Psyche & Brein
Wie zoekt die vindt: Exploratieprofielen bij de keuze voor het hoger onderwijs
Het studiekeuzeproces actief doorlopen in vooruitzicht van het hoger onderwijs is belangrijk, blijkt uit onderzoek. Pedagoog Lien Demulder legt het uit in deze blog.
Slaapgebrek verergert de ziekte van Alzheimer bij muizen
Slaapgebrek kan bijdragen aan cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer, blijkt uit een nieuwe studie.
Nieuwe test kan parkinson in een vroeg stadium opsporen
Amerikaanse onderzoekers hebben een biomarker gevonden die parkinson in een vroeg stadium kan opsporen: het eiwit alfa-synucleïne. De onderzoekers ontwikkelden een test die het eiwit kan meten in het hersenvocht.
Mensen met een persoonlijkheidsstoornis geven zich vaker op voor psychologisch onderzoek. Hoe problematisch is dat?
Sommige deelnemers aan psychologische studies zoeken naar de diagnose voor een psychisch probleem. Hoe erg is dat voor de betrouwbaarheid van het onderzoek?
Waarom we bang zijn van clowns
Ben je bang van clowns? Dan ben je zeker niet de enige. Coulrofobie, ofwel de angst voor clowns, is een algemeen erkend fenomeen. Waar komt die angst vandaan?
Wanneer rouw niet overgaat
Vroeg of laat verliezen we allemaal een dierbare. De meeste mensen zijn in staat om in de loop van de tijd het dagelijks leven weer op te pakken. Voor een minderheid lukt dat niet. Wanneer spreken we van een rouwstoornis?
Hoera voor het huisdier!
Een huisdier is prettig gezelschap. Het accepteert jou zoals je bent en helpt tegen eenzaamheid. Maar wat vinden die dieren daar nu zelf van?
“Psychopathische personen kunnen zich heel impulsief gedragen. Net als Villanelle”
In een nieuwe rubriek leggen psychologen en psychiaters films en series langs de klinische meetlat. Deze keer: Psycholoog Kasia Uzieblo over Killing Eve.
Is zelfdiagnose via TikTok gevaarlijk?
‘Tekenen dat je een depressie hebt’, ‘Dingen die ik ervaar door borderline’, ‘Hoe je weet of je ADHD hebt’. Dat zijn voorbeelden van video’s die circuleren op TikTok. Of de makers een officiële diagnose hebben gekregen is niet altijd duidelijk. Toch concluderen kijkers van zulke video’s soms dat ze er ook aan lijden. ‘Als iemand zichzelf labelt, kan dat negatieve gevolgen hebben.’
Slaapproblemen verhogen mogelijk risico op beroerte
Mensen die minder dan vijf uur per nacht slapen lopen drie keer meer risico op een beroerte dan diegenen gemiddeld zeven uur in dromenland zijn.
‘Geitenwollensokken’ in de media
We associëren milieubewust gedrag vaak met grote inspanningen die we foutloos moeten doorvoeren voordat we onszelf ‘echt milieubewust’ mogen noemen. Studenten aan de UAntwerpen onderzochten wat de impact is van die extremen rond milieubewust gedrag én geven tips voor hoe het beter kan.
Waarom sporten kinderen beschermt tegen depressie
Kinderen die sporten, hebben als tiener minder mentale problemen dan leeftijdgenoten die niet hebben gesport. Dat komt vooral omdat sporten hun eigenwaarde verbetert.
Je dromen uitvoeren kan wijzen op parkinson
Sommige mensen voeren echt uit wat ze in hun dromen beleven. Dat kan een vroeg signaal zijn van de ziekte van Parkinson of andere hersenaandoeningen.
‘We verzinnen vaak verhaaltjes om ons eigen gedrag te verklaren’
‘Ik geloof in de vrije wil, maar het is allerminst een uitgemaakte zaak’, zegt Joseph LeDoux. Een gesprek over gedisconnecteerde hersenhelften, de functie van de amygdala en bewustzijn bij dieren.
Vijf vragen en antwoorden over intrusieve gedachten
Wat als ik aan mijn stuur zou draaien en op een tegenligger zou inrijden? Wat als ik mijn kind zou laten vallen? De meeste mensen hebben af en toe zulke intrusieve gedachten. Wanneer die uitmonden in obsessies, kan er sprake zijn van een dwangstoornis waarvoor behandeling nodig is. Expert Ernst Koster (UGent) legt het uit.
Een passief en empathisch luisterend oor is een overschatte vaardigheid bij therapeuten
‘Meer kennis maakt je geen betere therapeut. In de praktijk geeft een goede relatie met de cliënt de doorslag.’ Dat stond onlangs in een Psyche&Brein-artikel over de opleiding van Nederlandse psychologen. Lezer Veerle Herrygers reageert.
Niet de slimste, maar de aardigste. Hoe belangrijk is certificering voor een therapeut?
Vanaf januari 2024 moeten basispsychologen in Nederland meer kennis kunnen aantonen om nog te mogen werken. Nochtans maakt meer kennis je geen betere therapeut. In de praktijk geeft een goede relatie met de cliënt de doorslag.
Hersenspinsels
Het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer zit muurvast. Ook voor parkinson ligt niet onmiddellijk genezing in het verschiet. Hoe komt dat en wat hoe moeten we daarmee omgaan?