Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Hoe we de terugkeer van de wolf tot een succes kunnen maken
We bereiden we ons maar beter voor op een permanente aanwezigheid van wolven in Vlaanderen, zegt Chris Steenwegen, algemeen directeur van Natuurpunt. Of de sensatie over de terugkeer van de wolf zou wel eens snel kunnen omslaan in tegenstand.
Ook zoetwatermeren verzuren door de klimaatverandering
Door de stijgende CO2-concentratie in de atmosfeer nemen oceanen meer koolfstofdioxide op, en worden ze zuurder, met allerlei negatieve gevolgen voor zeebewoners. Duitse wetenschappers melden in het vakblad Current Biology dat het probleem niet beperkt blijft tot de oceanen.
‘Olijfbomenpest’ bedreigt nu ook Spanje
Een Amerikaanse plantenbacterie rukt verder op in Zuid-Europa. Als ze binnenkort het Spaanse vasteland bereikt, zal de economische schade niet te overzien zijn. Een remedie is voorlopig niet in zicht.
Forensische genetica moet stropers helpen vatten
De illegale handel in neushoornhoorns is de voorbije decennia sterk gestegen, vooral door de vraag vanuit China en Zuidoost-Azië. Een DNA-databank kan helpen om stropers te ontmaskeren.
Verbleekt koraal is het nieuwe normaal
Het tempo waarmee koraal verbleekt, is de voorbije vier decennia dramatisch gestegen.
Wat deed de oceanen verstikken?
Aan het eind van het Devoon, zo’n 374 miljoen jaar geleden, daalde de zuurstofconcentratie in de wereldzeeën drastisch. Het veroorzaakte de tweede grote uitstervingsgolf in de geschiedenis van onze planeet.
Belgische ornithologen fotograferen nieuwe vogelsoort
Met zijn fraaie zwart-rode verenkleed, is de Rote dwerghoningeter een opvallende verschijning. Toch duurde het bijna dertig jaar om het dier te beschrijven.
Hoe een zelfbevruchtende vis zijn genenpool gezond houdt
Een bijzondere, hermafrodiete tandkarper uit Noord- en Centraal-Amerika staat erom bekend zijn/haar eitjes zélf te bevruchten. Toch vertonen de populaties een verrassend hogere graad van genetische diversiteit. Hoe kan dat?
Kraanvogelkoppels zijn jeugdliefdes
Kraanvogels vormen paren voor het leven. Dat doen ze al lang voor er van voortplanting sprake is.
Ggo-banaan bestand tegen schimmel
De Panamaziekte bedreigt wereldwijd bananenplantages, maar heeft geen vat op een nieuwe, genetisch gemodificeerde variëteit.
Onaantrekkelijke wijfjesmotten hebben meer succes in de buurt van "beauty queens"
Talloze insecten kiezen hun partners op basis van de geurstoffen die ze afscheiden. Daarbij loont het voor onaantrekkelijke wijfjes de moeite zich op te houden in de buurt van aantrekkelijke soort- en seksegenoten.
Bliksem als luchtverfrisser
Stralingsdetectors registreerden voor het eerst welke kernprocessen zich afspelen in een donderwolk.
Penis van de schildpadkever is langer dan zijn eigen lichaam en zo soepel als rubber
Het flagellum van de groene schildpadkever kan zich in de moeilijkste bochten wringen zonder te knakken.
Maakt bemesting ook ons groter?
Een nieuwe studie wijst erop dat onze bemesting niet alleen onze gewassen en ons vee verrijkt aan nutriënten.
Eindhoven wil luchtvervuiling vangen met fijnstofzuigers
De stad Eindhoven experimenteert de komende drie maanden met reuzenstofzuigers die fijnstof uit de lucht vangen. We spraken met betrokken bouwfysicus en windexpert Bert Blocken van de TU Eindhoven.
De man die zijn schoenen opat
Vorige maand schonk de Britse overheid twee wrakken aan Canada. Het gaat om de overblijfselen van HMS Erebus and HMS Terror, die 170 jaar geleden spoorloos verdwenen. Binnen een juridische overeenkomst tussen beide landen, was Groot-Brittannië de eigenaar van de gedoemde Britse expeditie schepen. Maar Canada was er formeel verantwoordelijk voor en had er de controle over.
In gebieden waar meer antibiotica wordt gebruikt, dragen bijen meer resistente bacteriën
Darmbacteriën geven antibioticaresistentie aan elkaar door.
De mooiste natuurbloopers van het jaar
De Comedy Wildlife Photography Awards bekroont de beste, grappige, natuurfoto's van dieren. Een selectie van winnaars...