Psyche & Brein
Wat fossiele tanden ons vertellen over de ontwikkeling van het menselijk brein
De zwangerschap is een onderdeel van de levenscyclus die geen duidelijke fossiele sporen nalaat. Dankzij fossiele tanden kunnen we toch meer leren over hoe die cruciale periode verliep bij onze voorouders. Dat vertelt ook iets over de prenatale ontwikkeling van het menselijk brein doorheen miljoenen jaren van evolutie.
Liefhebbers van snelle wagens denken dat ze kleiner geschapen zijn
Britse psychologen bevestigen wat we allemaal al lang wisten: mannen met een snelle sportwagen willen iets compenseren.
Heel wat dezelfde genen betrokken bij maag-darmziekten én psychische stoornissen
Bij zowel maag-darmziekten als psychische stoornissen zijn heel wat dezelfde genen betrokken. Dat blijkt uit een genoombrede associatiestudie uitgevoerd door onderzoekers aan Shadong University en University of Michigan. De bevindingen versterken ook het idee van de hersen-darm as.
Zijn cannabis en LSD dé medicijnen van de toekomst?
Kunnen drugs dienen als medicijn? En is er wel genoeg bewijs voor hun werking? Psyche&Brein-hoofdredacteur Liesbeth Gijsel bespreekt het in de Educated Idiots-podcast.
Trippen bij de therapeut
Psyche&Brein-hoofdredacteur Liesbeth Gijsel vindt middelen waar geen inspectie aan te pas komt te spannend. Haar persoonlijke ervaringen met drugs zijn dan ook zo goed als onbestaande. Maar wat als drugs legaal zouden zijn voor bepaalde toepassingen?
Wat is de impact van armoede op kinderen?
Armoede is veel meer dan louter ‘geen geld hebben’. Voor kinderen kan de impact van armoede erg groot zijn. Hoe uit zich die en vooral: wat doen we eraan? Psycholoog en auteur Vittorio Busato praat erover met Liesbeth Gijsel van Eos Wetenschap. Vittorio verdiepte zich voor de nieuwe editie van Eos in het thema armoede.
Leren leven met tinnitus
Helaas is de oorzaak van tinnitus vaak niet te achterhalen. Voor de talloze tinnituspatiënten die nog in het ongewisse zijn, wil OngestOORd soelaas bieden.
Waarom we dansen
Waarom wekt bepaalde muziek een bijna onbedwingbare drang op om ons lichaam in beweging te brengen?
Onverwachte relatiebreuk? Taalonderzoekers wisten het al maanden!
De taal van mensen verandert subtiel in de maanden en weken voorafgaand aan een relatiebreuk, blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Woensdag in Het Verhaal: Paddo’s versus depressie: 1-0
Eos Psyche&Brein: Het Verhaal is de meest directe manier om je te verdiepen in de wereld van psychologie en hersenwetenschap. Je ontvangt een keer per week een artikel rechtstreeks in je mailbox.
Zetten nicotinezakjes jongeren aan tot roken?
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) pleit voor een verbod op nicotinezakjes. Net als e-sigaretten kunnen ze immers op jonge leeftijd een opstap betekenen naar roken, aldus de minister. Klopt dat?
‘We moeten voorzichtig zijn met technieken als manifesteren, want dat is nooit een wondermiddel’
De ideale partner, je droomhuis, de perfecte baan … Door middel van je gedachten kun je alles krijgen wat je maar wil. Manifesteren heet de methode, en het is een trend op sociale media. Werkt dat echt?
Druk zijn geeft status. En dat is een maatschappelijk probleem
De norm is dat we druk zijn. We halen er ons gevoel van eigenwaarde uit. Om daar verandering in te brengen is op samenlevingsniveau verandering nodig, betoogt hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe.
Zoek niet naar je roeping, zoek zinvol werk
Mensen die iets zinvols willen doen, slagen makkelijker dan degenen die een passie willen vervullen.
Ruik de wereld
In De atlas van geur koppelt Ari Turunen geuren aan geschiedenis, mythologie, literatuur, beeldende kunst, etymologie en scheikunde.
‘In de dagelijkse dingen schoonheid vinden. Dat is de kunst van het leven’
Tevredenheid lijkt niet meer van deze tijd. Toch is er volgens psychiater Dirk De Wachter hoop. ‘De maatschappij is op zoek naar een nieuw evenwicht tussen prestatiegericht zijn en welzijn. De essentie is zorgzaam omgaan met elkaar.’
Kun je je persoonlijkheid veranderen?
Zestig procent van de mensen wil zijn of haar persoonlijkheid bijschaven. Kan dat wel?
Is er een verband tussen kunstmatige voortplanting en ontwikkelingsstoornissen?
Een nieuwe studie suggereert dat bepaalde vormen van kunstmatige voortplanting een risico met zich meebrengen op autisme en ontwikkelingsachterstanden. Experts twijfelen aan die bevinding. ‘De conclusie lijkt me voorbarig.’