Psyche & Brein
Kinderen als grondstof voor de economie
We willen kinderen vooral laten uitgroeien tot productieve volwassenen die bijdragen aan ons bruto binnenlands product. Pedagoog Michel Vandenbroeck klaagt die enge visie aan en pleit voor meer ideologie in de pedagogie.
Klierkoortsvirus kan multiple sclerosis uitlokken
Een nieuw onderzoek kan een keerpunt zijn in de strijd tegen MS.
Trainen om je eigen geluk te beheren
Je omgeving speelt een grote rol in hoe je je voelt, maar wist je dat je kan trainen om zelf meer controle te krijgen over jouw geluk? Psychologe Daphne van den Boogaard (Universiteit Gent) ontwikkelde hiervoor met haar collega's het online trainingsprogramma "LifeCraft".
Schematherapie en de basisbehoeften van het kind
De basisbehoeften van het kind spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van persoonlijkheidsmoeilijkheden later in het volwassen leven. Dat is één van de uitgangspunten van de Schematherapie van Jeffrey Young. Maar wat is schematherapie precies? En op welke manier spelen die basisbehoeften dan een rol?
Waarom antidepressiva vaak niet werken
De meeste antidepressiva zijn erop gericht de hoeveelheid serotonine in de hersenen te verhogen. Toch heeft serotonine weinig of niets te maken met depressie.
Taal beïnvloedt morele keuzes
In welke taal je een moreel dilemma voorgelegd krijgt, heeft een effect op de beslissing die je neemt. Uit recent onderzoek blijkt dat accenten die beslissing mogelijk ook sturen.
Meer dan dertig jaar denkwerk
Dirk Verhofstadt gaat in gesprek met collega-filosoof Johan Braeckman over wat het betekent mens te zijn.
Hoe zorg je ervoor dat je kind niet in hokjes gaat denken?
Hoe leer je je kind dat meisjes ook mogen kiezen voor voetbal, en jongens voor nagellak. En dat een andere huidskleur ook maar 'gewoon' een andere huidskleur is. Liesbeth Gijsel vraagt het in deze aflevering aan ouders en pedagoog Judi Mesman, die aan de Universiteit Leiden onderzoekt hoe kinderen en volwassenen zichzelf en anderen zien in de samenleving.
Artistieke apen hebben een unieke stijl
Orang-oetans kunnen tekeningen maken die hun persoonlijkheid en gemoedstoestand weerspiegelen.
Ons brein voorspelt de toekomst
Met voorbeelden en in een bevattelijke stijl tonen twee psychologen hoe de hersenen voortdurend anticiperen.
Waarom pesten we?
Pesten kan bijvoorbeeld beginnen met een grapje, maar overgaan in iets wat schade toebrengt aan het slachtoffer. Hoe zit dat?
Mag je kind mee in bed?
Een baby is slopend voor je nachtrust. Wat kun je doen aan slaapproblemen? Is het een goed idee om samen te slapen? Wat zijn de beste slaaprituelen? Liesbeth Gijsel vraagt het in deze aflevering aan ouders en ontwikkelingspsycholoog Inge Glazemakers (Universiteit Antwerpen).
Worden baby's slimmer van Mozart?
Mozart componeerde prachtige muziek, daarover zullen velen het eens zijn. Maar word je ook intelligenter als je naar zijn stukken luistert?
Game die feedback geeft over ademhaling vermindert angst
Een videogame die toont hoe diep je in- en uitademt en waarbij je alleen voortbeweegt als je kalmerende diepe buikademhalingen maakt, helpt angstklachten verminderen.
Hoe praat je met je kind?
Doedoedoe, dadada, mamama, de eerste klanken van een kind zijn heerlijk. Gebruik je die babywoordjes best ook zelf in interacties met je kind? Of praat je er beter tegen zoals tegen een volwassene? En wat als je moedertaal niet het Nederlands is? Liesbeth Gijsel vraagt het in deze podcast aan ouders en wetenschappers.
Mag je je kind straffen?
Een op de vijf de ouders deelt wel eens een tik uit. Hoe erg is dat? En welke andere manieren zijn er om je kind te straffen? Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein, sprak met ouders over hun ervaringen. En wat zegt de wetenschap? Dat vroeg Liesbeth aan pedagoog Philippe Noens van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen aan de Odisee Hogeschool in Brussel.
Neuronen discrimineren niet. De samenleving doet dat wel
Orhan Agirdag kent de voordelen van een meertalige opvoeding. Toch was het met een bang hartje dat hij en zijn partner besloten om hun zoontje in het Nederlands én Turks op te voeden. Want wat als ze hem juist kansen ontnemen door hem een taal van kleur mee te geven?
Wat zijn de lievelingsvakken van Vlaamse leerlingen – en waarom?
Lichamelijke Opvoeding, wiskunde, wetenschappen, en Engels: dit zijn volgens het TALENT-onderzoek de vier populairste vakken bij Vlaamse leerlingen. Maar wat ligt aan de grondslag van deze persoonlijke voorkeuren? In dit blogbericht stellen we een selectie van de resultaten van het TALENT-onderzoek aan u voor.