Natuurwetenschappen
De gulden snede: een verhaal van wiskunde en esthetiek
Walter Van Rensbergen is astrofysicus aan de VUB. Hij bestudeert niet alleen de sterren, maar bevindt er zich ook midden in: asteroïde 24679 werd namelijk naar hem genoemd. In zijn laatste blog doet hij de 'gulden snede' uit de doeken: een wiskundige verhouding die als heel harmonieus wordt ervaren in de architectuur en kunst.
Wiskundige modellen: moderne orakels?
Begin maart voorspelden "wiskundige modellen" van de covid-19-pandemie een meltdown van onze gezondheidszorg. Het gevolg was een lockdown om dat scenario te vermijden. Wiskundige Bert Mortier evalueert in deze blogpost de voorspellende waarde van die wiskundige modellen.
Is tijd niet continu, maar korrelig?
Wat is tijd? Die vraag is hetzelfde lot beschoren als zo veel filosofische vragen: de wetenschap heeft er intussen gretig beslag op gelegd. Natuurkundigen onderzoeken onder meer de structuur ervan: verloopt tijd continu of vertoont ze een korrelige structuur? In het laatste geval bedraagt een tijdkorrel volgens Amerikaanse theoretische fysici hooguit 10-33 seconden.
CERN wil een nieuwe megaversneller bouwen
Op 19 juni verleende de Raad van CERN unaniem haar goedkeuring aan de update van de Europese Strategie voor deeltjesfysica. Blikvanger in dit strategisch plan is de bouw van een heuse “higgsfabriek”, een superdeeltjesversneller van honderd kilometer lang die de huidige Large Hadron Collider (LHC) op termijn moet vervangen. Prijskaartje: 21 miljard euro.
Hengelen naar een ichtyosaurus
Hamer en beitel zijn de typische werktuigen van een paleontoloog. Maar ook een vishengel kan nuttig zijn.
Algoritme legt binnenkant van onze aarde bloot
Er is meer tussen aardkern en aardmantel dan een onbelangrijke grensovergang. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek met… een ruimte-algoritme.
De voorspelling van een miljoen
Er waren eens een fysicus, een filosoof en een wiskundige. Het had het begin van een grap kunnen zijn, maar het is de ontstaansgeschiedenis van de paradox van Newcomb. Wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers (KU Leuven) legt de paradox uit aan de hand van een nieuw spelprogramma: Orakel.
Van PhD naar roem en vice versa
Het is algemeen bekend dat het winnen van de Vlaamse PhD Cup van een PhD-er een instant-beroemdheid maakt. Maar wist je dat er ook beroemdheden zijn, zoals Queen-gitarist Brian May, die de omgekeerde weg aflegden en doctoreerden?
Haalt CERN het onderste uit de milliQan?
Als masterstudent Fysica en Sterrenkunde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), kreeg Yens de kans om een week door te brengen op het CERN. Hij kon er zelfs meewerken aan een gloednieuw toekomstig experiment.
MathsJammen tijdens de lockdown
Al enige maanden missen een handvol Vlamingen de maandelijkse MathsJam die doorgaat in hartje Antwerpen.
MathsJam, een activiteit voor jong en oud, waar vooral gepuzzeld en gesocialised wordt. Dat laatste kan nu net wat minder, dat eerste doen we dan maar thuis.
Doctors gezocht voor Vlaamse PhD Cup 2020
In Vlaanderen worden jaarlijks ruim 2.000 doctoraatsstudies afgewerkt. Maar waarover gaan al die onderzoeken? De Vlaamse PhD Cup daagt doctors uit om hun onderzoek in drie heldere minuten uit te leggen.
Hoe de structuur van eiwitten te ontrafelen
Menselijke eiwitten zijn cruciaal voor functies zoals wondgenezing en spijsvertering. Maar wanneer eiwitten muteren, kan dit leiden tot ziekten zoals Alzheimer. Om deze ziekten te helpen bestrijden, probeert Shorok Abdelhameed (KU Leuven - FWO) de complexe structuur van eiwitten te ontrafelen.
Moet wiskunde altijd toepasbaar zijn?
We leven in een maatschappij die steeds sneller verandert, en waarin steeds meer menselijke taken worden overgenomen door computers. Dus zouden we ons de vraag kunnen stellen of wiskunde nog wel een plaats heeft in zo’n maatschappij, en of we niet ook de taak van de wiskundige kunnen automatiseren.
De wiskunde achter de coronacurve
Je hebt intussen ongetwijfeld de grafiek gezien die massaal gedeeld wordt onder de slogan 'flatten the curve'. Bloggers Simon Telen en Andreas Van Barel leggen de wiskundige basis van het model uit.
Eva, o lief, o zoete hartedief, uw blauwe oogen zijn wreed bedrogen
Alweer een jaar is gepasseerd, en alweer zijn er records gebroken. Ofte: 63420264278. Deze opeenvolging van cijfers komt alvast niet voor in de eerste 200 decimalen van het getal pi, maar ergens verder door zeker wel. Na pijama-dag volgt pi-dag.
Spreekt u ook wiskunde?
In de lagere school was er een diepe kloof tussen mijn resultaten voor taalgerelateerde vakken en rekenen. Hoe zou ik wiskunde op het secundair onderwijs dan overleven?
‘Bestrijding van coronavirus is als confetti opruimen na carnaval’
Columnist en wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers houdt de risicocommunicatie rond het coronavirus aandachtig in de gaten. Welke maatregelen worden er wereldwijd genomen en welke impact hebben die?
860 Russische papers teruggetrokken
De Russische Academie voor Wetenschappen bindt de strijd aan met frauderende onderzoekers.