Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Meer CO2, meer bloemen
De gevolgen van de toegenomen aanwezigheid van CO2 in de atmosfeer voelen we slechts onrechtstreeks, via de opwarming van ons klimaat. Sommige planten in de tropen doen er rechtstreeks hun voordeel mee.
De kakkerlak is van dezelfde generatie als de dinosauriër
Het bekendste ongedierte verscheen ongeveer op hetzelfde moment op onze planeet als de eerste dinosauriërs.
Moeten we ons nog zorgen maken om het gat in de ozonlaag?
Eind jaren 80 werd een protocol opgesteld dat gebruik van gassen die de ozonlaag aantasten moest verbieden. 197 landen tekenden. De laag zou over 50 jaar hersteld moeten zijn. Toch?
IJsberen hebben honger
Een babyzeehondje per dag. Dat heeft een ijsbeer nodig om op gewicht te blijven. Maar er ééntje vangen kost steeds meer moeite.
Waarom het verre Antarctica zo belangrijk is in tijden van een opwarmende aarde
Antarctica wordt door de meeste mensen gezien als een afgelegen en extreme plek. Recent onderzoek werpt nieuw licht op het belang van het meest zuidelijk gelegen continent voor ons.
Ratten nemen de wereld van ons over
De mens is een krak in het vakkundig wegwerken van allerlei beesten. Toch krijgen we geen vat op de rat. Ze zijn de winnaars van de evolutie.
Biogas uit zeewier
Zeewier kennen we als dat vervelende spul dat tussen je tenen zit als je op het strand loopt. Maar dit bruine goedje blijkt prima geschikt als bron van biogas.
Na de stadsvos, de stadswolf?
Wolvin Naya is hoogzwanger. Welke toekomst heeft haar nageslacht in het dichtbevolkte Vlaanderen? ‘Onderschat niet tot wat de wolf in staat is.’
‘Buikgevoel’ helpt dieren overleven
Honger is niet alleen een gevoel, maar ook een innerlijk kompas dat dieren op hun prioriteiten wijst.
Tien ‘verdoken' microplastics die je moet vermijden als je de oceanen wilt redden
Onder andere autobanden, synthetische kledij en zelfs theezakjes bevatten microplastics.
Het was weer warm in 2017
Volgens de NASA, was 2017, het één na warmste jaar sinds 1880. Maar de NOAA en het UK Met Office plaatsten 2017 op de derde plaats. De El Niño van 2015 en 2016 verstoorde het beeld. Volgens mij was 2017 gewoon weer het warmste jaar.
Leiden schelpen het eeuwige leven?
Sommige schelpdieren leven heel kort; andere houden het behoorlijk lang vol. De leeftijd is af te leiden uit de groeiringen in de schelp.
Schelpen als graadmeter voor vervuiling
De schelpen die we op het strand oprapen, kunnen duizenden jaren oud zijn. Ze vertellen een boeiend verhaal, jammer genoeg ook over klimaatwijzigingen, plastic en brandvertragers.
Bomen werken als schokdempers tegen aardbevingen
Een paar rijen bomen met de juiste hoogte kunnen horizontale schokgolven afweren en verzwakken. Ideaal om monumenten die moeilijk kunnen worden gerenoveerd, te beschermen.
Stikstofverwerkende bacteriën produceren krachtig broeikasgas
Sommige diazotrofen zetten koolstofdioxide om in methaan.
Maan beïnvloedt aardbevingen niet
Komen er meer aardbevingen voor tijdens bepaalde maanstanden of periodes in het jaar? Dat blijkt een mythe.
Hoe vissenscheten een diplomatieke rel veroorzaakten tussen de Sovjet-Unie en Zweden
Jij doet het (jawel). Honden doen het. Duizendpoten doen het. Dinosaurussen deden het. Vogels doen het niet, maar ze kunnen het wel als ze dat zouden willen. In hun Ultieme veldgids voor dierlijke flatulentie bundelen zoöloog Dani Rabaiotti en ecoloog Nick Caruso alles wat je eigenlijk nooit wilde weten over scheten.
Onze wildernis
De fotowedstrijd van Natuurpunt bekroont elk jaar de mooiste natuurfoto’s van bij ons. Dit zijn de winnaars.