Natuurwetenschappen
Hulde aan de vier grootste fysici
Karel Van Camp en Dirk Van Dyck nemen het op voor James Clerk Maxwell, een van de grootste fysici aller tijden.
Waarom begrijpen de meeste mensen niks van water?
De klassieke wetenschappelijke handboeken geven ons een verkeerd beeld van de inwendige structuur van water. We onderzoeken hoe dit komt en wat we er aan kunnen doen.
Oneindig kleine getallen in één woord
Het begrip 'infinitesimaal' is een dure term voor 'bijna niets', maar heeft veel betekend voor de wiskunde.
De fysici achter de fysica
Wie CERN zegt, denkt deeltjesversnellers en het higgsboson. Maar cineaste Anna de Manincor graaft dieper. Met Almost Nothing zoomt ze in op de duizenden mensen die er werken, en op die ene terugkerende vraag: hoe komen die knappe koppen tot hun gezamenlijke wetenschappelijke doorbraken?
Over coureurs, brouwers en heksen
Inderdaad, we zien de Tour de France 2019 als een aanleiding om over wiskunde te praten.
Eindelijk in beeld: de rotatie van een molecule
Voor het eerst slaagden Duitse fysici erin om met lasers foto’s van een draaiende molecule te maken. Die plakten ze aan elkaar tot een filmpje.
Waarom wetenschap dringend transparanter moet worden
Volgens de Vlaamse wetenschapsbarometer is het vertrouwen in de wetenschap nog nooit zo groot geweest. Toch zijn er vanuit de publieke opinie nog altijd twijfels over de veiligheid van onder meer vaccins en GMO's. Een transparanter beleid inzake wetenschapscommunicatie kan hier mogelijks een oplossing bieden.
België en Nederland in de running voor Einstein Telescoop
België en Nederland leggen troeven op tafel om Einstein Telescoop naar het drielandenpunt te halen.
Albert Einstein woonde in 1933 zes maanden in De Haan
Voor hij in september 1933 definitief naar de Verenigde Staten vertrok, bracht Albert Einstein zijn laatste zomer op Europese bodem door in De Haan, aan de Belgische kust. In de idyllische rust van de ‘Concessie’ knipte de beroemde natuurkundige zijn laatste banden met de Duitse wetenschappelijke wereld door. Maar Einstein kwam in Villa Savoyarde ook aan werken toe.
Podcast: Over deeltjesversnellers, protontherapie en een ping pong-club voor fysici
Wat doet een theoretisch fysicus eigenlijk? En hoe is het om aan het CERN te werken? Ik praat erover met Frederik Van der Veken, theoretisch fysicus aan het CERN.
Vrouwenurinoir: minder file aan het damestoilet
Rechtstaand plassen kan de wachttijd aan het damestoilet verminderen, schrijft wiskundige en wachtrij-expert Wouter Rogiest.
Is de cel een machine?
In de laatste vijftig jaar heeft er zich een enorme kennis opgestapeld over hoe cellen werken. Dit heeft volgens sommigen niet geleid tot een dieper theoretisch begrip van wat een cel is. Waarom? Een mogelijke verklaring is dat cellen complex zijn en dat het tijd vergt. Er is ook een andere optie, dat van een verkeerd interpretatiekader, namelijk de cel als machine.
Sanne Deurloo, hoofdredacteur van Nemo Kennislink, overleden
Op zaterdag 29 juni is Sanne Deurloo, hoofdredacteur van Nemo Kennislink, op 51-jarige leeftijd overleden. Sanne was een gewaardeerd columnist bij Eos.
Het spookt in de quantumwereld
Einstein en onze intuïtie moeten zich gewonnen geven: het bizarre fenomeen van de quantumverstrengeling valt werkelijk niet te verklaren.
Antimaterie in de auto
Met een nieuw project hoopt een fysicus antideeltjes te vangen, bewaren en in een bestelwagen te transporteren.
De gouden jaren van de Solvay-conferenties
De eerste Solvay-conferentie staat bekend als de openbaring van de formidabelste revolutie in de fysica sinds Galilei en Newton. Ook na die legendarische editie in 1911 bleven de conferenties de koers van de moderne natuurkunde markeren.
Gent krijgt een eigen wetenschapsmuseum
In de lente van 2020 krijgt de Universiteit Gent een eigen wetenschapsmuseum. Het academisch erfgoed laat zien hoe wetenschappers denken en werken.
Antiek priemgetallenalgoritme krijgt upgrade
Met de ‘zeef van Eratosthenos’ kun je elk priemgetal vinden dat kleiner is dan een opgegeven getal. De tweeduizend jaar oude methode krijgt nu een update.