Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Panda’s zijn nog altijd bedreigd
Habitats voor panda’s zijn vandaag kleiner dan toen ze nog als bedreigde diersoort stonden aangegeven.
Als dier ben je liever niet te groot of te klein
De grootsten en de kleinsten zullen het eerst uitsterven.
Vlinderpatronen ontrafeld
Slechts twee genen zijn verantwoordelijk voor de kleuren en lijnen op de vleugels van vlinders.
Als beschermde bossen voor de bijl gaan
Anno 2017, primeert korte termijn economisch denken nog steeds bij het kappen van ecologisch waardevolle bossen. Men vergeet daarbij dat de diensten die deze gebieden onze aarde leveren elke vorm van economische groei en ontwikkeling door ontbossing overstijgt. En hierbij blijken zelfs beschermde bossen lang niet zo beschermd als we dachten.
Ook aardkorst speelde hoofdrol in ontstaan leven
Tijdens de ‘grote oxidatie’ nam het zuurstofgehalte in de atmosfeer enorm toe. Het voor ons zo cruciale ‘levensgas’ werd geproduceerd door blauwalgen via fotosynthese. Maar er was meer nodig om het zuurstof ook effectief in de lucht te houden.
Wolven zijn inventiever dan honden
Wolven begrijpen oorzaak-en-gevolgrelaties beter dan honden.
De ‘Obelix’-aardbei: gezond zonder pesticiden
Het recyclen van afval uit de visserij en de biobrandstofproductie kan zorgen voor sterkere, grotere en voor de mens gezondere planten door het gebruik van pesticiden drastisch te verminderen.
Aardplaten zijn brozer dan gedacht
Kleine, synthetische stukjes rots die in laboratoria werden gebruikt om tektonische platen na te bootsen, leken altijd sterker dan geologen voor mogelijk hielden. Nu hebben ze daar een verklaring voor.
Hoe snel lekt het dak van de wereld?
Zelfs als we de opwarming van de aarde tot 1,5 graden Celsius weten te beperken, zullen de gletsjers in de Himalaya met ruim een derde slinken.
Microkredieten in Zuid-Afrika: zegen of zorg?
Met microkredieten willen organisaties in Zuid-Afrika armoede bestrijden. Ze verstrekken leningen om ondernemerschap te stimuleren. Maar in de praktijk gebruiken klanten het geld vaak voor andere doeleinden. Soms met meer armoede tot gevolg.
Menselijke cellen hebben een 'hartslag'
Het kernmembraan zet gedurende een tijdspanne van een paar seconden lichtjes uit, waarna het weer krimpt – een beetje zoals een kloppend hart.
Grazen voor meer toendraplanten
Grazende zoogdieren hebben een positief effect op de groei van toendraplanten die bedreigd worden door klimaatopwarming.
Oude zeekaarten onthullen massale koraalsterfte
Voor de zuid- en oostkust van Florida lagen vroeger veel meer koraalriffen dan we ooit hebben vermoed. Dat leert een blik op eeuwenoude navigatiekaarten.
Grazen beschermt toendra tegen opwarming
Grazende zoogdieren hebben een positief effect op de plantendiversiteit in de opwarmende toendra.
Zingen stadsvogels nog zoals ze gebekt zijn?
Vergeleken met vogels op het platteland, zingen vogels in de stad andere liedjes op rustigere momenten. Zo kunnen ze het achtergrondlawaai omzeilen. Ze lijken hier niet altijd beter bij te varen, maar de uiteindelijke gevolgen zijn niet eenduidig.
Niezen is stemmen bij de hyenahond
Afrikaanse wilde honden houden er een eigenaardig – semi-democratisch – beslissingsproces op na.
Boslucht zit boordevol chemie
Het nauwkeurigste onderzoek ooit naar de luchtsamenstelling in een bos toont aan dat de atmosferische wetenschap nog heel wat te leren heeft.
Sluipwespen verbeteren medische naalden
De legboor van sluipwespen is een inspiratiebron voor stuurbare medische naalden.