Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Wetenschappers moeten in dialoog met het publiek
Wetenschappers moeten luisteren naar de verzuchtingen van het publiek en met tegenstanders in dialoog treden. Dat is in tijden van antiwetenschappelijk reveil niet eenvoudig.
Walvisachtigen zijn net mensen
Walvissen en dolfijnen leven in hechte sociale groepen, hebben complexe relaties, praten met elkaar en gebruiken regionale dialecten.
Storm Ophelia haalt fors uit in Ierland
De ex-orkaan Ophelia raast momenteel over Ierland, met hoge windsnelheden en veel neerslag. Een kort overzicht van de metingen tot dusver.
Orkaan Ophelia wordt zwakker
Ophelia is afgezwakt van een categorie 3-orkaan tot een categorie 2-orkaan.
Verwacht wordt dat de orkaan vandaag verder afzwakt. Maar bij aankomst in Ierland is wind met orkaankracht zeker nog mogelijk.
Ophelia opgewaardeerd tot een Category 3 Hurricane
Het National Hurricane Center heeft vandaag Ophelia geanalyseerd als een orkaan van categorie 3. Het weersysteem zou nog steeds koers zetten naar Ierland. Ophelia zou nog als hurricane in Ierland aan land gaan.
Zitten er pesticiden in alle honing?
Zowat overal in de wereld vind je omstreden pesticiden in honing, met name neonicotinoïden. In heel lage concentraties, dat wel.
Helaas: ozonlaag opnieuw onder vuur
De uitstoot van enkele stoffen die de ozonlaag bedreigen neemt toe.
Bomen in de stad: kappen of niet?
Bomen kunnen de luchtkwaliteit op straat verslechteren, of verbeteren. Maar verkeer en bebouwing spelen een veel grotere rol.
Orkaan Ophelia op weg naar Ierland
Deze week is in de Atlantische Oceaan een orkaan ontstaan. Niks bijzonders op zich. Maar deze trekt richting Europa in plaats van naar de Golf van Mexico en de Verenigde Staten! Waarschijnlijk komt het systeem zondag of maandag aan in Ierland.
Zouttolerante gewassen: quinoa toont de weg
Hoewel de plant oorspronkelijk uit het Andesgebergte komt, is quinoa bijzonder goed bestand tegen zilte bodems. Het moleculaire systeem dat de plant beschermt tegen die ‘zoutstress’, is nu ontrafeld.
Vorming steenkool creëerde omgekeerd broeikaseffect
Driehonderd miljoen jaar geleden zat onze planeet in een diepvries, aangedreven door een gebrek aan – jawel – koolstofdioxide in de atmosfeer.
Insecten worden sneller resistent tegen ggo’s
Sommige genetisch gemodificeerde gewassen maken zelf een insecticide aan, maar rupsen zijn er steeds beter tegen bestand.
Tijd-capsule ForHot: een unieke blik in de warme toekomst van de wereld
Onderzoekers maken in Ijsland gebruik van een uniek natuurlijk laboratorium om de gevolgen van toekomstige klimaatverandering nu reeds te bestuderen.
Virtueel stropen
Wetenschappers willen 20.000 gewervelde diersoorten in de CT-scanner stoppen, zodat anderen hen virtueel kunnen ontleden.
Het juiste recept voor de oersoep
Meteorieten lijken een cruciale factor te zijn geweest in het ontstaan van het eerste leven.
Mosselen en wormen reizen de oceaan over op vlotten van afval
De tsunami van 2011 in Japan sleurde tonnen afval de zee in. Zeedieren gebruikten dat afval als vlotten om van Japan naar Hawaï en de Verenigde Staten te reizen.
Tropisch bos stoot meer koolstof uit dan het opneemt
Door boskap en bosdegradatie gaat meer koolstof verloren dan groeiende bomen opnemen.
Onderwaterlawaai drijft visscholen uit elkaar
Geluidsgolven reiken heel ver onder water. Het heien van palen voor de kust kan makkelijk de diepzee bereiken. Vissen raken erdoor in de war.