Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Lynn Margulis: niet vechten, maar samenwerken was cruciaal voor evolutie
Biologe Lynn Margulis veranderde onze kijk op de vroege evolutie radicaal. In 1967 kwam ze met de revolutionaire stelling dat niet competitie, maar samenwerking tussen verschillende micro-organismen de evolutie naar complexe organismen mogelijk maakte. Genetisch genealoog vertelt Maarten Larmuseau vertelt in deze aflevering over de geniale, maar ook omstreden, biologe.
Ook katten apporteren graag, zolang het op hun eigen voorwaarden is
Wanneer we aan apporteren denken, denken we automatisch aan honden. Toch zijn er ook katten die dat graag doen.
Worden onze huizen in de toekomst gebouwd met duurzaam beton?
Beton is de koning van de bouwmaterialen. De helft van alle gebouwen ter wereld is gemaakt van het bekende grijskleurige materiaal, en ook uit de hedendaagse infrastructuur is het niet meer weg te denken. Maar er is ook een keerzijde: bij de productie komt een forse hoeveelheid CO2 vrij. Inmiddels wordt naarstig gezocht naar manieren om die uitstoot omlaag te krijgen.
Nieuw camerasysteem legt vast hoe dieren de wereld zien
Dieren zien de wereld anders dan mensen. Dat kon al op foto’s worden vastgelegd, maar een nieuw systeem maakt het ook mogelijk op bewegend beeld.
Hoe supergenen de evolutie vormgeven
Door eigenschappen vast te klikken die goed onderling samengaan, bieden supergenen opvallende evolutionaire voordelen. Maar daar moeten organismen een prijs voor betalen: supergenen maken het bijna onmogelijk om slechte mutaties weg te gommen.
Meer mieren, minder leeuwen: hoe een invasieve exoot een heel ecosysteem uit balans kan brengen
De komst van een uitheemse mier leidt tot de toename van het aantal zebra’s op de Afrikaanse savanne en brengt zo de leeuwenpopulatie in gevaar. Dat is de hypothese achter een even fascinerend als alarmerend voorbeeld van een ecologische kettingreactie die een invasieve exoot in gang kan zetten.
De zeven clans van de Stille Oceaan
Potvissen schuimen de oceanen af in kleine groepen, die op basis van gedrag én geluid met elkaar verbonden zijn in clans. De sociale structuur heeft veel weg van menselijke samenlevingsvormen.
Deze dodelijke bacterie leeft in de bek van je hond
De bek van honden is een broeihaard voor microben. Een daarvan is voor mensen bijzonder gevaarlijk.
Minder CO2 uitstoten? We kunnen het ook recycleren!
Stel je eens voor, een toekomst waarin je laptop of smartphone opgeladen wordt met mierenzuur, gemaakt van gerecycleerde CO2. Het klinkt waarschijnlijk als iets uit een sciencefiction film. Toch wordt in deze opwindende tijd, vol wetenschappelijke vooruitgang, ijverig onderzoek gevoerd naar verschillende manieren om CO2 te hergebruiken en niet zomaar uit te stoten in onze atmosfeer.
Heb jij last van noctalgie?
Lichtvervuiling speelt de astronomie, onze gezondheid én de biodiversiteit parten.
Klimaatverandering is een feit! Evolutie schiet te hulp
De aanpassing van het leven op aarde aan veranderende omgevingen is mogelijk door natuurlijke selectie op basis van individuele verschillen. Deze (genetische) diversiteit binnen soorten staat echter onder druk. Het blijkt dat we als mensen onze strategieën moeten aanpassen om deze verschillen te monitoren, en zo onze biologische hulpbronnen optimaal te beheren. Als we willen blijven profiteren van de diensten van de natuur, kunnen we maar beter deze grondstoffen van natuurlijke evolutie in de gaten houden zodat soorten zich kunnen blijven aanpassen aan veranderingen in hun omgeving.
Zijn haaien echt ouder dan bomen?
‘Er zwommen al haaien in de zee nog voordat de bomen groeiden.’ Dat is een bekend feitje over de geschiedenis van het leven op aarde. Maar klopt het wel?
Katla: de tikkende tijdbom van IJsland
Afgelopen weekend barstte de vulkaan bij het IJslandse vissersdorpje Grindavik opnieuw uit. Dat is niet zeldzaam: IJsland telt 33 vulkanen waarvan er gemiddeld om de vijf jaar eentje uitbarst. Geen van het dertigtal actieve vulkanen vrezen de IJslanders evenwel meer dan Katla. Het is een kwestie van tijd vooraleer die zich opnieuw roert. Wat staat ons dan te wachten?
Gletsjers in Kirgizië verdwijnen alarmerend snel
Elke twee minuten smelt er op onze planeet genoeg ijs om maar liefst 400 olympische zwembaden te vullen. "De gletsjers over de hele wereld verdwijnen in een razendsnel tempo, en dit heeft verstrekkende gevolgen. Miljoenen mensen wereldwijd zijn afhankelijk van deze gletsjers voor hun drinkwater en landbouw", vertelt glacioloog Lander Van Tricht (VUB - ETH Zürich).
Beleven we binnenkort de eerste winter zonder vriestemperaturen?
Op dit moment is het hartje winter. Is het toch denkbaar dat we in een opwarmende wereld binnenkort een winter zonder vriesdagen meemaken? Weerman Bram Verbruggen geeft antwoord.
Spinnen zijn misschien wel banger voor jou dan jij voor hen
Spinnen hebben creatieve strategieën ontwikkeld om te kunnen overleven in leefgebieden over de hele wereld. Het enige wat niet lijkt te lukken, is het charmeren van de mens.
Deze plantentumoren zijn het gevolg van een opmerkelijke bacterie
Agrobacterium tumefaciens is een bacterie met een buitengewoon talent: ze is in staat om genen over te dragen naar een ander levend organisme.
Planten doen vaker aan zelfbestuiving door afname insecten
Sommige planten bestuiven vaker zichzelf en produceren minder nectar als evolutionaire reactie op het instorten van insectenpopulaties. Slecht nieuws voor bestuivende insecten, die daardoor nog meer onderdruk komen te staan.