Psyche & Brein
Ons lichaam bewonen: het begrip embodiment en waarom het zo belangrijk is
Het bewonen van ons lichaam, ook wel embodiment genoemd, wat betekent dat nu juist? Je leest meer over in deze blog.
Zo stop je met pleasen
Pleasers zullen niet snel nee zeggen, stellen zich behulpzaam op en houden veel rekening met de wensen van anderen. Zo komen ze makkelijk in een schadelijk patroon van zelfopoffering terecht. Psycholoog Nele Jacobs (Brussels School of Governance) stelt een stappenplan voor om te stoppen met pleasen.
Beïnvloedt de kleur van het bord de smaak van je eten?
Sommigen lusten geen fruit, anderen dan weer geen groenten. Dat kan tot een ongezond eetpatroon leiden. Maar de wetenschappelijke wereld schuift een oplossing naar voren. In het Verenigd Koninkrijk wees nieuw onderzoek uit dat de kleur van het bord een verschil kan maken. Klopt dat?
Terugblik 2022 - De structuur van een taal heeft invloed op de manier waarop die taal verwerkt wordt
We gaan er vaak vanuit dat processen van taalproductie overal dezelfde zijn, maar onderzoek bij sprekers van het Murrinhpatha toont aan dat dat niet zo is. Dat is voor taalkundige Jean Christophe Verstraete (KU Leuven) hét antwoord van 2022.
Terugblik 2022 - Therapie in virtuele realiteit kan pijn verlichten
Patiënten die met behulp van een VR-bril therapie krijgen, voelen minder pijn voor, tijdens en na medische procedures. Dat noemt neuroloog Steven Laureys (Universiteit van Luik) het inzicht van 2022.
Waarom mislukken goede voornemens?
Van de vele goede voornemens op 1 januari blijft tegen 1 maart meestal weinig of niets over. Toch is er een manier om je zelfcontrole op te krikken.
Snel van start: vroege aanwijzingen van cognitieve begaafdheid bij kleuters
Om gepast in te spelen op de leerbehoeftes van cognitief begaafde kinderen, is het belangrijk al vroeg inzicht te krijgen in hun cognitief potentieel. Maar wat zijn de eerste tekenen van cognitieve begaafdheid? In deze blog lees je er meer over.
Werkt microdosing? Conclusie: voorlopig onvoldoende bewijs
Elke dag een kleine dosis LSD of paddo’s gebruiken zou je mentale gezondheid ten goede komen. Je zou er onder andere meer focus door krijgen en creatiever door worden. “Het is zeker de moeite waard om dit verder te onderzoeken.”
Hoe onderzoeken wetenschappers seks?
Waarvan raken we opgewonden? En gebeurt dat op dezelfde manier bij mannen als bij vrouwen? Het zijn vragen waar ook de wetenschap een antwoord op zoekt. Hoe gebeurt dat onderzoek? En wat kunnen we leren van de conclusies? Journalist Wim Swinnen ging op bezoek in een sekslab aan de universiteit van Maastricht en vertelt alles over het onderzoek naar seks aan Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein.
Waarom nieuwjaar elk jaar sneller komt
Als kind leek de zomervakantie eindeloos, net als de tijd tussen twee jaarwisselingen. Waarom vliegt de tijd zoveel sneller als we ouder worden?
Herbekijk: Welke job past bij jou?
Hoe weet je eigenlijk wat je talenten zijn? En hoe maak je je huidige job uitdagender? Herbekijk hier de livestream met professor organisatiegedrag Nicky Dries (KU Leuven) en bedrijfspsycholoog Elias Janssen (UGent en Radboud Universiteit).
Denk ik te veel aan mezelf? Misschien. Hol ik mezelf voorbij? Zeer zeker
De mens is van nature gericht op groei, op professioneel én persoonlijk vlak. Maar die focus op zelfontplooiing heeft ook een keerzijde.
Verslaafd aan pijnstillers: “Ik liep er als een zombie bij”
Opioïden zijn verslavend en hebben, vooral in de VS, tot veel doden geleid. Ook bij ons sterven mensen aan een overdosis pijnstillers. De verslavende medicijnen worden in België te vaak onbezonnen voorgeschreven, concluderen Antwerpse onderzoekers in een nieuwe studie. Hoe stoppen we de nakende epidemie?
Wat AI ons kan leren over onze eigen intelligentie?
Artificiële intelligentie spreekt tot de verbeelding. Maar kan het ons ook iets leren over onze eigen intelligentie? Waarin zijn slimme machines beter dan mensen — en waarin (nog) niet?
Van doof tot dement
Slecht horen gaat vaak gepaard met cognitieve achteruitgang en dementie. Het lijkt er zelfs op dat slechthorendheid dementie kan veroorzaken. Op tijd een gehoorapparaat gebruiken, kan helpen.
Mindfulness tegen angststoornis even effectief als antidepressiva
Een achtweekse mindfullness training werkt vergelijkbaar in het verminderen van angst als een gangbaar antidepressivum.
Tinnituspatiënten zijn onderling zeer verschillend, hun behandeling ook
Er moet meer aandacht komen voor de onderlinge verschillen tussen patiënten en gerichte behandelingen, pleiten onderzoekers van de Universiteit Antwerpen.
Aankondiging eerste middel dat alzheimer kan vertragen: 'Mogelijke gamechanger, maar effect is bescheiden'
Het Alzheimer-geneesmiddel lecanemab vertraagt de snelheid van achteruitgang in geheugen en denken bij mensen in een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer. 'Absoluut een doorbraak, maar het effect is ook beperkt en meer onderzoek is nodig', verduidelijkt Ann Van der Jeugd, programmamanager van het Leuven Brain Institute.