Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
36 miljard ton bodemverlies per jaar door regenval en ontbossing
Door water en ontbossing gaat er wereldwijd elk jaar een grote hoeveelheid grond verloren. Landbouw is de oorzaak en mogelijk ook de oplossing van het probleem.
Witloofrolletjestijd, ook voor witlooftelers
Het is weer witloofrolletjestijd. In donkere, koude kisten staan wortels te kiemen tot witloofstronken. De witloofteler hoopt maar één ding: dat de witloofmineervlieg niet heeft toegeslagen. Onderzoekers van de KU Leuven werken daarom aan een volautomatisch waarnemingssysteem voor de vlieg.
Rijden ook dieren zich vast in de stad?
In een stad zitten plukjes groen als zuinige krenten in een brood. Eilandjes in een zee van steen en beton. Dat maakt de stad bijzonder voor de studie van habitatfragmentatie, ofwel de versnippering van leefgebieden.
Brusselse bijen sporen mee luchtvervuiling op
Een proefproject in het Canadese Vancouver, waarbij aan de hand de chemische en isotopische analyse van honing luchtvervuiling en de bronnen van die luchtvervuiling worden opgespoord, vindt navolging in Brussel, Parijs en Grenoble.
Is een uitgemergelde ijsbeer echt het ‘gezicht van de klimaatverandering’?
De beelden van een stervende ijsbeer zijn een hit op sociale media. 'Zo ziet klimaatverandering er uit', beweert fotograaf Paul Nicklen, maar verschillende wetenschappers hebben kritiek op die uitspraak.
Drone meet schade door everzwijnen
Met drones brengen wetenschappers schade aan landbouwgewassen door everzwijnen in kaart.
2018, het jaar van de aardbeving
2018 moet nog beginnen en het werd onlangs in de media al uitgeroepen tot het jaar van de aardbeving. Blijkbaar niet in het vooruitzicht van het uitkomen van mijn boek over aardbevingen, maar omdat geologen blijkbaar verwachten dat 2018 een rampenjaar wordt door een ‘forse' toename van het aantal zware aardbevingen. Maar is dat zo?
Biologen bouwen algoritme waarmee ze afzonderlijke dolfijnenfamilies kunnen herkennen
Dolfijnen beschikken met hun echolocatie over een extra zintuig onder water. Aan de hand van het type klikgeluiden kunnen afzonderlijke kuddes (of scholen) worden herkend.
Nieuw ontdekte dino leek op een pinguïn met een zwanenhals
De ‘Halszka’ leefde aan land én in het water. Erg zeldzaam onder de dinosauriërs.
Duiven ervaren ruimte en tijd net als wij
Net als bij mensen beïnvloeden de perceptie van ruimte en tijd elkaar bij duiven.
Op safari in onze achtertuin
De fotowedstrijd van Natuurpunt bekroont elk jaar de mooiste natuurfoto’s van bij ons. Jij kan de publieksfavoriet kiezen.
Ggo’s zijn minder bijzonder dan je denkt
Dat er minder verzet is tegen de nieuwe ggo-veldproef die in de maak is, komt vooral omdat de tegenstanders geen goede argumenten meer vinden.
Waarom sommige mensen van dieren houden en anderen helemaal niet
Onze liefde voor dieren gaat waarschijnlijk tienduizenden jaren terug en speelde een grote evolutionaire rol.
Glyfosaat, bron van alle kwaad?
De Europese lidstaten hebben beslist de markttoelating voor glyfosaat met vijf jaar te verlengen. Het volgens het IARC 'waarschijnlijk kankerverwekkende' herbicide blijft dus zeker nog even op de markt. Zelden was de discussie over één pesticide zo complex. Een round-up.
De dino's hadden gewoon ongelooflijk dikke pech
Van alle plekken op aarde viel de planetoïde op de slechtste.
Zuinige led-verlichting verergert lichtpollutie
Led-lampen werken veel efficiënter en verbruiken dus veel minder elektriciteit dan traditionele lampen. Precies daardoor kan de huidige lichtrevolutie enkele onvoorziene gevolgen hebben.
Deze mier laat zich niet bedotten
Van mieren is geweten dat ze uitstekend hun weg kunnen (terug)vinden. Maar de mieren in de Sahara laten zich zelfs niet in de luren leggen door fake richtingaanwijzers.
Is 100 procent bio wenselijk?
Biologische landbouw kan de wereld voeden, als we voedselverspilling met de helft reduceren en geen veevoer meer telen - en dus veel minder vlees eten. Maar een volledig biologische landbouw is niet noodzakelijk de meest duurzame.