Psyche & Brein
Shared decision making: samen sterk
Wat maakt het vak van psychiater waardevol en interessant? Columnist Ebtisam El Filali schrijft erover in haar eerste column voor Psyche&Brein.
Járen heb ik niet durven douchen in gezelschap. Dat schrijf ik nu definitief van me af
In zijn allerlaatste column voor Psyche&Brein doet columnist Vittorio Busato een bekentenis.
Hallo, bonjour, good morning: een blik op de meertalige Belgische werkvloer
Meertaligheid is overal, ook op de Belgische werkvloer. In steeds meer bedrijven is er nood aan manieren om een brug te slaan tussen verschillende gemeenschappen, talen, en culturen. Daarom moeten werkgevers op zoek gaan naar creatieve oplossingen voor taalproblemen.
We worden voortdurend gemanipuleerd
Manipulatie en bedrog zijn alomtegenwoordig. Waarom zijn wij zo beïnvloedbaar en hoe herken je manipulatieve boodschappen?
Waarom wij niet houden van schaamlippen en schaamhaar
Woorden als ‘schaamlippen’ en ‘schaamhaar’ bevestigen dat er vandaag nog steeds een taboe rond vrouwelijke genitaliën heerst. Sociologe Nina Van Eekert en microbiologe Sarah Ahannach (UAntwerpen) vinden het hoog tijd dat dit taboe doorbroken wordt.
Waarom dieren goede therapeuten zijn
Sommige mensen hebben baat bij een therapie met honden, katten of paarden. Waarom doet contact met dieren hen zo goed?
Er is nood aan betere diagnostische tests voor autisme bij vrouwen
Diagnostische criteria zijn ontwikkeld op basis van mannen. Daardoor vallen veel neurodivergente meisjes en vrouwen buiten de boot.
Wat als… je je taal verliest na een beroerte?
Na een beroerte verliest één derde van alle patiënten zijn of haar woorden. A-fa-sie: Je kan het vergelijken met je aarzelende uitingen op vakantie in een land waarvan je de taal niet goed beheerst. Het BrainSTORM team van de KU Leuven, waar ik als PhD-onderzoeker deel van uitmaak, kijkt naar de hersenen om de diagnose en prognose van deze tot de verbeelding sprekende aandoening naar een hoger niveau te tillen.
Zes vragen en antwoorden over de leeswereld van jongeren
Jongeren lezen minder en minder boeken. Hoe belangrijk is lezen voor hun ontwikkeling? En hoe kunnen zij gestimuleerd worden om weer meer te lezen? Expert Cedric Stalpers legt uit.
Piekeren en stress gaan gepaard met PMS
Vrouwen die veel last hebben van premenstruele klachten, hebben ook vaker last van stress en piekergedachten. PMS gaat soms gepaard met een depressie, en dat is wellicht geen toeval.
Grootschalige studie linkt tientallen nieuwe DNA-regio’s aan ziekte van Alzheimer
Door het DNA van bijna 800.000 mensen met en zonder alzheimer met elkaar te vergelijken, kwamen onderzoekers meer te weten over de genetische risicofactoren van de ziekte.
“Mensen noemen zich te makkelijk coach”
Een opleiding tot coach. Eefje Rondeel begon met veel scepcis aan dat verplichte nummer. Maar ze werd positief verrast. Er is best wel wetenschappelijke onderbouwing voor coaching, en die moeten we meer inzetten.
Nieuw ontdekte ‘schakelaar’ voor hersengroei mogelijk nuttig bij behandeling van hersenziektes
Wetenschappers hebben ontdekt dat één gen verantwoordelijk is voor de groei van hersencellen: FOXG1. Die vondst kan mogelijk helpen bij de behandeling van bepaalde hersenziektes.
Ruwe woorden doen tongpunt rollen
Woorden die ruwe oppervlakken aanduiden hebben opvallend vaak een rollende r-klank.
Voor altijd in de rouw
Traumatische rouw is als zelfstandige stoornis opgenomen in het psychiatrisch handboek DSM. Psychiaters pleitten daar al jaren voor. Toch ziet niet iedereen daar het nut van in. “Rouwen is geen ziekte.”
Kijken naar gewelddadige programma’s leidt niet tot agressief gedrag
Tieners worden niet agressief van het kijken naar agressieve humor in televisieprogramma's. Dat blijkt uit onderzoek van communicatiewetenschapper en mediaexpert Amber van der Wal (Universiteit van Amsterdam). Ook vinden ze humor in hun favoriete programma’s veel belangrijker dan agressie.
Ontwikkelen in tijden van pandemieën en oorlog: langdurige stress en the Window of Tolerance
Na de veel te lang durende coronacrisis is daar opeens een oorlog. Ver van ons bed, maar toch ook niet. Al die gebeurtenissen kunnen heel wat stress veroorzaken. Hoe ga je daarmee om?
Eerste hulp bij scheidingen
Hoe vertel je jouw kind dat je gaat scheiden? Hoe regel je het ouderschap? En hoe kan jouw kind het leven in twee huizen het beste organiseren? Op de website scheidingskoffer.be bundelen psychologen en pedagogen van de Arteveldehogeschool Gent heel wat info op maat van ouders en kinderen.