben het gen ontdekt dat een handvol reuzenpanda's in China een bruin-witte vacht geeft.
Stadsmotten hebben kleinere vleugels, vermoedelijk door lichtvervuiling
Nachtvlinders die in stedelijke gebieden leven, evolueerden mogelijk kleinere vleugels om minder hinder te ondervinden van lichtvervuiling.
Je hond begrijpt meer dan je denkt
Honden hebben door dat sommige van de woorden die hun eigenaars gebruiken verwijzen naar voorwerpen.
Illegaal hout onderscheppen: waarom is dat zo moeilijk?
Hout is enorm divers én geliefd, helaas ook bij smokkelaars. Recent onderschepten inspecteurs van de dienst Leefmilieu tonnen Russisch hout dat illegaal ons land binnenkwam. Die ontdekking was best een primeur, want de identiteit en herkomst van een houtlading bewijzen is een hele uitdaging. Het geheime wapen van de inspecteurs? Een succesvolle samenwerking met forensische houtwetenschappers.